Пропустити навігацію

Особливості отримання частини пенсії за набутий стаж на території Республіки Польща

Починаючи з 01 січня 2014 року набула чинності Угода «Про соціальне забезпечення» між Республікою Польща  та Україною, яку Україна  підписала в Києві 18 травня 2012 року (далі – Угода). Угода застосовується до осіб, які мають бути або є суб’єктами відповідно до законодавства однієї або обох країн – сторін Угоди, або осіб, які отримали свої права від цих осіб.

Відповідно частини першої статті  5 Угоди   якщо цією Угодою не передбачено інше, допомога, яка підлягає виплаті на підставі законодавства однієї Договірної Сторони, не може бути зменшена, зупинена, скасована або затримана з тієї причини, що правомочна особа проживає на території іншої Договірної Сторони.

Відповідно частини першої статті  2  Угода включає в себе наступні види пенсій/допомог: за віком, з приводу непрацездатності, у зв’язку із втратою годувальника, за вислугу років, у зв’язку з нещасним випадком на виробництві та професійними захворюваннями.

Пунктом 1 Статті 13 Угоди передбачено наступне: якщо страховий стаж, набутий відповідно до законодавства однієї Договірної Сторони менший ніж 12 місяців і на підставі цього стажу зацікавлена особа не набуває права на пенсію відповідно до цього законодавства, то компетентна установа цієї Договірної Сторони не призначає пенсію.

Не порушуючи положення пункту 1, страховий стаж менший ніж 12 місяців, набутий відповідно до законодавства кожної із Договірних Сторін, враховуються компетентною установою тієї Договірної Сторони, в якій при підсумовуванні цього стажу виникає право на пенсію.

Статтею 21 Угоди передбачено, що довідки та документи, видані компетентними органами, компетентними установами та установами зв’язку однієї Договірної Сторони визнаються компетентними органами, установами зв’язку та компетентними установами іншої Договірної Сторони.

Статтею 26 Угоди зазначено, що компетентні установи кожної з Договірних Сторін здійснюють виплату допомоги на підставі цієї Угоди безпосередньо правомочним особам, які проживають на території іншої Договірної Сторони, у національній валюті своєї держави, а у випадку відсутності конвертації цієї валюти, в іншій вільноконвертованій валюті.

Таким чином, якщо особа працювала на території Республіки Польща   більше  12 місяців, для можливості отримання частини  пенсії за набутий стаж в цій країні необхідно  звернутись із заявою до органу Пенсійного фонду України та долучити до неї підтверджуючі документи.

background Layer 1