Пропустити навігацію

Зарплата в конвертах

Протягом багатьох років органи державної влади працюють над тим, як вивести заробітну плату із тіні і припинити практику їх видачі в «конвертах».

Є підприємства (особливо це стосується малого бізнесу), які платять своїм працівникам дві заробітні плати: офіційну і неофіційну («у конверті»), а є й такі, що платять лише неофіційну. В більшості випадків рішення про виплату зарплати в «конверті» приймає сам роботодавець. Але, при прийомі на роботу нових співробітників їм самим пропонують визначити, яку зарплату платити – нижчу офіційну або вищу «в конверті». Крім того, в першому випадку роботодавець пропонує самостійно сплачувати податки із заробітної плати (прибутковий податок, єдиний соціальний внесок, нарахування на фонд оплати праці). І, щоб не сплачувати додаткові кошти, працівники вибирають друге не задумуючись про наслідки.

Це вигідно роботодавцю, і працівник, ніби, не ображається, оскільки йому надається можливість заощадити на податках, які утримуються із заробітної плати. Тільки ось ні керівники підприємств, ні їх працівники не замислюються про ті наслідки, які можуть виникнути…

Отримання заробітної плати в «конверті» – це, перш за все,  позбавлення можливості набути страховий стаж, необхідний для визначення права на призначення пенсії.

Таким чином, влаштовуючись на роботу, людина повинна чітко усвідомлювати, якщо зарплату виплачують «в конверті», то це означає, що роботодавець не укладе трудовий договір і працівник не отримає:

– гарантованого розміру заробітної плати ( зокрема розміру тарифної ставки або посадового окладу працівника, доплати, надбавки і заохочувальних виплат );

– соціальних гарантій, передбачених законодавством;

– права на відпустку, в тому числі на відпустку по вагітності і пологах;

– права на оплату лікарняного листа;

– права на достроковий вихід на пенсію ( якщо робота пов’язана із шкідливими умовами праці );

– права на охорону праці;

– права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань;

– фахівця можуть звільнити у будь – який момент.

 

background Layer 1