Пропустити навігацію

Патріотична година «Соборність України – єдність нації»

IMG 3922 300x213 - Патріотична година «Соборність України – єдність нації»22 січня 2019 року в актовому залі Головного управління Пенсійного фонду України відбулася патріотична година «Соборність України – єдність нації».

Заступник начальника управління-начальник управління обслуговування громадян  Олена Бойко привітала всіх присутніх зі святом, зазначивши, що сьогодні Україна відзначає 100 – річчя з дня проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. 22 січня 1919 року уряди двох частин України на Софіївському майдані о 12 годині урочисто проголосили Акт Злуки українських земель, намагаючись реалізувати споконвічну мрію українців про єдність.

Пені Олена розповіла про поняття “соборність”, зауваживши, що воно  включає у себе єдність і згуртованість. У слові “соборність” ми чуємо слово “собор”. Ще великий український класик Олесь Гончар закликав: “Бережіть собори душ наших!”.

Також Олена Бойко зупинилася на питанні історії виникнення свята Соборності України, та етапах її становлення. Ознайомила з цікавими фактами про Україну. Підкреслила, що об’єднавча акція 1919 року залишила глибинний слід в історичній пам’яті українців. Справжню єдність народу у боротьбі за незалежність продемонструвала світові Україна 21 січня 1990 року. Так, знаменним етапом піднесення духу свободи став “живий ланцюг” між Києвом і Львовом, коли 21 січня 1990 року тисячі українців взялися за руки на згадку про проголошення Акту Злуки.

«День Соборності об’єднує всю Україну – Київ і Львів, Севастополь і Ужгород, Донецьк і Полтаву, Харків і Луцьк, сотні міст, мільйони людей – усі українські землі і береги. Якщо ми хочемо, якщо ми віримо у сильну Україну, почуття соборності повинне стати часткою нашого життя і нашого серця. Це основа національного життя України і опора української політичної нації» – зазначила Олена Володимирівна.

background Layer 1