Пропустити навігацію

Перерахунок пенсій у зв’язку зі збільшенням мінімальної заробітної плати

Верховна Рада України 25.08.2020 ухвалила зміни до Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік” та встановила з 1 вересня 2020 року мінімальну заробітну плату на рівні 5000 гривень на місяць.

Відповідно до статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» для осіб, які досягли віку 65 років, мінімальний розмір пенсії за віком за наявності в чоловіків – 35, а у жінок – 30 років страхового стажу встановлюється в розмірі 40% мінімальної заробітної плати, визначеної законом про Державний бюджет на відповідний рік, але не менше від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

У зв’язку з цим з 1 вересня Головним управлінням Пенсійного фонду України в Одеській області автоматично перераховано пенсії 83,6 тис пенсіонерів.

Перерахунок проведено особам незалежно від виду отримуваної пенсії (за віком, по інвалідності, за вислугу років чи у зв’язку з втратою годувальника), які:

  • не працюють;

  • досягли віку 65 років;

  • мають страховий стаж 35 років чоловіки та 30 років жінки;

  • розмір пенсії, обчислений в залежності від набутого страхового стажу та заробітку, становить менше 2000 грн ( 40% від 5000 грн).

При цьому пенсії у зв’язку з втратою годувальника підлягають перерахунку у випадку, якщо годувальник помер у віці 65 років і старше та на дату смерті набув не менше 35 (30) років страхового .

background Layer 1