Пропустити навігацію

МЕДИКИ МАЮТЬ ПРАВО НА ПЕНСІЮ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ

Медичні працівники мають право на пенсію за вислугу років, якщо накопичено спеціальний стаж роботи, порядок його розрахунку та умови, при яких особі надається таке право, визначено законом України “Про пенсійне забезпечення”.

          З 04 липня 2019 року пенсія за вислугу років призначається медичним працівникам незалежно від віку за умови звільнення з роботи, яка дає право на пенсію за вислугу років.

          Головна умова — наявність не менше 25 років спеціального стажу станом на 01.04.2015, або не менше 25 років 6 місяців станом на 01.01.2016.

          Чи всі медичні працівники мають право на пенсію за вислугу років?

          Таке право  мають виключно лікарі та середній медичний персонал, незалежно від від найменування посад. Повний перелік посад та установ, робота в яких дає право на вислугу років,  затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 року № 909 (зі змінами) (далі — Перелік).

          Чи мають право на пенсію за вислугу років працівники приватних лікарень?

          Робота за фахом в закладах, установах та на посадах, передбачених цим Переліком, дає право на пенсію незалежно від форми власності або відомчої належності закладів і установ.

          Чи може пенсіонер по вислузі років продовжити роботу на посаді?

          Пенсії за вислугу років призначаються в разі залишення роботи, яка дає право на цю пенсію. Отже в період одержання цього виду пенсії працювати можна лише на посадах і в закладах, не передбачених Переліком. У разі працевлаштування на посаду із Переліку, виплата пенсії припиняється на весь період роботи та відновлюється після звільнення з роботи. Якщо після призначення такої пенсії особа працевлаштувалася за спеціальністю, що дає право на пенсію за вислугу років, вона має повідомити про це управління, яке призначило пенсію. Виплату пенсії буде припинено, а після звільнення з такої посади – поновлено.

          Хто із медичних працівників може розраховувати на подвійний стаж?

          У подвійному розмірі в стаж зараховується робота в лепрозорних і протичумних закладах охорони здоров’я, в закладах (відділеннях) з лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, в інших інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров’я, в патологоанатомічних і реанімаційних відділеннях закладів охорони здоров’я, а також психіатричних закладах охорони здоров’я.

          Страховий стаж у подвійному розмірі зараховується тільки до 01 січня 2004 року.

          Також слід зазначити, що не всі лікарі і середній медичний персонал мають право на пенсію за віком на пільгових умовах, а лише ті працівники, що працюють упродовж повного робочого дня в особливо шкідливих чи шкідливих умовах.

background Layer 1