Пропустити навігацію

Історичні пенсії колгоспників.

pensyonery - Історичні  пенсії колгоспників.Наша країна багата історичними віхами. І однією із таких є робота селян у колгоспах.  Легким цей труд не був ніколи. До того ж зароблені колосниками пенсії  не мали державного фінансування незважаючи на те, що ще  з 1935 року в Конституції тих часів  було закріплено право  всіх  громадян  на пенсійне забезпечення.

І лише 15 липня 1964 року був прийнятий  Закон СРСР “Про пенсії і допомогу членам колгоспів”, який гарантував колгоспникам  право на державні пенсії, а саме: на пенсії за віком, у разі хвороби і втрати годувальника. В першій редакції  цей закон надавав можливість  отримувати  пенсії по старості  чоловікам, які досягли 65 років і мали 25 років трудового стажу, жінкам  – із 60 років за стажу не менше 20 років. Тобто  навіть після поширення  на рядових  членів колгоспів державного пенсійного забезпечення  вони не були  відразу прирівняні в правах із робітниками й службовцями, вік виходу на пенсію на загальних умовах  яких  становив для чоловіків 60 років і 55 років для жінок.

Час минув і  колгоспи змінили сільськогосподарські кооперативи,  фермерські господарства, агрофірми та інші сільськогосподарські підприємства. Втім на сьогодні серед  613,9 тис. пенсіонерів Одещини налічується 117646 осіб, які   певні часи  свого життя  пов’язали  з роботою в колгоспах. Починаючи з 1991 року їх пенсійне забезпечення не відрізняється від інших співвітчизників.

Законом України  “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій” від  03.10.2017 N 2148-VIII збережено  право на дострокове призначення пенсії за певних умов:

– трактористам  — машиністам, які безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, на інших підприємствах сільського господарства;

– жінкам, які працюють доярками (операторами машинного доїння), свинарками — операторами в колгоспах, радгоспах, на інших підприємствах сільського господарства;

– жінкам, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятеро і більше дітей до 14 — річного віку.

Зважаючи на те, що колгоспи ліквідовані і в більшості випадків немає їх правонаступника щомісячно Комісією з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, при Головному управлінні Пенсійного фонду України в Одеській області розглядаються документи колишніх працівників колгоспів щодо встановлення стажу роботи трактористами  — машиністами  та доярками, який давав би їм право достроково вийти пенсію. Протягом 2017-2018 років розглянуто 67 таких заяв.

Через безвідповідальність деяких колишніх  колгоспних керівників, які не попіклувалась про збереження документів і своєчасно не передали їх до архівних установ,  34 особам, на жаль, відмовлено у підтвердженні пільгового  стажу, що позбавило їх права на дострокове пенсійне забезпечення.

 

background Layer 1