Пропустити навігацію

До уваги роботодавців та застрахованих осіб

Пенсійний фонд України нагадує що лише за умови сплати страхових внесків (єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) в сумі не менше мінімально встановленого рівня (станом на 01.01.2019 мінімальний страховий внесок становить 918,06 грн.) буде зараховано страховий стаж в повному обсязі. А у разі праці без належного оформлення трудових відноси особа повністю позбавляється права на зарахування страхового стажу.

Згідно із статтею 265 Кодексу законів про працю України, юридичні та фізичні особи – підприємці, несуть відповідальність у вигляді штрафу у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків – у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення 125 190 грн;

 Крім того, ст. 41 КпАП України передбачено адміністративну відповідальність керівника підприємства – від 8 500 грн до 17 000 грн за фактичний допуск працівника без трудового договору.

Довідково: відповідно до Закону України “Про Державний бюджет України на 2019 рік” мінімальна заробітна плата з 1 січня 2019 року становить 4 173 грн та у погодинному розмірі – 25,13 грн.

Також самі наймані працівники мають дотримуватись законодавства про працю та не погоджуватись на працю без належного її оформлення.

У разі якщо Вам відомі факти нелегальних трудових відносин повідомте:

  •   на телефон Урядової гарячої лінії 15-45;
  •   на електрону пошту 06zt@dsp.gov.ua управління Держпраці в Житомирській області;
  • натиснувши кнопку “Повідомити про незадекларовану працю” на сайті управління Держпраці в Житомирській області http://zt.dsp.gov.ua/;
  • натиснувши кнопку “Легалізація” на сайті Пенсійного фонду України.
background Layer 1