Пропустити навігацію

Щодо пенсійного забезпечення водіїв міського пасажирського транспорту

Умови дострокового виходу на пенсію водіям міського транспорту законодавчо закріплено у підпункті 8 пункту 2 статті 114 розділу XIV Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Так право на пенсію за віком  на пільгових умовах, незалежно від місця останньої роботи мають водії міського пасажирського транспорту (автобусів, тролейбусів, трамваїв) після досягнення 55 років та за наявності стажу роботи для чоловіків – не менше 30 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботи, для жінок – не менше 25 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

За відсутності зазначеного страхового стажу роботи у період до 01.04.2024 пенсія призначається за наявності стажу роботи від 25 років 06 місяців до 30 років (чоловіки) та від 20 років 06 місяців до 25 років (жінки). Кожного року починаючи з 1 квітня 2015 року потрібний стаж роботи збільшується на шість місяців.

Зокрема, на сьогодні необхідний стаж роботи для чоловіків становить 27 років 6 місяців, для жінок – 22 роки 06 місяців.         

При цьому доречно зауважити, що одним із розповсюджених видів міського транспорту наразі є маршрутні таксі. І якщо при визначенні права на дострокове пенсійне забезпечення водіїв тролейбусів і трамваїв питань не виникає, то пенсійне забезпечення водіїв міських маршрутних автобусів, що працюють в режимі таксі, має свої особливості.

Так статтею 1 Закону України “Про автомобільний транспорт” визначено, що перевезення пасажирів у режимі маршрутного таксі — це перевезення пасажирів на міському чи приміському автобусному маршруті загального користування за розкладом руху, в якому визначається час відправлення автобусів з початкового та кінцевого пунктів з висадкою і посадкою пасажирів на їхню вимогу на шляху прямування автобуса в місцях, де це не заборонено правилами дорожнього руху.

Перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування може здійснюватися у режимах: звичайному, експресному, маршрутному таксі.

Згідно із пунктом 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637, у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсію на пільгових умовах чи за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального стажу приймаються уточнювальні довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників.

Отже, якщо у трудовій книжці заявника відсутні відомості про те, що працюючи водієм автобуса, він був зайнятий перевезенням пасажирів у межах міста (що є  обов’язковою умовою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах) водій автобуса має надати до органів Пенсійного фонду уточнювальну довідку, у якій зазначається: період його роботи на посаді водія саме на міських автобусних маршрутах загального користування та здійснення ним регулярних пасажирських перевезень, у тому числі в режимі маршрутного таксі. Довідка видається на підставі первинних документів про характер виконуваної роботи (накази про закріплення за маршрутом у межах міста, тип автобуса, на якому здійснювалися перевезення, подорожні листи, схеми маршрутів міського пасажирського автотранспорту).

Підтвердженням того, що підприємство, установа чи організація, де працює водій, займається  перевезеннями на міському пасажирському транспорті  слугують статутні документи (положення) цього підприємства.

 

 

 

background Layer 1