Пропустити навігацію

Про переваги отримання легальних доходів

Продовжуючи інформативні зустрічі з безробітними представники Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві провели черговий семінар в Солом’янському центрі зайнятості щодо легального оформлення трудових відносин.

Головний спеціаліст відділу забезпечення наповнення бюджету Євгеній Купрієнко розповів, що  починаючи з 1 січня 2004 року, Законом України від 09.07.2003 № 1058-ІV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» замість «трудового стажу» введено термін «страховий стаж»  – період (строк), протягом якого особа підлягала державному соціальному  страхуванню, якою або за яку сплачувався збір на обов’язкове державне пенсійне страхування згідно із законодавством, що діяло раніше, та/або підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню згідно із цим Законом і за який сплачено страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Формула розрахунку пенсій встановлює пряму залежність розміру пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого сплачувались внески до Пенсійного фонду.

Таким чином, чим більший заробіток з якого сплачені внески до Пенсійного фонду, тим більша пенсія буде в майбутньому!

Для зарахування в страховий стаж у повному розмірі одного робочого місяця розмір внесків, що сплачується роботодавцем до органів Пенсійного фонду, має бути не меншим, ніж внески, обчислені із мінімальної заробітної плати.

З 1 січня 2018 року встановлено мінімальну заробітну плату:

  • у місячному розмірі – 3723 грн.;
  • у погодинному розмірі – 22,41 грн.

У разі, коли працівник отримує зарплату в «конверті» і роботодавець не сплачує за такого працівника єдиний внесок, цей період не буде врахований до страхового стажу найманого працівника та, відповідно, не враховується при визначенні розміру пенсії, через що пенсія буде меншою, ніж повинна бути.

Якщо найманому працівнику офіційно виплачується мінімальна зарплата – з якої сплачується єдиний внесок, а неофіційно видається решта заробітку, то з такого заробітку внески до Пенсійного фонду не сплачуються і, як наслідок, не враховуються для призначення або перерахунку пенсії. В результаті людина втрачає велику частку майбутньої пенсії.

В умовах діючої в Україні системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, отримання зарплати без сплати внесків, також, впливає на оплату листків непрацездатності (не має сплати – не має «лікарняного»), на отримання допомоги по безробіттю, тощо.

Не сплачуючи внески за найманих працівників, роботодавці порушують права і гарантії цих працівників на соціальний захист у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, які надані громадянам Конституцією України.

Всі працівники мають усвідомлювати вимоги чинного законодавства та дбати про своє майбутнє. Необхідно вже зараз відстоювати свої конституційні права –  вимагати від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин та сплати внесків з усієї суми отриманого заробітку.

Особа, за яку сплачуються внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, має право на призначення пенсії за віком.

До податкових органів єдиний соціальний внесок сплачується із нарахованої  суми заробітної плати в сумі, що не перевищує максимальну величину бази нарахування єдиного внеску.

Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску – максимальна сума доходу застрахованої особи, що дорівнює п’ятнадцяти розмірам мінімальної заробітної плати, встановленої законом, на яку нараховується єдиний внесок.

Мінімальний страховий внесок – сума коштів, що визначається розрахунково як добуток розміру мінімальної заробітної плати і розміру єдиного внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, встановлених законом, на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід).

На кінець зустрічі  всі присутні, як завжди, отримали довідкові буклети.

1 300x166 - Про переваги отримання легальних доходів

background Layer 1