Пропустити навігацію

Розрахунок та сплата єдиного соціального внеску для фізичних осіб підприємців

Формула розрахунку пенсій встановлює пряму залежність розміру пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого сплачувались внески до Пенсійного фонду. Таким чином, чим більший заробіток з якого сплачені внески до Пенсійного фонду, тим більша пенсія буде в майбутньому.

Для зарахування в страховий стаж у повному розмірі одного робочого місяця розмір внесків, що сплачується  фізичними особами – підприємцями, має бути не меншим, ніж внески, обчислені із мінімальної заробітної плати.

З 1 січня 2019 року встановлено мінімальну заробітну плату у місячному розмірі – 4173 грн., а розмір єдиного внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування становить 22% (з 01.01.2016 року для всіх категорій платників встановлена єдина ставка ЄСВ – 22%), таким чином  з 1 січня 2019 року всі підприємці, як на загальній системі, так і на єдиному податку, сплачують внесок у розмірі 918,06 гривень на місяць. Для ФОП 1-ої групи єдиного податку з минулого року скасована можливість сплати ЄСВ в сумі не менше 1/2 мінімального страхового внеску.

Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 03.10.2018 року №793 «Про внесення зміни до пункту 4 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній», якою врегульовано питання обчислення трудового стажу фізичними особами-підприємцями.

Відповідно до зазначеної постанови, фізичним особам-підприємцям зараховуватимуться до стажу, при обчисленні пенсії, періоди ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, у тому числі із застосуванням фіксованого податку:

1) з 1 січня 1998 року по 31 грудня 2003 року – на підставі довідки про реєстрацію особи як суб’єкта підприємницької діяльності;

2) з 1 січня 2004 року по 31 грудня  2017 року за бажанням особи – за умови сплати страхових внесків (ЄСВ) незалежно від суми сплачених коштів.

Відповідно до внесених змін до Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік  єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», зокрема в частині нарахування єдиного внеску, із змінами, внесеними згідно із Законом № 2148-VIII від 03.10.2017, визначено що платники єдиного внеску, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця, а платники спрощеної системи оподаткування , зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Якщо не вистачає мінімального страхового стажу для призначення пенсії, то можна укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Це дасть можливість докупити страховий стаж. Придбання відсутнього страхового (пенсійного) стажу проводиться відповідно до ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Перелік осіб, які мають право на добровільну участь у солідарній і/або накопичувальній пенсійній системі визначено статтею 12 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а саме: особи з 16 років, які не підлягають загальнообов’язковому пенсійному страхуванню відповідно до ст. 11 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають та працюють в Україні громадяни України, які постійно проживають або працюють за кордоном.

Купити стаж в Пенсійному фонді не складно – головне правильно розрахувати скільки років страхового стажу треба докупити щоб мати можливість отримувати пенсію, а не соціальні виплати.

Визначитися з кількістю відсутнього стажу допоможуть співробітники Головного управління  при проведенні попередньої калькуляції розміру пенсії (за зверненням пенсіонера). Питання актуальне тому, для більшої наглядності, наведемо приклад розрахунку: Припустимо для отримання пенсії людині не вистачає 1 року (тобто 12 місяців) страхового стажу. Обчислення розміру доплати здійснюється за формулою:

Д = С × К × М, де:

Д – доплата за бракуючий пенсійний стаж;

С – страховий внесок з мінімальної заробітної плати за ставкою ЄСВ — 22%;

К – коефіцієнт вартості компенсації, який застосовується при одноразовій сплаті;

М – кількість місяців стажу, яких не вистачає для пенсії

 

Отже, з 01.01.2019 по 31.12.2019 мінімальна зарплата становить 4173 гривні. Мінімальний страховий внесок за 22% ставкою ЄСВ (918,06 грн.)              

З урахуванням коефіцієнта, який застосовується при одноразовій сплаті (за 1 рік — 2) дорівнює 1836,12 грнТаким чином, сума, яку необхідно у 2019 році сплатити до органів Державної податкової служби за купівлю одного року стажу становить 22 033,44 грн. (12 місяців × 1836,12).

background Layer 1