Пропустити навігацію

Індексація пенсійних виплат у 2020 році

З 1 травня 2020 року проведено індексацію пенсій відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України “Деякі питання підвищення пенсійних виплат та надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році” від 1 квітня 2020 року № 251.Постановою визначено, що перерахунок пенсій проводитиметься із застосуванням коефіцієнта збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії, у розмірі 1,11. Відповідно до згаданого рішення Уряду, розмір підвищення в результаті перерахунку не може бути менше 100 гривень. У разі, коли розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії менше 100 гривень, буде встановлено доплату до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру. Крім того враховано, що розмір пенсійних виплат у одержувачів пенсій, призначених згідно із Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, які набули необхідного страхового стажу (35 років чоловіки та 30 років жінки), не може бути нижче 2100 гривень.

Підвищенні пенсії отримають:

за віком;

за інвалідністю;

з причин втрати годувальника;

за вислугою років (медпрацівники та вчителі, чий стаж складає не менше 30 років роботи за професією).

Однак низка категорій пенсіонерів не належить до тих, чиї пенсії індексують. Серед них:

держслужбовці;

одержувачі соціальних пенсій (ті, кому держава призначила мінімальні виплати через нестачу страхового стажу для виплати пенсії за віком — їм переглянуть пенсії окремо в залежності від зростання прожиткового мінімуму);

ті, кому виплачують спеціальні пенсії (наприклад, колишні судді та прокурори);

пенсіонери, які отримують максимальні пенсії;

ті, кому виплати вперше призначили у 2019 і 2020 році.

Виплата перерахованих пенсій здійснюватиметься починаючи з травня місяця 2020 року в установленому порядку через уповноважені банки або доставлена додому листоношами АТ „Укрпошта”.

background Layer 1