Пропустити навігацію

Умови призначення та виплати грошової допомоги у розмірі 10 пенсій.

Призначення грошової допомоги, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі 10 місячних пенсій особи станом на день її призначення, стало можливим лише після внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне  пенсійне страхування» (далі – Закон) , які набули чинності з 01.10.2011 р.

Згідно з п. 7¹ прикінцевих положень Закону грошова допомога надається за таких умов:

якщо пенсія за віком відповідно до Закону про пенсійне страхування призначається після 01.10.2011 р.;

якщо на день досягнення пенсійного віку, передбаченого ст. 26 Закону, особа працювала в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е» — «ж» ст. 55 Закону про пенсійне забезпечення;

якщо страховий стаж на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років, становить для чоловіків 35 років, для жінок — 30 років;

якщо особа до цього не отримувала будь-якої пенсії.

Порядок обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги та її виплати, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 р. № 1191.

Згідно із цим Порядком, до страхового стажу, що визначає право на виплату грошової допомоги зараховуються періоди роботи в закладах та установах державної та комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е» – «ж» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», що передбачені, зокрема, Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 р. № 909 «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років».

Для визначення розміру грошової допомоги враховується місячний розмір пенсії, обчислений згідно зі статтями 27 і 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», станом на день її призначення.

background Layer 1