Пропустити навігацію

До уваги одержувачів субсидій

Добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» страхові внески це – кошти відрахувань на соціальне страхування, в т.ч. із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Застрахованою особою відповідно до вказаного Закону є фізична особа, яка підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачуються чи сплачувалися страхові внески. Фактично застрахованими особами є всі працюючи громадяни та фізичні особи підприємці.

Особи, які не є застрахованими особами тобто ті, які офіційно не отримують доходи та не сплачують чи за яких не сплачують страхові внески можуть скористатись добровільним страхуванням.

Добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування визначена ст. 10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Платниками, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску, є:

– члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню;

– особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами.

 Вказані особи беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь, але не менше одного року (крім договорів про одноразову сплату).

Для укладання договору громадяни, подають до органу фіскальної служби за місцем проживання відповідну заяву  у встановленому порядку та за встановленою  формою.

Орган фіскальної служби перевіряє викладені в заяві відомості та у разі необхідності мають право вимагати від особи, яка подала заяву, документи, що підтверджують зазначені відомості.

З особою, яка подала заяву про добровільну участь, органи фіскальної служби  в строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається договір про добровільну участь відповідно до типового договору.

 У договорі про добровільну участь зазначаються:

  • назва документа;
  • відомості про особу, які вносяться до системи персоніфікованого обліку;
  • строк дії договору;
  • порядок сплати єдиного внеску та рахунки, на які він має сплачуватися;
  • умови набуття застрахованою особою права на виплати за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням;
  • умови розірвання договору;
  • права та обов’язки сторін, відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання умов договору;
  • інші умови за згодою сторін або передбачені типовим договором про добровільну участь, що не суперечать законодавству.

Договір про добровільну участь набирає чинності з дня його підписання.

 Орган фіскальної служби відмовляє в укладенні договору про добровільну участь у разі, якщо особа:

  • підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню;
  • подала неповні або недостовірні відомості;
  • раніше уклала договір про добровільну участь, дія якого не припинена або за яким не виконано передбачені договором умови;
  • бажає укласти договір на строк менше одного року.

В інших випадках відмова в укладенні договору про добровільну участь не допускається.

Договір про добровільну участь може бути достроково розірваний:

  • застрахованою особою:

за її бажанням, якщо договір діяв не менше одного року;

у разі систематичного порушення умов договору територіальним органом фіскальної служби;

  • органом фіскальної служби у разі якщо громадянин набув статусу застрахованої особи, систематичного порушення застрахованою особою умов договору;
  • смерті застрахованої особи;
  • за згодою сторін, якщо договір діяв не менше одного року.

В інших випадках дострокове розірвання договору про добровільну участь не допускається.

В нашому випадку актуальним є передбачена договором страхування одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. Одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди може бути здійснена за окремим договором, укладеним у вище вказаному порядку.

Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2.

На прикладі розглянемо суму яку необхідно сплатити.

Розмір мінімальної заробітної плати станом на 01.10.2018 складає 3723 грн., мінімальний страховий внесок становить 819,06 грн. Що розраховується як добуток 3723 грн. *22%=819,06 грн., з урахування коефіцієнту 2 сума сплати єдиного внеску становить 1638,12 грн. (819,06 грн*2=1638,12 8 грн.)

Зауважимо, що в усіх випадках ця сума не може бути більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої на дату укладення договору. Максимальна величина складає на даний час 55845 грн. (15* мінімальних заробітних плат).

 Станом на 1 жовтня 2018 року лише за вказаних умов можливе укладання договорів добровільної участі в т.ч. із проведенням одноразової сплати.

background Layer 1