Пропустити навігацію

Призначення пенсій відповідно до міжнародних договорів

Законодавство про пенсійне забезпечення складається, зокрема з міжнародних договорів з пенсійного забезпечення, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Якщо міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, встановлені інші норми, ніж ті, що передбачені законодавством України про пенсійне забезпечення, то застосовуються норми міжнародного договору. Призначення і виплата пенсій в Україні, в тому числі тим громадянам України, які працюють за її межами, здійснюється згідно із Законом України „ Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування ”, іншими законами і нормативно-правовими актами, міжнародними договорами (угодами), що регулюють відносини у сфері пенсійного забезпечення.

У разі наявності між Україною та державою перебування громадянина України міжнародного договору (угоди) про пенсійне забезпечення, призначення і виплата пенсій здійснюється з урахуванням положень такої угоди.

Громадяни України, які проживають за її межами, та громадяни інших країн, які переїхали на постійне проживання до України, мають право на призначення і виплату пенсій згідно із пенсійним законодавством України та  за умови, що це передбачено міжнародним договором України  з тією державою, куди виїхав на постійне місце проживання  пенсіонер.

На цей час питання пенсійного забезпечення в Україні регулюється міжнародними договорами (угодами), укладеними з 23 країнами.

Міжнародні договори (угоди) в частині призначення та виплати пенсій, розподіляються на два види:

  • договори, за якими витрати на виплату пенсій здійснює держава, на території якої проживає отримувач (територіальний принцип) проводиться взаємне зарахування стажу при призначенні пенсій (Азербайджанська Республіка, Республіка Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Грузія, Республіка Молдова, Монголія, Російська Федерація, Румунія, Таджикистан, Туркменістан, Угорщина, Узбекистан.
  • договори, за якими кожна договірна сторона призначає та виплачує пенсію за відповідний страховий (трудовий) стаж, набутий на території держави цієї сторони (пропорційний принцип). Водночас, страховий стаж, набутий на території іншої держави, враховується за потреби сумарно при визначенні права на пенсію. (Республіка Болгарія, Естонська Республіка, Королівство Іспанія, Латвійська Республіка, Литовська Республіка, Словацька Республіка, Чеська Республіка, Португальська Республіка, Республіка Польща).

Призначення пенсій з урахуванням умов угод за територіальним принципом

Угода про гарантії прав громадян держав — учасниць СНД у галузі пенсійного забезпечення від 13 березня 1992 року (Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан, Російська федерація (РФ)) передбачає, що пенсію громадянинові призначає та держава, де він проживає. Спільне зобов’язання урядів усіх держав полягає в тому, що у разі переїзду пенсіонера, експорт пенсії не здійснюється і взаєморозрахунки між державами не проводяться.

На аналогічних умовах Україною укладено двосторонні договори (угоди) з Азербайджаном, Молдовою, Грузією, Румунією, Монголією, Угорщиною.

Призначення пенсій в Україні проводять по Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» відповідно за місцем проживання. Для встановлення права на пенсію, зокрема пенсій на пільгових підставах та за вислугу років, громадянам держав-учасників Угоди враховують трудовий стаж, зароблений на території будь-якої з цих держав, а також на території колишнього СРСР за час до набуття чинності цієї Угоди.

 

Види пенсій

Призначаються всі види пенсій, що передбачені чинним законодавством України на момент звернення.

Стаж на встановлення права

При призначенні пенсії враховується страховий стаж, в тому числі на пільгових умовах і за вислугу років, набутий на території України, та стаж, набутий на території будь-якої з держав, обчислений календарно.

Стаж для обчислення розміру пенсії

При обчисленні розміру пенсії враховується страховий стаж, набутий на території України, та стаж, набутий на території будь-якої з держав, обчислений календарно.

Заробітна плата

Обчислення пенсій проводять із заробітку (доходу) за періоди роботи, що зараховують у трудовий стаж. Якщо в державах-учасниках Угоди запроваджена національна валюта, розмір заробітку (доходу) визначають, зважаючи на офіційно встановлений курс на момент призначення пенсії.

MALYUNOK V POST 300x225 - Призначення пенсій відповідно до міжнародних договорів

background Layer 1