Пропустити навігацію

Легальна зарплата – основа стабільного майбутнього.

 

Заробітна плата – одна з головних економічних категорій, що поєднує інтереси працівників, роботодавців, держави і безпосередньо впливає на рівень життя населення. Легалізація зарплат передбачає зменшення кількості осіб, які збагачуються за рахунок інших та збільшення надходжень до бюджету.

Нині доволі часто доводиться натрапляти на виплату зароблених коштів «у конверті». Звідси випливає, що належні фінансові ресурси не потрапляють до державної казни, наймані працівники, зайняті в нелегальному секторі економіки, живуть днем нинішнім, надаючи перевагу тимчасовим вигодам, чим сприяють розвитку такого негативного явища, як «тіньова зайнятість». В таких умовах роботодавець не перераховує єдиний соціальний внесок за найманих працівників. Як наслідок, такі періоди роботи не включаються до страхового стажу працівників і заробіток за них не враховується при розрахунку пенсії. Говорячи простою мовою, роботодавець «краде» у свого робітника майбутню пенсію – адже, як відомо, пенсії у «конвертах» не буває.

Можна з упевненістю сказати, що не лише роботодавець винен у такому стані справ, а й сам працівник не завжди розуміє на що він погоджується.

Незважаючи на роз’яснення в пресі та вимоги діючого законодавства, не оформлення найманих працівників належним чином на сьогодні є серйозною проблемою. Громадяни погоджуються на будь-які умови роботодавця, при цьому втрачають можливість користування державними гарантіями, зокрема: субсидією, державною соціальною допомогою малозабезпеченим сім’ям, втрачають трудовий стаж. Отримуючи заробітну плату неофіційно, працівник втрачає своє законне право на щорічну відпустку, а у випадку виробничої травми або захворювання – оплату лікарняних листів та інших страхових виплат.

Дуже важливо, щоб громадяни усвідомили, що їх згода отримувати зарплату „в конвертах” позбавляє їх соціального захисту. Адже пенсію вони матимуть тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати.

Кожна молода людина – це в перспективі майбутній пенсіонер, а причина його майбутньої мізерної пенсії, це теперішня нелегальна праця та «тіньова» зарплата.

Звертаємо увагу і самих роботодавців. Офіційне працевлаштування є гарантією соціального захисту найманих працівників, кадрової стабільності та налагодженої роботи усіх учасників трудового процесу з метою досягнення позитивного результату: для роботодавця — це і позитивний імідж та репутація надійного партнера, що є запорукою процвітання бізнесу та примноження прибутків, а для працівників – основа стабільного майбутнього.

background Layer 1