Пропустити навігацію

ВИКРИВАЧ ЯК НЕВІД’ЄМНА СКЛАДОВА БОРОТЬБИ З КОРУПЦІЄЮ

     Щорічно 9 грудня по ініціативі Організації Об’єднаних Націй відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією.

     Питання боротьби з корупцією наразі одне з найгостріших та найактуальніших питань сьогодення. Адже корупція є складним соціальним політичним і економічним явищем, яке, в тій чи іншій мірі, зачіпає кожного. Вона руйнує демографічні інститути, сповільнює економічний розвиток, знижує соціальну захищеність населення  і підриває державні устрої.

     Процес викорінювання корупції залежить від загальних зусиль держави та суспільства. Одним з вагомих засобів вирішення питання боротьби з корупцією є формування у суспільстві нестерпного негативного ставлення до корупції, як до суспільно небезпечного явища, формування антикорупційної свідомості населення,  створення атмосфери несприйняття корупції.

     Інститут викривачів є важливим запобіжником для виникнення та поширення корупції у суспільстві. Корупціонер завжди покладається на мовчання інших людей. Якщо кожен з нас почне говорити про корупційні діяння свідками яких він став, якщо кожен буде нести відповідальність за власні вчинки та приймати активну участь в  реалізації антикорупційної політики – ми нарешті створимо сильну правову державу та зріле громадянське суспільство.

     Викривачособа, яка надає допомогу в запобіганні і протидії корупції, особа, яка за наявності обґрунтованого переконання що інформація є достовірною, повідомляє про порушення вимог іншою особою Закону України «Про запобігання корупції».

     Викривач – вартовий суспільних інтересів, свідомий громадянин, фундамент системи раннього попередження.

     Захист осіб, які надають допомогу  в запобіганні та протидії корупції (викривачів) є невід’ємною складовою боротьби з корупцією. З метою забезпечення функціювання інституту викривачів законом передбачено:

             можливість анонімно повідомляти про корупційне правопорушення;

            заборона розголошувати інформацію щодо викривача без його згоди (крім окремо визначених законодавством випадків);

            керівнику або роботодавцю заборонено застосовувати негативні заходи впливу по відношенню до викривача або членів його сім’ї у зв’язку зі здійсненим повідомленням про порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції» іншою особою;

             у справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб’єкта владних повноважень обов’язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача;

             викривач не несе юридичної відповідальності, якщо викладена в повідомленні інформація не знайде підтвердження.

       Вочевидь існує залежність -що менше хабародавців, менше і хабарників, отже перший етап боротьби з корупцією – це робота над собою та хибними уявленнями суспільства. Не давайте хабар, а краще зверніться до правоохоронних органів чи суду, або до уповноважених підрозділів з питань запобігання та виявлення корупції, які створені у кожному державному органі, або ж через функціонуючі спеціальні та загальні комунікаційні канали для повідомлень про корупцію.

background Layer 1