Пропустити навігацію

Прес-конференція Тема: Підсумки І півріччя; липневий перерахунок; дистанційні послуги Фонду

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ

В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ

 ПРЕС-РЕЛІЗ

 

Прес-конференція

 

30.07.2019                                                                                          11.00 м. Одеса

 

СПІКЕРИ:

Аброскіна Олена Михайлівна — в. о. начальника головного управління;

Яворська Тетяна Павлівна — заступник начальника головного управління

ТЕМАТИКА:

  1. Пенсійний фонд — підсумки півріччя, новини реорганізації та вектор змін.

Фінансування пенсійних виплат протягом І півріччя поточного року здійснено у повному обсязі та своєчасно. На виплати пенсій 602,4 тис. пенсіонерів спрямовано 10593,0 млн грн.

Через банківські установи отримують пенсію та грошову допомогу
391,6 тис. чол. або 65 %.

Протягом І півріччя 2019 року опрацьовано 8,4 тис. заяв щодо призначення пенсій та 17 тис. заяв щодо перерахунків пенсій.

Проведено перерахунок пенсій 95,6 тисячам осіб, які досягли 65 річного віку.

Забезпечено виплатою пенсій 7,9 тис. осіб, які тимчасово переїхали до Одеської області з Донецької та Луганської областей.

Протягом року активно вживались заходи по наповненню бюджету Пенсійного фонду України. Від платників надійшло 4 764,9 млн грн частки єдиного внеску, розподіленого на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та платежів, які адмініструються органами Фонду, що на 0,8 млн грн більше, ніж у 2018 році та становить 103,9 % від доведених показників.

Заробітну плату менше мінімальної отримують 0,6 тис. осіб, що на
0,5 тис. або на 45,5 % менше ніж у січні поточного року.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України № 628 від
22 серпня 2018 року «Про деякі питання функціонування Пенсійного фонду України» проводиться реорганізація органів Фонду шляхом приєднання підвідомчих управлінь до головного управління. Її метою є скорочення витрат на утримання управлінського апарату органів Фонду завдяки оптимізації функцій і об’єднання дрібних підрозділів. При цьому в області на 34 територіях працюють 23 сервісні центри та 49 пункти обслуговування на  віддалених робочих містах, облаштованих поза приміщеннями Фонду, які обслуговують громадян та надають пенсійні послуги у м. Одесі та Одеській області. Тому централізація пенсійних органів Одещини ніяк не впливає на якість обслуговування клієнтів. 

  1. Покращення якості обслуговування шляхом впровадження онлайн-ресурсів.

Пенсійний фонд України постійно працює над вдосконаленням  якості обслуговування громадян та запроваджує сучасні і максимально зручні способи надання послуг.

Онлайн – сервіси дозволяють громадянам постійно бути в курсі новацій у сфері пенсійного забезпечення, вирішувати, не виходячи з дому, різноманітні питання пенсійного забезпечення, замовляти й отримувати довідки тощо.

За допомогою електронного сервісу можна подати заяву на призначення або перерахунок пенсії, звернутися за консультацією до фахівців, замовити і роздрукувати різноманітні довідки, у тому числі про стаж, про заробітну плату, про особливі умови праці та інші. Веб-портал Пенсійного фонду України працює з дотриманням вимог захисту персональних даних, отож інформація цілковито захищена.  На порталі є можливість отримати в електронному вигляді документи з QR-кодом, які є такими ж правомірними, як і паперові аналоги.

З жовтня минулого року на порталі функціонує кабінет страхувальника (роботодавця), в якому для працедавця доступна інформація щодо забезпечення соціальних прав його працівників, про правильність подання звітності тощо.

Наразі, у кабінеті також можна переглянути інформацію стосовно сплати по єдиному соціальному внеску та заборгованості. Рекомендуємо скористуватись цією послугою фізичним особам-підприємцям, адже в області майже 49 тис. підприємців мають борги по ЄСВ, але не всі знають про це.

Окрім того, у кабінеті також містяться відомості щодо звітності по сплаті єдиного соціального внеску. Зокрема, роботодавець може бачити зауваження до його звітів та рекомендації щодо усунення неточностей.

Ще одна функція, яка стає доступною для роботодавця у його кабінеті, — можливість отримати інформацію для розрахунку суми виплати за час тимчасової непрацездатності працівника (лікарняні). До цього часу первинні дані для розрахунку — страховий стаж та розмір заробітної плати — надавали самі працівники. Для цього вони звертались до управлінь Пенсійного фонду за довідками. Тепер процедура отримання необхідних відомостей значно спрощується.

Наразі  понад 140,7 тис. громадян та страхувальників області оцінили переваги електронних послуг і стали користувачами веб – порталу Пенсійного фонду України.

Увійти до кабінету зручніше використовуючи електронний цифровий підпис.

Зараз впроваджується технологія обслуговування громадян «в одне відвідування», коли заява на призначення або перерахунок пенсій з необхідними сканованими документами подається невиходячі з дому через особистий кабінет на веб-порталі ПФУ. Після перевірки документів особі, яка їх надала, надсилається СМС-запрошення відвідати органи Пенсійного фонду. Відразу після відвідування пенсія направляється на виплату. 

  1. Як вплине липневий перерахунок на пенсії громадян — актуальні зміни в законодавстві.

По-перше

Із першого липня 2019 року відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, підвищено з 1 497 грн до 1 564 грн.

У зв’язку з цим із 1 липня проведено перерахунок пенсії, а також надбавок і підвищень до пенсій, розміри яких визначають від прожиткового мінімуму, а саме:

– мінімальних розмірів пенсії за віком та пенсії у зв’язку з втратою годувальника, призначених відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», надбавок за понаднормовий стаж, що обчислені виходячи з розміру прожиткового мінімуму – непрацюючим пенсіонерам;

– мінімальних пенсій за віком шахтарям, на яких поширюється чинність Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» –непрацюючим пенсіонерам;

– мінімальних пенсійних виплат особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам бойових дій та особам з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (285 %, 255 %, 225 %, 165 %);

– мінімальних розмірів пенсій, обчислених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»;

– надбавок, підвищень та інших виплат, розмір яких обчислюється виходячи з розміру прожиткового мінімуму (підвищення до пенсії ветеранам війни, жертвам нацистських переслідувань, надбавки до пенсії донорам, пенсії за особливі заслуги та ін.).

Перерахунок виплат проведено в автоматизованому режимі та не потребує додаткового звернення пенсіонерів до Пенсійного фонду.

Пенсіонери, які мають право на підвищення пенсії, пенсію в новому розмірі отримали у липні.

В області перераховано понад 492,7 тис. пенсій (цивільним та військовим пенсіонерам), середній розмір  підвищення становить 21,2 грн, додаткові видатки на місяць –13,4 млн грн.

 

По-друге

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 червня 2019 року№ 543 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» підвищено пенсійні виплати:

– Особам, які отримують пенсії на загальних підставах (цивільні пенсіонери) та мають страховий стаж для жінок 30 років, для чоловіків
35 років.

Загальний розмір пенсійної виплати з урахуванням передбачених законодавством надбавок та інших доплат до пенсії (крім пенсії за особливі заслуги перед Україною) на 01.07.2019 не може бути менше ніж 2000 грн.

В області перераховано майже 140,3 тис. пенсій, середній розмір підвищення становить 274,3 грн, додаткові видатки на місяць – 35,5 млн грн.

– Мінімальні пенсійні виплати особам з інвалідністю внаслідок війни (окрім учасників бойових дій та осіб з інвалідністю з числа учасників ліквідації аварії на ЧАЕС):

– для осіб з інвалідністю І групи – 650%*1564 грн = 10166 грн;

– для осіб з інвалідністю ІІ групи – 525%*1564 грн = 8211 грн;

– для осіб з інвалідністю ІІІ групи – 360%*1564 грн = 5630 грн.

В області перераховано майже 5,7 тис. пенсій (цивільним та військовим пенсіонерам), середній розмір підвищення становить 2083 грн, додаткові видатки на місяць –11,8 млн грн.

– Пенсії по інвалідності відповідно до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під час проходження військової служби (військових зборів), які проходили службу в органах внутрішніх справ, МНС (пожежники) та в інших військових формуваннях і внаслідок цього стали особами з інвалідністю.

З 01.07.2019 розмір їх пенсії по інвалідності обчислюється з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2019 року (4173 грн. х 5) / 7810,88 грн. (показник середньої  заробітної плати за рік, що передує перерахунку)).

background Layer 1