Пропустити навігацію

Сектор виконання міжнародних договорів інформує

Громадяни України, які офіційно працюють чи раніше працювали в ряді країн за кордоном, повинні бути впевнені, що коли прийде час оформляти пенсію цей період буде зараховано до їх страхового стажу. Для забезпечення такого права Україною укладено низку двосторонніх та багатосторонніх міжнародних договорів (угод) з пенсійного забезпечення.

На сьогодні існує два типи договорів про пенсійне забезпечення:

1) договори, укладені за територіальним принципом пенсійного забезпечення;

2) договори укладені за пропорційним принципом пенсійного забезпечення.

Kart 293x300 - Сектор виконання міжнародних договорів інформує

ДВОСТОРОННІ УГОДИ В ГАЛУЗІ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, ЗА ЯКИМИ УКРАЇНА ПРОДОВЖУЄ ВИКОНУВАТИ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ КОЛИШНЬОГО СРСР

Snymok2 - Сектор виконання міжнародних договорів інформує

Договори укладені колишнім СРСР з Монголією, Угорщиною і Румунією базуються на територіальному принципі, за яким пенсія призначається за законодавством тієї держави, де проживає особа.

Саме реалізація міжнародних угод в сфері пенсійного (соціального) забезпечення і є основним завдання сектор виконання міжнародних договорів управління застосування пенсійного законодавства Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області.

Спеціалісти сектору працюють у сфері пенсійного забезпечення громадян – жителів Одеської області, які працювали у Латвії, Литві, Естонії, Польщі, Португалії, Чехії, Словаччині, Угорщині, Іспанії, Румунії відповідно до міжнародних договорів. Але найбільшу питому вагу в роботі має реалізація договору між Україною та Республікою Болгарія, адже саме в Одеській області призначається пенсія всім громадянам України, які працювали свого часу в Болгарії, та громадянам Болгарії, які здійснювали трудову діяльність на території України.

Роботу сектору умовно можна розділити на дві частини. Перша – підтвердження стажу, набутого на території України, друга – призначення пенсій громадянам, які проживають за кордоном.

Спеціалісти допомагають нашим співвітчизникам, що обрали для себе роботу за межами України, та закордонним колегам у підтвердженні українського страхового стажу, який є визначальним не лише для призначення пенсій в Україні, а й для інших видів соціального страхування, оформленні тих чи інших документів щодо виходу на пенсію за кордоном. Для здобуття необхідної інформації фахівці постійно співпрацюють з архівними установами, управліннями освіти, охорони здоров’я, кадровими службами різних установ, підприємств та організацій.

За час роботи спеціалістами в рамках міжнародного співробітництва реалізовано право на пенсійне забезпечення понад 1700 громадян, підтверджено стаж роботи на території України більш як 2500 мешканцям інших країн.

Безперечно, кожний договір містить свої особливості. Отримати кваліфіковану консультацію щодо положень кожної із укладених Угод можна як безпосередньо у відділах обслуговування (сервісному центрі) Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області так і звернувшись на веб-порталах Пенсійного фонду України .

background Layer 1