Пропустити навігацію

ПЛЮСИ НАКОПИЧУВАЛЬНОЇ ПЕНСІЙНОЇ СИСТЕМИ

Вже багато років в Україні обговорюється питання необхідності впровадження накопичувального пенсійного страхування.

Обов’язковий накопичувальний рівень пенсійної системи передбачає, що людина протягом життя відкладає частину доходу на спеціальний рахунок. Ці кошти інвестують в різні цінні папери, акції, інші фінансові інструменти. Сума накопичень та інвестиційний дохід збільшать розмір майбутньої пенсії.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” накопичувальна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування становить другий рівень, що базується на засадах накопичення коштів застрахованих осіб у Накопичувальному фонді та здійснення фінансування витрат на оплату договорів страхування довічних пенсій і одноразових виплат на умовах та в порядку, передбаченому законом.

Запровадження цієї системи повинно встановити необхідну залежність розміру майбутньої пенсії від розміру сплачених за трудовий (страховий) стаж внесків, а отже, стимулювати працівників і роботодавців легалізувати доходи та сплачувати внески в повному обсязі.

В свою чергу, пенсійні відрахування з легальної зарплати до накопичувальної системи мають таки “плюси”: незалежність від труднощів Пенсійного фонду, персоніфікація та індивідуалізація накопичень. Це тільки ваші гроші, ніхто їх не “перерозподілить”, відповідно – буде отримана саме така пенсія, яку заробили. Цю пенсію можна залишити у спадок, тому що це особисті гроші та держава на них не може претендувати.

background Layer 1