Пропустити навігацію

Що важливо знати про пенсію за вислугу років для медичних працівників

iStock 532377729 d 850 300x200 - Що важливо знати про пенсію за вислугу років  для медичних працівників

 

Бути медичним працівником – благородне покликання, яке під силу не кожній людині. Немає справи благороднішої, ніж робота медиків, які повертають здоров’я, дарують надію та рятують найцінніше – людські життя.

Право на пенсію за вислугу років працівникам охорони здоров’я,  порядок його обчислення та умови, за яких особа набуває таке право, визначено Законом України «Про пенсійне забезпечення».

Особам, які на день набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (11.10.2017) мають необхідний для призначення пенсії за вислугу років стаж, призначається пенсія за вислугу років.

Тобто, стаж за вислугу років для визначення права на пенсію враховується лише по 11.10.2017. При цьому пенсія за вислугу років призначається та виплачується при звільненні з роботи, яка дає право на таку пенсію.

Право на пенсію за вислугу років мають працівники охорони здоров’я незалежно від віку за наявності спеціального стажу роботи за переліком, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 № 909 (далі – постанова 909):

– станом на 1 квітня  2015 – не менше 25 років,

– з 1 квітня 2015 року по 31 березня 2016 року – не менше 25 років 6 місяців;

– з 1 квітня 2017 року по 11 жовтня 2017 року – не менше 26 років 6 місяців.

Зазначеною постановою передбачені:

– лікарі та середній медичний персонал в лікарняних закладах, лікувально-профілактичних закладах особливого типу, лікувально-трудових профілакторіях, амбулаторно-поліклінічних закладах, закладах швидкої та невідкладної медичної допомоги, закладах переливання крові, закладах охорони материнства і дитинства, санаторно-курортних закладах, установах з проведення лабораторних та інструментальних досліджень і випробувань Держсанепідслужби Держпраці, Держпродспоживслужби та територіальних органів Держсанепідслужби, Держпраці, Держпродспоживслужби щодо працівників, які не є державними службовцями), санітарно-епідеміологічних закладах, діагностичних центрах;

– провізори, фармацевти, лаборанти в аптеках, аптечних кіосках, аптечних магазинах, контрольно-аналітичних лабораторіях,

– лікарі та середній медичний персонал в медико-соціальних експертних комісіях, бюро судово-медичної експертизи;

– лікарі та середній медичний персонал, які працюють у навчальних закладах і установах, перелічених у розділі «1. Освіта»  постанови 909.

Для визначення права на пенсію за вислугу років спочатку необхідно визначити чи відноситься підприємство, установа та організація незалежно від форми власності до закладів, визначених постановою 909.

Після чого необхідно визначити чи передбачені зазначеною постановою посади на яких працювала особа. Одним із підтверджень того, що організація належить до організацій, передбачених постановою 909, є відповідність назви організації назвам організацій, зазначених в цій постанові. Це можливо провести на підставі трудової книжки, статутних документів (положення, статут тощо), уточнюючих довідок організації, нормативних документів, які регулюють діяльність даної організації, тощо.

 При цьому, якщо особа працює в науково-дослідному інституті з напряму медицини, то надається уточнююча довідка з підтвердженням того, що в даній організації є клініка та про те, що особа працює в цій клініці.

Якщо назва організації та посада відповідає назвам та посадам, зазначених в постанові Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 № 909, то зазначений період зараховується до стажу за вислугу років.

Однак, право кожної особи на пенсію за вислугу років, зарахування певних періодів до стажу за вислугу років є індивідуальним та визначається органами Пенсійного фонду на підставі документів про стаж особи, яка претендує на  призначення даного виду пенсії.

background Layer 1