Пропустити навігацію

Умови зарахування до страхового стажу періоду проходження військової служби в Збройних Силах України з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2016 року

Страховий стаж – період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок (частина 1 статті 24 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон № 1058-IV)). Страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду відповідно до вимог цього Закону за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку (частина 2 статті 24 Закону № 1058-IV). Джерелом формування інформаційної бази системи персоніфікованого обліку є відомості, що надходять від роботодавців i фіскальних органів.

Питання зарахування до страхового стажу періоду проходження військової служби в особливий період, оголошений відповідно до Закону України «Про оборону України», врегульовано Законом України від 03.10.2017 № 2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», який набув чинності 11 жовтня 2017 року. Цим Законом до частини 2 статті 24 Закону      № 1058-IV внесено доповнення, яким встановлено, що у разі якщо за період з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2016 року в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відсутні відомості, необхідні для обчислення страхового стажу військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), поліцейським, особам рядового і начальницького складу відповідно до цього Закону, страховий стаж обчислюється на підставі довідки про проходження військової служби та про сплачені суми страхових внесків. Вказана довідка видається за місцем проходження військової служби.

Форма довідки затверджена Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону № 1058-IV.

Таким чином, для призначення пенсії за віком до страхового стажу можливо зарахувати період проходження військової служби за умови дотримання вищенаведених вимог чинного законодавства.

background Layer 1