Пропустити навігацію

Як підтвердити страховий стаж

    Одним із найважливіших факторів при призначенні пенсії є страховий стаж. Адже від його тривалості  залежить  не лише розмір пенсійної виплати, а і, власно кажучи, саме право людини на той чи інший  вид пенсії.

    Основним документом, що підтверджує стаж роботи до  1 січня  2004 року, тобто до вступу  в дію Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»,  є трудова книжка.  

    Пунктом 4  постанови Кабінету Міністрів України “Про трудові книжки працівників” від  27.04.1993 № 301 визначено, що  відповідальність  за організацію ведення обліку, зберігання  і видачу трудових книжок   покладається на  керівника підприємства, установи, організації.

    Порядок заповнення трудових книжок викладений в Інструкціях ведення трудових книжок працівників, затверджених постановою Держкомпраці від 20.06.1974 № 162 та спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства  юстиції України  та Міністерства  соціального захисту населення  від 29.07.1993  № 58.

    Враховуючи зазначені нормативні документи, при зарахуванні періодів роботи до страхового стажу за записами у трудовій книжці, працівники органів Пенсійного фонду України  звертають  увагу на наступне:

         * Записи в трудовій книжці при звільненні або переведенні на іншу роботу повинні  бути проведені  у точній відповідності з формулюванням чинного законодавства і з посиланням на відповідну статтю, пункт закону;

         * Усі записи  про прийняття на роботу, переведення на іншу постійну роботу або звільнення повінни бути внесені власником або уповноваженим ним органом після видання наказу (розпорядження), але не пізніше тижневого строку, а в разі звільнення – у день звільнення.

         *Записи повинні бути виконані акуратно, ручкою кульковою або з пером, чорнилом чорного, синього або фіолетового кольорів арабськими цифрами (число і місяць двозначними). Наприклад, якщо робітник або службовець прийнятий на роботу 5 січня 1993 р., у графі 2 трудової книжки записується “05.01.1993”.

      Запис  про звільнення засвідчено  підписом керівника підприємства або спеціально уповноваженою  ним особою та печаткою  підприємства або  відділу кадрів;

      Відомості про працівника записані на першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки. Прізвище, ім’я та по батькові (повністю, без скорочення або заміни імені та по батькові ініціалами) і дата народження, що  відповідають   паспорту або свідоцтва про народження.

      Після зазначення дати заповнення трудової книжки працівник своїм підписом завіряє правильність внесених відомостей.

      Перша сторінка (титульний аркуш) трудової книжки повинна бути  підписана особою, відповідальною за видачу трудових книжок, і завірена печаткою підприємства (або печаткою відділу кадрів), на якому вперше вона  заповнювалася.

       Зміна записів про прізвище, ім’я, по батькові і дату народження, якщо такі мали місце,  виконані власником або уповноваженим ним органом за останнім місцем роботи на підставі документів (паспорта, свідоцтва про народження, про шлюб, про розірвання шлюбу, про зміну прізвища, ім’я та по батькові тощо) і з посиланням на номер і дату цих документів.

        Зазначені зміни вносяться на першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки. Однією рискою закреслюється, наприклад, колишнє прізвище або ім’я, по батькові, дата народження і записуються нові дані з посиланням на відповідні документи на внутрішньому боці обкладинки і завіряються підписом керівника підприємства або печаткою відділу кадрів.

       Але, як довести наявність страхового стажу, коли запис до трудової книжки не внесено, або, через недбалість працівників, що відповідали за ведення трудової книжки, запис внесено неправильно? У такому випадку слід скористатися Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою   Кабінету   Міністрів  України  від  12.08.1993 № 637.

        У відповідності із  цим Порядком для підтвердження страхового стажу особа може надати:

  • довідку з підприємства чи його правонаступника, а у разі їх відсутності – архівних установ. Слід зауважити, що така довідка в обов’язковому порядку повинна містити посилання на первинні документи, на підставі яких вона видана;
  • виписки із наказів;
  • особові рахунки та відомості на видачу заробітної плати;
  • трудові договори і угоди з відміткою про їх виконання;
  • наявні відомості в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного  соціального страхування;
  • інші документи, які містять відомості про періоди роботи.

     При відсутності вищевказаних документів, як доказ стажу роботи приймаються членські квитки профспілок. Але, слід мати на увазі, що до страхового стажу підлягають зарахуванню лише періоди, за які  наявні відмітки   про сплату членських внесків.

     У разі неможливості підтвердити стаж робот архівними документами   через їх відсутність – у зв’язку з  воєнними  діями, стихійним лихом, аваріями, катастрофами або іншими надзвичайними ситуаціями – стаж роботи, що дає право  на пенсію, встановлюється  на підставі  показань не менше ніж двох свідків, які б знали заявника  по спільній з ним роботи на одному підприємстві, в установі, організації  (в тому числі колгоспі) або в одній системі.

      За відсутності документів про період роботи  і неможливісті їх одержання  внаслідок  ліквідації підприємства або через відсутність архівних даних з інших причин, ніж ті, що зазначені вище, стаж можливо підтвердити на підставі  показань не менше ніж двох свідків, які б знали  заявника  по спільній з ним роботи на одному підприємстві, в установі, організації  (в тому  числі колгоспі) або в одній системі  і мали б документи  про власну роботу за той час, стосовно якого вони підтверджують роботу заявника.

     Опитування свідків  проводиться органами Пенсійного фонду України.

     Отже, щоб усі періоди трудової діяльності були своєчасно враховані до страхового стажу, радимо заздалегідь  переглянути   внесені записи до трудової книжки і у разі виявлення неточних чи неправильних записів – звернутися до підприємства чи архівних установ за отриманням відповідних довідок.

background Layer 1