Пропустити навігацію

Призначення пільгових пенсій

Відповідно до статті 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” пенсії на пільгових умовах призначаються працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливим і особливо важкими умовами праці, – за списком 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць.

Згідно з п. 3 Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 № 383 та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 01.12.2005 за  № 1451/11731 при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, що чинні на період роботи особи. До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати їх внесення до Списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21.08.1992 року та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21.08.1992 року.

Для підтвердження стажу роботи зі шкідливими і важкими умовами праці на підприємствах, в установах та організаціях або їх правонаступниках, що розташовані в районах проведення операції Об’єднаних сил (далі – ООС), достатньо даних, наявних в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – реєстр застрахованих осіб) (пункт 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 №637).

 

Зарахування спеціального стажу здійснюється на підставі записів у трудових книжках працівників та уточнюючих довідок, виданих підприємствами на підставі первинних документів про характер виконуваної роботи та умови праці, а також про безпосередню зайнятість протягом повного робочого дня на роботах, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення.

З 2011 року в реєстрі застрахованих осіб відображаються результати проведення атестації робочих місць за умовами праці і є інформацією про документ на підставі якого підприємство надає відомості про стаж роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Таким чином, оскільки шахта розташована в зоні проведення ООС, то  за умови наявності в реєстрі застрахованих осіб відомостей про спеціальний стаж роботи, ця інформація має бути  врахована для призначення пенсії за віком на пільгових умовах за Списком № 1.

background Layer 1