Пропустити навігацію

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ: У ПРИОРІТЕТІ БЕЗПЕКА ПРАЦІ 

Щорічно 28 квітня в понад 100 країнах світу відзначають Всесвітній День охорони праці, заснований Міжнародною організацією праці (МОП). Вперше цей день відзначався у 2003 році, а в Україні – з 2006 року.

МОП в цей день активно привертає увагу світової громадськості до масштабів проблем пов’язаних з охороною праці та до того, як продумана система заходів з охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на виробництві. 2024 рік присвячено актуальній темі – «Вплив зміни клімату на безпеку та гігієну праці». Глобальне потепління, зміна погодних умов, забруднення повітря суттєво впливають на умови праці, збільшуючи професійні ризики для працівників.

Головне управління Пенсійного фонду України в м. Києві з січня 2023 року опікується питаннями охорони праці. До функцій Головного управління передано питання розслідування нещасних випадків, поширення досвіду організації і контролю системи охорони праці, страхові виплати потерпілим від нещасних випадків на робочому місці. Фахівці управління контрольно-перевірочної роботи беруть участь у заходах із запобігання виробничого травматизму та професійної захворюваності, входять до складу  комісій з розслідування випадків травмування на виробництві та професійних захворювань.

Головне управління є учасником заходів з виконання Національного плану спільних заходів щодо зниження рівня незадекларованої праці та виробничого травматизму на 2024 рік. Фахівцями Головного управління під час кожного заходу проводиться інформування роботодавців та працівників щодо неприпустимості приховування виробничого травматизму. Діє система моніторингу кількості застрахованих осіб, оцінки ризиків використання не задекларованої праці, розроблено тематичні матеріали для проведення цільових інформаційних заходів.

З початку року Головним управлінням проведено 11 перевірок щодо стану профілактичної роботи по створенню здорових та безпечних умов праці на підприємствах: 5 планових і 6 позапланових перевірок стану профілактичної роботи та охорони праці на підприємстві. Фахівці управління контрольно-перевірочної роботи регулярно проводять заходи з пропаганди безпечних та нешкідливих умов праці. Особливу увагу приділяють питанням профілактики нещасних випадків, вивченню позитивного досвіду та впровадженню сучасної системи управління охороною праці на підприємствах.

 

Довідка від Міжнародної організації праці (ILO)

  • Щодня в світі в середньому близько 5000 чоловік гинуть в результаті нещасних випадків та захворюваності на виробництві. Сумарна кількість за рік досягає від 2 до 2,3 мільйона випадків виробничої обумовленої смертності. З цього числа близько 350 000 випадків становлять нещасні випадки зі смертельним результатом і близько 1,7-2 мільйони смертей, викликаних пов’язаних із професійними захворюваннями. 

Slajd 1 150x150 - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ: У ПРИОРІТЕТІ БЕЗПЕКА ПРАЦІ 

background Layer 1