Пропустити навігацію

АНАЛІТИКА ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ

Головне управління Пенсійного фонду України в м. Києві (далі – Головне управління) надає аналіз статистичної інформації про нещасні випадки, постраждалих та загиблих. Ця інформація потребує уваги роботодавців та робітників для проведення профілактичних заходів, які повинні бути спрямовані на попередження випадків травматизму та загибелі людей.

В І кварталі 2024 року до Головного управління надійшло 192 повідомлення про нещасні випадки, внаслідок яких постраждали 254 особи, в т. ч. 63 особи – із смертельним наслідком. (діаграма 1).

Також надійшло 5 повідомлень за формою П-3 про хронічне професійне захворювання. На діаграмі 1 показано кількість повідомлень про нещасні випадки/гострі профзахворювання, які надійшли до Головного управління помісячно.

Діаграма 1

STATYSTYKA NESHHASNI VYPADKY 150x150 - АНАЛІТИКА ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ

 

За І квартал 2024 року в Головному управлінні зареєстровано 223 акти (за формою Н-1), з яких 148 актів по випадкам, які за результатами розслідування визнано пов’язаними з виробництвом (Н-1/П), та 43 акти по випадкам, що не пов’язані з виробництвом (Н-1/НП), на 32 потерпілих складені тимчасові акти (Н-1/П тимчасовий).

Із загальної кількості зареєстрованих актів за формою Н-1, складено 67 актів по нещасним випадкам/гострим профзахворюванням, що сталися у звітному періоді. З них 51 оформлено актом Н-1/П (пов’язані з виробництвом), з яких 19 сталися за межами м. Києва, і 16 актом Н-1/НП.

На діаграмі 2 показано розподіл за видами подій кількості потерпілих осіб від нещасних випадків, що сталися в І кварталі 2024 року (пов’язані з виробництвом).

Діаграма 2

NESHHASNI VYPADKY ZA VYDAMY PODIJ 150x150 - АНАЛІТИКА ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ

Найбільше нещасних випадків сталося внаслідок падіння потерпілих осіб під час пересування 29 (57%).

На діаграмі 3 показано розподіл по групам причин кількості потерпілих осіб від нещасних випадків, що сталися в І кварталі 2024 року на підприємствах, зареєстрованих в м. Києві.

Діаграма 3

Розподіл актів за формою Н-1/П (страхові випадки) по групам основних причин, що сталися в І кварталі 2024 року

STAN TRAVMATYZMU 150x150 - АНАЛІТИКА ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ

 

Найбільше нещасних випадків сталося через організаційні причини (78% або 40 потерпілих), з яких превалює невиконання вимог інструкції з охорони праці – 33 (65%).

В таблиці 1 показано розподіл по галузям економіки кількості потерпілих осіб від нещасних випадків пов’язаних з виробництвом, що сталися в І кварталі 2024 року.

Таблиця 1

Розподіл актів за формою Н-1/П (страхові випадки) по галузям економіки, що сталися в І кварталі 2024 року

Галузь економіки Кількість потерпілих Відсоток від загальної кількості
Добувна промисловість 1 2%
Телекомунікації 1 2%
Водопостачання 1 2%
Будівництво 4 8%
Професійна та наукова діяльність 1 2%
Діяльність у сфері адміністративного обслуговування 1 2%
Постачання електроенергії 2 4%
Охорона здоров”я 1 2%
Мистецтво, розваги і відпочинок 3 6%
Організація харчування 3 6%
Державне управління й оборона 1 2%
Оптова та роздрібна торгівля 13 25%
Транспорт, поштова діяльність 14 27%
Переробна промисловість 5 10%

 

Найбільше потерпілих осіб у страхових нещасних випадках зареєстовано у таких галузях:

  • «Транспорт, поштова діяльність» – 14 осіб (27%);
  • «Оптова та роздрібна торгівля» – 13 осіб (25%);
  • «Переробна промисловість» – 5 осіб (10%).
  •  

Робота з профілактики нещасних випадків

Незважаючи на триваючу широкомасштабну збройну агресію російської федерації проти України в умовах воєнного стану в Україні, головні спеціалісти відділу профілактики та розслідування нещасних випадків управління контрольно-перевірочної роботи Головного управління, які наділені повноваженнями страхових експертів з охорони праці, продовжують виконувати свої основні функції.

Так, в І кварталі 2024 року взято участь у роботі 140 комісій з розслідування та спеціального розслідування нещасних випадків і професійних захворювань на виробництві, в тому числі 5 групових нещасних випадків, 5 нещасних випадків із смертельним наслідком, 18 випадків смерті на підприємстві, 561 гострих професійних захворювань, 5 нещасних випадків з можливою інвалідністю, 106 нещасний випадок з тимчасовою втратою працездатності.

З метою вивчення стану умов і безпеки праці на підприємствах для подальшого надання в межах компетенції допомоги роботодавцю у вдосконаленні системи управління охороною праці, проведено 5 планових перевірок стану профілактичної роботи щодо створення безпечних та нешкідливих умов праці (ТОВ “Київський бронетанковий завод”, ТОВ “ФУДКОМ”, Дарницьке ТРЕД КП “Київпастранс”, Підприємство з іноземними інвестиціями “МакДональдз Юкрейн Лтд”, ТРЕД № 2 КП “Київпастранс”, ДУ “Український інститут розвитку освіти”, Акціонерне товариство “СЕНС БАНК”, НУБІП, ТОВ “Євроліфт”, ПРАТ “БУДІНЖЕНЕРМЕРЕЖА-5”, АВТОСЕРВІСНА ФІЛІЯ “УНІВЕРСАЛ-АВТО” ТОВ “УКРАЇНСЬКА АВТОМОБІЛЬНА КОРПОРАЦІЯ”) та 6 позапланових перевірок у зв’язку з настанням нещасних випадків на виробництві. В цілому виявлено 71 порушення законодавства про охорону праці. Внесено роботодавцям 11 подань про усунення порушень.

У зв’язку з несвоєчасним наданням на паперовому носії повідомлень про нещасний випадок, що сталися  на підприємствах м. Києва, щодо керівників підприємств складено 16 протоколів про адміністративне правопорушення.

Опрацьовано та надано до Пенсійного фонду України 13 оперативних звітів щодо нещасних випадків, що сталися під час виконання трудових обов’язків в умовах ведення бойових дій; 3 оперативних звіти щодо клінічно підтверджених випадків гострого професійного захворювання медпрацівників внаслідок зараження COVID-19 та проведення їх розслідувань.

Взято участь у проведенні 4 нарад (ТОВ “ДСВ Логістика», ТОВ «Нова Формула», ОСББ «Арован», ПП «Інтерліфт». Також взято участь в роботі «круглого столу» на 1 підприємстві. ТОВ «СТАФ КОНСАЛТИНГ» на тему: «Розслідування нещасних випадків, що сталися внаслідок події під час руху транспортних засобів»).

Надано страхувальникам 391 консультацію у створенні та реалізації ефективної системи управління охороною праці.

На підприємстві ПрАТ «Оболонь» вивчався 1 позитивний досвід функціонування системи управління охороною праці. Також взято участь у 3 установчих засіданнях Міжвідомчої робочої групи при Центральному міжрегіональному управлінні Державної служби з питань праці щодо роботи над зниженням виробничого травматизму та профзахворювань на 2022-2024 роки, в обговоренні Меморандуму про співпрацю між Головним Управлінням Пенсійного фонду України в м. Києві і Центральним міжрегіональним управлінням Державної служби з питань праці (в режимі он-лайн через платформу ZOOM).

Спеціалісти Головного управління готові до профілактичної та консультативної співпраці з роботодавцями, проведення спільних заходів будь-якого формату. Наголошуємо, що нещасні випадки краще попереджати, ніж ліквідовувати їх наслідки!

 

background Layer 1