Пропустити навігацію

Дві соціальні виплати: хто має право на них

dzyadevych 300x225 - Дві соціальні виплати: хто має право на нихВід коректності тлумачень окремих положень законодавства залежить правильність їхнього розуміння. Тому в Головному управлінні Пенсійного фонду України в м. Києві приділяється особлива увага якісній інформаційно-роз’яснювальній роботі.

Начальник Головного управління, Лариса Дзядевич, була гостею ранкового етеру «Телекомпанії «Київ». Головне питання, на яке надала консультацію телеглядачам начальник управління – порядок отримання пенсії по втраті годувальника.

В цьому випадку йдеться про осіб, які крім пенсії можуть отримувати додаткові виплати. Не має бути дві пенсії з солідарної системи Пенсійного фонду, підкреслила Лариса Дзядевич. Людина може отримувати тільки один з трьох видів пенсії від Пенсійного фонду: по інвалідності, по втраті годувальника або за віком. Але в деяких випадках, коли людина є особою з  інвалідністю з дитинства, інвалідність якої була встановлена до 18 років, вона має право отримати дві виплати. Це може бути в разі, якщо вона залишилася без батьків чи одного з годувальників.

Є поняття інвалідності загального захворювання, а є інваліди з дитинства.  Представники саме другої категорії можуть звернутися до органів соціального захисту та отримувати державну соціальну допомогу. Одночасно можна звернутися і в Пенсійний фонд для подачі заяви для отримання пенсії по втраті годувальника. В такому випадку ці особи дійсно можуть мати дві соціальні виплати, одна – це пенсія з Пенсійного фонду, друга – виплата державної соціальної допомоги, яку забезпечують органи соціального захисту населення.

Умови для отримання пенсії по втраті годувальника визначаються Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Визначальним є стаж годувальника, який він мав на момент смерті. Право на отримання виплат визначається Пенсійним фондом України.

Легалізація зарплат та своєчасність сплати страхових внесків мають вплив не тільки на пенсійне забезпечення людини в майбутньому, але, ось в таких прикрих випадках, і на дитину, яка залишилася без годувальника та може отримувати відповідну пенсію.

 

background Layer 1