Пропустити навігацію

Заходи щодо усунення (мінімізації) корупційних ризиків в діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві станом на 01.10. 2018 року

Заходи щодо усунення (мінімізації) корупційних ризиків в діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві станом на 01.10. 2018 року
             
№ з/п Корупційний ризик Пріоритетність корупційного ризику (низька/середня/висока) Заходи щодо усунення корупційного ризику Особа (особи), відповідальна (і) за виконання заходу Строк виконання заходів щодо усунення корупційного ризику Очікуванні результати
1 2 3 4 5 6 8
Обслуговування осіб,які звертаються до Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві
1 Недостатній рівень внутрішнього контролю за організацією обслуговування осіб, які звертаються до Головного управління середня 1. Впровадження в Головному управлінні стандартів, визначених Положенням про організацію прийому та обслуговування осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду України, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 30 липня 2015 року № 13-1, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 18 серпня 2015 року за № 991/27436 (із змінами) Бойко О.В.  Кравченко В.І. Гребенюк А.О. Фролькіс О.А. керівники служб Головного управління ІІ півріччя У відділах обслуговування громадян забезпечується здійснення прийому  громадян з додержанням норм чинного законодавства, норм етичної поведінки, з орієнтацією на одержувача послуги, на принципах відкритості та прозорості за принципом “єдиного вікна”. У приміщеннях, де здійснюється прийом розміщується довідкова інформація, бланки заяв на отримання послуги, зразки їх заповнення у відповідності з Порядком №13-1. Робочі місця працівників оформлені інформаційним табличками та обладнані комп’ютерами, сканерами, принтерами для здійснення сканування документів на призначення пенсії. У 13 відділах обслуговування громадян (крім відділів обслуговування громадян №№8-9 (пр-т. Героїв Сталінграду, 57) та відділів обслуговування громадян №№12-13 (вул. Гната Юри, 14 Б)  проведені підготовчі роботи щодо підключення засобів аудіо- та відеоспостереження. На завершальному етапі здійснюється підключення світчів, джерел безпеки, камер.
2. Забезпечення проведення оцінки якості роботи відділів обслуговування громадян щодо обслуговування осіб, які звернулися до Головного управління Бойко О.В.       Павелко П.М.      грудень Проводяться виїзні перевірки керівництвом якості організації роботи щодо надання послуг у відділах обслуговування громадян. За період з травня по вересень 2018 року здійснено 10 виїзних перевірок. Проводяться наради щодо надання відповідей на звернення громадян, інформаційних запитів, адвокатський запитів у терміни, визначені Законом України «Про звернення громадян», Законом України «Про доступ до публічної інформації», Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Проведено 5 нарад з травня по вересень 2018 року. Проводяться семінари-наради щодо організації роботи обслуговування громадян за принципом єдиного підходу, ефективного, своєчасного, компетентного надання послуг у 17 відділах обслуговування громадян, щодо навчання в процесі роботи в ІКІС ПФУ: “Підсистемі призначення та виплата пенсії”. Проведено 5 семінарів-нарад з травня по вересень 2018 р.
3. Розширення та розвиток дистанційних форм надання послуг за «гарячими» телефонними лініями Головного управління, шляхом консультування засобами електронної почти, іншими засобами комунікації через ІР-мережі  та засобами мобільного зв’язку. Бойко О.В., Кравченко В.І., Гребенюк А.О. керівники служб Головного управління      грудень Головним управлінням постійно здісйнюється надання роз’яснень на звернення громадян засобами “гарячої” телефонної лінії (станом на 01.10.2018 року надано 902 консультації). Забезпечено можливість надсилання заяв та звернень через Веб-портал електронних послуг ПФУ (отримано 1547 звернення з травня по вересень 2018 р.) та на електронну пошту Головного управління (отримано 1346 звернень громадян).
4. Запровадити через Веб-портал електронних послуг Головного управління послуг:замовлення та отримання в електронному вигляді довідок та витягу з відомостей реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі-РЗО) з використанням перевірочних кодів (для користувачів, які зареєстровані на веб-порталі та індифіковані за за допомогою електронного цифрового підпису) замовлення послуги інформування за допомогою СМС-повідомлення, електронної пошти. Бойко О.В.    Гребенюк А.О. керівники служб Головного управління     серпень У відділах обслуговування громадян розміщена довідкова інформація про можливість отримання довідок та інформації від органів ПФУ через Веб-портал електронних послуг, на електронну пошту отримувача послуги, шляхом смс-повідомлення. Запроваджено щотижневий моніторинг реєстрації згод на інформування шляхом смс-повідомлення, засобами електронної пошти. Так, за період з травня по вересень 2018 року прийнято 8300 згод на смс-інформування. Станом на 01.10.2018 року зареєстровано 73710 користувачів Веб-порталу електронних послуг ПФУ, з них 8809 – у травні – вересні 2018 року.
Управління та контроль у солідарній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування
2 Можливість зловживань з боку посадових осіб при прийнятті рішення про поновлення пенсійних виплат одержувачам пенсій з числа внутрішньо переміщених осіб висока Провести камеральні та виїзні контрольні заходи щодо правомірності рішень про поновлення та виплату пенсій за минулі періоди одержувачам пенсій з числа внутрішньо переміщених осіб та забезпечити. моніторинг їх результатів. Пасічник О.А. Павелко П.М. Казміренко О.В. керівники служб Головного управління       грудень Управлінням внутрішнього аудиту та фінансового контролю в вересні 2018 року проведено планову перевірку щодо дотримання вимог законодавства при здійсненні одноразової виплати пенсій з поверненням сум недоотриманих виплат за минулі періоди одержувачам пенсій з числа внутрішньо переміщених осіб (довідка від 14.09.2018).
3 Наявність дискреційних повноважень при проведенні документальних перевірок дотримання законодавства суб’єктами системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування середня Розробити нормативи оцінювання діяльності посадових осіб, які беруть участь у перевірці суб’єктів системи загальнообов’зкового державного пенсійного страхування Прищепа О.В. Павелко П.М. керівники служб Головного управління       грудень Термін виконання не настав.
Управління персоналом та організація роботи щодо запобігання та виявлення корупції
4 Наявність несприятливого соціально-психологічного соціального клімату в трудовому колективі середня Провести дослідження соціально-психологічного клімату в трудовому колективі Головного управління  відповідно до Плану заходів з реалізації Стратегії розвитку і зміцнення кадрового потенціалу органів Пенсійного Фонду України у 2016-2018 роках, затвердженого наказом Пенсійного фонду України від 30 Вересня 2016 року № 132 Псьота Т.С. керівники служб Головного управління     грудень Проведення дослідження заплановано на жовтень 2018 року
5 Недосконалість взаємодії уповноваженим підрозділом (особою) з питань запобігання та виявлення корупції і службою  управління персоналом в  Головному управлінні середня Запровадження регламентів взаємодії між уповноваженим підрозділом (особою) з питань запобігання та виявлення корупції і службою управління персоналом Головного управління при здійсненні контролю за своєчасністю подання суб’єктами декларування декларацій та при проведенні спеціальних перевірок ПрищепаО.В. Павелко П.М. Псьота Т.С. Кузьменко М.В. До 01 липня Наказом Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві від 03.05.2018 № 35 “Про організацію роботи з повідомленнями про корупцію, перевірки факту подання декларації та проведення спеціальних перевірок” врегульовано порядок взаємодії між уповноваженим підрозділом (особою) з питань запобігання та виявлення корупції і службою управління персоналом Головного управління.
6 Можливість порушення суб’єктами декларування строків та порядку подання декларацій середня Запровадити щоквартальний моніторинг дотримання в Головному управлінні порядку перевірки факту подання суб’єктами декларування декларацій  та своєчасності повідомлення Національного агентства з питань запобігання корупції про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій Псьота Т.С,  Павелко П.М.   Кузьменко М.В. керівники служб Головного управління      серпень Запроваджено щоквартальну звірку даних про кількість суб`єктів декларування, які мали подати декларацію у звітному періоді, та кількість поданих декларацій.  За звітний період перевірено 1477 річних декларацій працюючих державних службовців, 101 кандидата на посаду і 32 звільнених працівників.
7 Не забезпечення належних заходів контролю за проведенням спеціальних перевірок стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального та особливо відповідального становища середня Впровадження моніторінгу з дотримання вимог законодавчих та нормативних актів щодо організації проведення спеціальних перевірок стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища. Розроблення порядку взаємодії між структурними підрозділами. ПавелкоП.М. щокварталу Наказом Головного управління Пенсійного фонду України в           м. Києві від 03.05.2018 № 35 “Про організацію роботи з повідомленнями про корупцію, перевірки факту подання декларації та проведення спеціальних перевірок” врегульовано порядок взаємодії між уповноваженим підрозділом (особою) з питань запобігання та виявлення корупції і службою управління персоналом Головного управління щодо організації проведення спеціальних перевірок стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища. Станом на 01.10.2018 року проведено 6 спеціальних перевірок кандидатів на відповідні посади, яким надавалась своєчасно і в повному обсязі методична допомога. До відома структурних підрозділів Головного управління доведено пам`ятку про порядок проведення спеціальної перевірки.
           середня 2.Надання методичної допомоги структурним підрозділам щодо застосування законодавчих та нормативних актів при проведенні спеціальних перевірок  стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища Псьота Т.С. Кузьменко М.В. Павелко П.М. Псьота Т.С. протягом року
Управління фінансовими та матеріальними ресурсами, здійснення внутрішнього аудиту
8 Не забезпечення належних заходів контролю за відшкодуванням виявлених в ході аудитів та інших контрольних заходів незаконних витрат та усунення допущених порушень середня Провести аналіз повноти відшкодування виявлених в ході аудитів та інших контрольних заходів незаконних витрат та усунення допущених порушень Павелко П.М. до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом Проведено аналіз щодо повноти застосованих заходів щодо відшкодування виявлених в ході аудитів та інших контрольних заходів незаконних витрат та усунення допущених порушень. Відповідні звітні дані направлено до департаменту внутрішнього аудиту та фінансового контролю Пенсійного фонду України. Відшкодовано виявлених в ході аудитів та інщих контрольнтх заходів  протягом 2012-2018 років незаконних витрат на загальну суму 555,7 тис. гривень.
9 Відсутність належного контролю за повнотою вжиття заходів з оптимізації видатків, пов’язаних з утриманням службових приміщень та витрат на експлуатаційні послуги середня Провести дослідження результатів роботи щодо оптимізації видатків, пов’язаних з утриманням службових приміщень та витрат на експлуатаційні послуги. Забезпечити моніторинг результатів досліджень та усунення виявлених порушень та недоліків. Павелко П.М.    Псьота Т.С.   Заремба Л.Ю. керівники служб Головного управління       грудень  Проведення внутрішнього аудиту заплановано на IV квартал 2018 року.
Станом на 01.10.2018 проведено аналіз наявних приміщень для розміщення структурних підрозділів Фонду та розпочато роботу по поверненню приміщень, що  не використовуються, а саме: приміщення по вул. Краківська, 20.  Також було припинено дію договору оренди з ДП «Преса України» та припинено відшкодування комунальних та експлуатаційних послуг. За 9 місяців 2018 року експлуатаційні видатки становлять 971396,78 грн. в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року – 1013892,68 грн. Економія складає 42495,90 грн. Розроблено та затверджено наказом Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві від 31.08.2018 № 183 план заходів з енергозбереження. Даним наказом передбачено щоквартальне проведення аналізу виконання зазначеного плану заходів.
10 Не дотримання передбачених законодавством процедур публічних закупівель висока Користування під час виявлення характеристик предметів закупівлі примірними специфікаціями у сфері публічних закупівель. Застосування електронної системи публічних закупівель під час здійснення закупівель, вартість яких не перевищує 200 тис. грн.. для товарів і послуг та 1,5 млн. грн. – для робіт. Забезпечення в установленому порядку оприлюднення інформації про публічні закупівлі та використання коштів Головного управління, передбаченої законодавством. Бойко О.В.      Псьота Т.С.   Заремба Л.Ю. Фролькіс О.А. Гребенюк А.О. протягом  року Під час виконання процедури закупівлі, які здійснюються в Головному управлінні Пенсійного фонду України в м. Києві, сектор організації державних закупівель керується ст. 2 Закону України “Про публічні закупівлі”, якою визначені суми та процедури, що застосовуватися Замовником під час оголошення закупівлі. Так, у вересні 2018 року в Головному управлінні було проведено електронно-реверсний аукціон по закупівлі картриджів орієнтовною вартістю 138800 грн. Також протягом травня-вересня місяців поточного року було проведено 8 процедур по закупівлі товарів та послуг, з них 5 відкриті торги та 3 переговорні процедури. У своїй діяльності сектор повністю дотримується строків визначених ст.10 Закону України “Про публічні закупівлі”. Сектором, у відповідності до норм вищезазначеного закону здійснюються всі необхідні заходи по забезпеченню оприлюдненню інформації про публічні закупівлі та використання коштів Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві.
background Layer 1