Пропустити навігацію

Збільшення пенсій у 2021 році

IMG 20201007 113328 300x255 - Збільшення пенсій у 2021 році З метою поетапного збільшення пенсій, що дасть змогу покращити матеріальне становище однієї із найбільш вразливих верств  населення, Кабінетом Міністрів України  16 вересня 2020 року прийнято постанову за № 849 “Деякі питання підвищення пенсійних виплат для окремої категорії осіб у 2021 році та в подальшому”.

  Зокрема постановою передбачено підвищення пенсій:

  з 01 березня 2021 року.

   * Особам, яким виповнилося 80 років і більше, і у яких розмір пенсії (з урахуванням усіх надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації  у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством) не буде досягати розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсій за 2020 рік, встановлюється  щомісячна компенсаційна виплати у розмірі  до 500 гривень.

         Особам, які отримують пенсію  та досягнуть 80-річного віку після  01 березня 2021року  таку виплату  буде встановлено з дня досягнення зазначеного віку.

         У разі, якщо  після встановлення  щомісячної компенсаційної виплати розмір пенсії, визначений з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), в осіб, які отримують пенсію у відповідності із Законом України “Про загальнообов’язкове  державне пенсійне страхування” та  мають страховий стаж не менше  25 років чоловіки та 20 років жінки, розмір пенсії  не досягає 2600 грн, таким особам  надається доплата  в сумі, що не вистачає  до зазначеного розміру,  та яка враховується під час подальших перерахунків.

         Починаючи з 1 березня 2022 року щороку зазначена компенсаційна виплата з 1 березня буде  індексуватися. Кожний наступний перерахунок у зв’язку зі збільшенням щомісячної компенсаційної виплати буде проводитися з  урахуванням її розміру, збільшеного у попередніх роках .

         Таким чином, для зазначеної вікової категорії пенсіонерів  при наявності необхідного страхового стажу  розмір пенсії не може бути менше 2600 гривень.

* з 1 липня 2021 року.

         * Особам, яким виповнилося  75 років до досягнення  80- річного віку, і у яких розмір  пенсії  (з урахуванням усіх надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової  грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації  у разі витрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством)  не  буде досягати  розміру  середньої  заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується  для обчислення пенсій за 2020 рік,  встановлюється  щомісячна компенсаційна  виплати у розмірі  до 400 гривень

          Особам, які отримують пенсію та досягнуть віку від 75 років до 80 років після 01 березня 2021року таку виплату буде встановлено з дня досягнення  зазначеного віку.

          У разі якщо після встановлення щомісячної компенсаційної виплати розмір пенсії, визначений з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), в осіб, які отримують пенсію у відповідності із Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та мають страховий стаж не менше 25 років чоловіки та 20 років жінки, розмір пенсії не досягає 2500 грн, таким особам надається доплата в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, та яка враховується під час подальших перерахунків.

          Починаючи з 1 березня 2022 року щороку зазначена компенсаційна виплата з 1 березня буде  індексуватися. Кожний наступний перерахунок у зв’язку зі збільшенням щомісячної компенсаційної виплати буде проводитися з  урахуванням її розміру, збільшеного у попередніх роках .

          Отже для цієї вікової категорії пенсіонерів при наявності необхідного страхового стажу розмір отримуваної пенсії не може бути менше 2500 гривень.

           Крім цього, постановою встановлено 1 березня датою проведення щорічного перерахунку пенсій із застосуванням коефіцієнту збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та який враховується для обчислення пенсії відповідно до   Порядку проведення перерахунку пенсій відповідно до частини другої статті 42 Закону України “Про загальнообов’язковий державне пенсійне страхування”, затвердженого постановою  Кабінету Міністрів України від 20.02.2019 № 124  “Питання проведення індексації пенсій у 2019”.

             Також у 2021 році  буде перераховано пенсій працюючим пенсіонерам з 1 квітня з урахуванням стажу, або стажу та заробітку, набутих після 01 березня 2019 року, та з 1 липня та 1 грудня у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. 

             Традиційно всі заплановані Урядом перерахунки пенсій органами Пенсійного фонду України буде проводяться своєчасно в автоматичному режимі без особистого звернення пенсіонерів.

 

background Layer 1