Пропустити навігацію

Пенсійне забезпечення працівників освіти

      Питання пенсійного забезпечення працівників освіти  врегульовано двома   законодавчими актами: Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі-Закон № 1058) та Законом України «Про пенсійне забезпечення» (далі – Закон № 1788).

      Таким чином, право на пенсію за вислугу років мають працівники закладів освіти за наявності стажу роботи за спеціальністю станом: на 1 квітня 2015 року – не менше 25 років; на 31 грудня 2015 року – 25 років 6 місяців; на 11 жовтня 2017 року – 26 років 6 місяців.

      Законом України  від 03.10.2017 № 2148 «Про внесення  змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», який набув чинності 11.10.2017, впроваджено єдиний підхід до обчислення пенсій та скасовано норми чинного законодавства в частині призначення пенсій за вислугу років, за винятком тих осіб, які мали таке право на дату набрання чинності цим Законом.  У зв’язку з цим, до спеціального стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугу років, не зараховуються періоди роботи на відповідних посадах після  11.10.2017.

      Рішенням Конституційного суду України від 04.06.2019 № 2-р/2019 скасовано вимоги щодо необхідності досягнення певного віку для призначення пенсії за вислугу років. Тому починаючи з 4 червня 2019 року  пенсії вказаній категорії осіб призначаються незалежно від віку, за умови набуття необхідного спеціального стажу  на вищевказані дати.

      До спеціального стажу зараховуються періоди роботи в закладах і на посадах,  зазначених у Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на  пенсію за вислугу років, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України  від 04.11.1993 № 909.  

Найменування закладів

і установ

Найменування посад
Загальноосвітні навчальні заклади, військові загальноосвітні навчальні заклади, музичні і художні школи учителі, логопеди, вчителі-логопеди, вчителі-дефектологи, викладачі, сурдопедагоги, тифлопедагоги, вихователі, завідуючі та інструктори слухових кабінетів, директори, завідуючі, їх заступники з навчально-виховної (навчальної, виховної), навчально-виробничої частини або роботи з виробничого навчання, завідуючі навчальною і навчально-виховною частиною, завідуючі філіями, їх заступники з навчально-виховної (навчальної, виховної роботи),  соціальні педагоги (організатори позакласної та позашкільної виховної роботи з дітьми), практичні психологи, педагоги-організатори, майстри виробничого навчання, керівники гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи
Міжшкільні навчально-виробничі комбінати директори, заступники директорів з навчально-виховної (навчальної, виховної навчально-виробничої) роботи, вчителі, майстри виробничого навчання, практичні психологи, керівники гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи
Дитячі будинки, дитячі трудові та виховно-трудові колонії, дитячі приймальні пункти і приймальники-

розподільники для неповнолітніх, логопедичні пункти і стаціонари, школи-клініки

директори, завідуючі, їх заступники з навчально-виховної частини або роботи, вчителі, вихователі, сурдопедагоги, тифлопедагоги, вчителі-дефектологи, вчителі-логопеди, майстри виробничого навчання, практичні психологи, соціальні педагоги, керівники гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи
Вищі навчальні заклади I-II рівнів акредитації, професійно-технічні навчальні заклади директори, їх заступники з навчально-виховної (навчальної, виховної, навчально-виробничої) роботи, старші майстри виробничого навчання, майстри виробничого навчання, викладачі, педагоги професійного навчання, практичні психологи, соціальні педагоги, керівники гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи
Дошкільні навчальні заклади всіх типів завідуючі, вихователі-методисти, вихователі, асистенти  вихователів т дошкільних навчальних  закладів  в інклюзивних  групах, музичні керівники, вчителі-дефектологи, вчителі-логопеди, практичні психологи
Позашкільні навчальні заклади директори, їх заступники з навчально-виховної, навчальної, виховної роботи, завідуючі відділами (лабораторіями, кабінетами), художні керівники, керівники гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи
Бібліотеки завідуючі, бібліотекарі
Дитячі клініки, поліклініки, лікарні, санаторії, диспансери, будинки дитини, дитячі відділення в лікарнях, санаторіях, диспансерах і установах для виконання покарань учителі, вихователі, логопеди, сурдопедагоги, тифлопедагоги”.

     Отже, при визначенні права на зарахування до спеціального стажу  певного періоду роботи, перевіряється  на відповідність вказаному Переліку як сама посада так і заклад, де працює особа. Водночас допускається підсумування  стажу за періоди  роботи в закладах і установах як освіти, так і охорони здоров’я та соціального захисту. 

     Наприклад, особа працює  інструктором з фізичного виховання в дитячому садку. У даному випадку час роботи на цій посаді не  зараховується до спеціального стажу, оскільки заклад вказаним Переліком передбачений, а посада – ні. Також не буде враховано до спеціального стажу робота логопедом  районного відділу освіти, тому що цей заклад вищеназваним Переліком не передбачений.

     До того ж, форма власності закладу та  його відомча належність не мають значення при визначенні права на зарахування до стажу роботи,  що дає право на пенсію за вислугу років.

     Спеціальний стаж роботи  визначається  лише за основним місцем роботи у відповідності із записами у трудовій книжці. Час роботи за сумісництвом до такого стажу не зараховується.

      Що стосується безпосередньо обчислення розміру пенсії, то її розрахунок аналогічний розрахунку пенсії за віком, тобто, з урахуванням двох ключових  показників: тривалості страхового стажу та середньомісячного заробітку, з якого сплачено страхові внески (єдиний внесок).

      Важливо пам’ятати, що пенсія за вислугу років призначається з дня звернення – за умови звільнення з посади, що дає право на таку пенсію. У разі працевлаштування за спеціальністю – виплата пенсії припиняється і поновлюється з наступного дня після звільнення.

       Робота на інших посадах не позбавляє права на отримання пенсії за вислугу років.  

        Також доречно нагадати, що працівникам освіти, які не скористаються правом на дострокове призначення пенсії за вислугу років і які на час досягнення пенсійного віку працюють в закладах та установах державної або комунальної  форми власності на посадах, що дають право на призначення пенсії за вислугу років та  мають  страховий стаж  роботи на таких посадах: чоловіки  – 35 років,  а жінки – 30 років (згідно із пунктом 7-1 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та Порядком обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати,  затвердженого постановою Кабінету Міністрів України  від 23.11.2011 № 1191), під час  призначення пенсії за віком буде виплачено грошову допомогу в розмірі 10 місячних пенсій, розрахованих на день її призначення.

background Layer 1