Пропустити навігацію

Тридцятиріччя Пенсійного фонду України

         Про Пенсійний фонд можна почути багато слів і не завжди привітних. Не оминають його політичні хвилі, адже чималі кошти витрачаються на пенсійні виплати. Але завжди за словами “Пенсійний фонд України” стоять звичайні люди, більшість з яких віддана своїй праці.

      Одещина славиться жінками та чоловіками, які вважають покликанням життя допомагати іншим. І не важливо, чи це допомога дітям, хворим, сусідам, літнім людям чи звичайним перехожим. Це стан душі. Саме такі працівники складають основу Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області, яке обслуговує 600 тисяч пенсіонерів.

     IMG 20200225 172532 283x300 - Тридцятиріччя Пенсійного фонду України Сьогодні головне управління очолює Олександр Буряченко, який у 2000 році став наймолодшим в області начальником районного управління. Поряд з ним команда професіоналів, більшість з яких починали працювати у Фонді наприкінці 90-х, початку 2000-х років. Так, у 1994 році перший начальник Одеського обласного управління Крупський Валерій Сергійович приймав спеціалістом Ірину Ізобіліну, яка зараз займає посаду начальника фінансово-економічного управління. Примітно, що у 30-ту річницю створення Пенсійного фонду України Валерій Сергійович, який керував обласним управлінням з 1991 по 1996 роки, відсвяткував свій 80-річний ювілей. CollageMaker 20201103 132508669 177x300 - Тридцятиріччя Пенсійного фонду УкраїниВін пригадав, як підбирав перших працівників, домовлявся про оренду перших приміщень. Адже у кожному районі області достатньо було кількох кімнат. У 1991-1992 роках документи районного відділу займали лише пару невеликих тек.

       Саме тоді, в умовах, коли більшість громадян навіть нічого не чули про Пенсійний фонд, почалась робота з підприємствами, установами, організаціями з питань сплати внесків, необхідних для виплати пенсій. Були періоди використання натуральної оплати за рахунок сплати цих внесків (на Одещині здебільшого розраховувались зерном), тому працівникам Пенсійного фонду доводилось самостійно контролювати прийом продукції в заготконторах та пунктах прийому зерна. Деякий час органи Фонду могли напряму стягувати заборгованість по сплаті внесків з рахунків боржників та їх дебіторів у банках. Трохи пізніше була спроба гасити борги векселями. У містах та районах області організовували цю роботу начальники відділів, серед яких Семен Гельфонд (Жовтневий район м. Одеса), Жана Досталь (Іллічівський район м. Одеса), Тетяна Татуй (Суворовський район м. Одеса), Галина Афанасьєва (м. Арциз), Галина Супрун (м. Балта), Афанасій Узун (Болградський район), Людмила Поповська (м. Котовськ), Надежда Узун (м. Рені), Людмила Богаченко (смт. Любашівка), Марія Паламарчук (смт. Сарата) та інші. У 1996 році Одеське обласне управління Фонду очолив Анатолій Соловйов, який керував пенсійниками області до 2011 року.

         В середині 90-х з’явилися перші комп’ютери. Znimok ekrana 2021 01 05 161416 300x196 - Тридцятиріччя Пенсійного фонду УкраїниВпровадження у 1998 році системи персоніфікованого обліку відомостей, яка стала основою Реєстру застрахованих осіб, належіть до найголовніших досягнень Фонду того десятиріччя.

        До 2000 року повністю ліквідовано заборгованість з виплати пенсій. Знаковим стало послання Президента України до Верховної ради України та Кабінету Міністрів України “Про основні напрями реформування системи пенсійного забезпечення населення” у жовтні 2001 року, у якому висвітлені проблеми пенсійної системи та визначені етапи її розвитку. Слово “реформа” відтоді стало постійним супутником Пенсійного фонду.

      З метою оптимізації процесів збору та розподілу пенсійних коштів, функції з призначення пенсій у 2002 році передано до Фонду від органів соціального захисту. Відразу постали питання навчити працівників Фонду застосовувати чисельні нормативні акти та опанувати нове програмне забезпечення, розмістити як спеціалістів, так і великі архіви документів, не припиняючи виконання попередньої задачі. У цей же час необхідно було так розпочати прийом громадян, які звертаються за призначенням та перерахунками пенсій, щоб вони не лише не відчули цих масштабних змін, а й покращити умови для них. Така реорганізація була б неможлива без досвідчених фахівців органів соцзахисту, які у той складний період перейшли працювати до Пенсійного фонду. Серед них Тетяна Яворська (заслужений працівник соціальної сфери України, зараз заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області), Ірина Орищенко, Олена Родіна, Людмила Шарапова, Тетяна Харченко, Тетяна Плітусяк, Тетяна Бабкіна, Світлана Москаленко та багато інших.

Остаточно всі функції з призначення пенсій Пенсійний фонд прийняв у 2006 році, коли отримав справи пенсіонерів від Міноборони, МВС, МНС, СБУ, ДПА, Державного департаменту з питань виконання покарань та інших органів, що здійснюють призначення пенсій згідно із Законом України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, а також справи з довічного грошового утримання суддів у відставці. Організовували і в подальшому очолювали роботу з цих питань Лариса Яснюк, Юрій Пархоменко, Галина Єфименко та інші найдосвідчеіші фахівці.

      Друге десятиріччя Пенсійного фонду пов’язане з пошуком джерел надходжень, зміною ставок внесків, удосконаленням персоніфікованого обліку, зміною форм звітності для роботодавців та підприємців. А у 2004 році країна перейшла від системи пенсійного забезпечення до системи пенсійного страхування. Прийнято Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», який встановив пряму залежність розміру пенсії від тривалості страхового стажу та заробітної плати (доходу), з якої сплачено страхові внески. Відтоді для розрахунку пенсій суми заробітку за період з липня 2000 року беруться лише за даними персоніфікованого обліку.

          Реформи останнього десятиріччя більшою мірою пов’язані з забезпеченням максимальної прозорості та доступної системи пенсійного страхування. З цією метою замість чотирьох видів внесків до фондів соціального страхування запроваджено єдиний соціальний внесок, адміністрування якого у 2013 році передано Міністерству доходів і зборів України (податковій службі).

       У вересні 2016 року Кабінетом Міністрів України схвалено Стратегію модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року, мета якої полягала у забезпеченні європейських стандартів функціонування та надання послуг, зміцнення фінансової стабільності, підвищення прозорості діяльності Пенсійного фонду, а також оптимізації адміністративних видатків. Події наступних років розвивалися дуже стрімко.

         У 2017 році 32 управління Фонду в районах, містах області та районах міста Одеси реорганізовано в 14 об’єднаних управлінь. zobrazhennya viber 2020 11 06 09 15 17 300x225 - Тридцятиріччя Пенсійного фонду України

        У жовтні 2017 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», яким внесено зміни до 29 законодавчих актів України. Прийняті новації торкнулись усього населення країни. Змінилися умови виходу на пенсію. Перераховані пенсії майже усім пенсіонерам. Протягом наступного року після прийняття цього закону кількість осіб, які звернулись за роз’ясненнями та іншими послугами, зросла у 1,5 рази порівняно з 2015 роком.

       Зміни у законодавстві та подальші перерахунки дозволили підвищити середній розмір пенсії до 2938,58 грн у 2019 році, що на 87,3 % більш ніж у 2015 році. За цей же час витрати на виплату пенсій в області зросли з 13,1 млрд грн до 21,4 млрд грн. Велика відповідальність за своєчасність та якість проведення розрахунків лягла на плечі працівників підрозділів пенсійного забезпечення та виплати пенсій, роботу яких організовували Олена Родіна та Людмила Шарапова.

      У 2019 році усі об’єднані управління приєднано до Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області. Щоденно з вуст працівників лунали слова “електронно – цифровий підпис” та “портал електронних послуг”. За цей рік дистанційний доступ до послуг веб-порталу Фонду отримали 62 тис. громадян проти 3,2 тис. у 2015 році.

       Розпочато масштабну роботу з переведення паперових пенсійних справ в електронний вигляд, адже за наступні чотири роки працівникам цих відділів необхідно оцифрувати понад мільйон справ.

       Протягом останніх кількох років оновлено парк комп’ютерної техніки, запроваджено нове програмне забезпечення з діловодства, правової роботи, кадрового, фінансового та бухгалтерського обліку. zobrazhennya viber 2020 11 09 10 49 26 300x300 - Тридцятиріччя Пенсійного фонду УкраїниВ 31 сервісному центрі проведено сучасні ремонти, приміщення обладнані меблями та технікою, облаштовані пандусами, встановлені тактильні покажчики з використанням шрифту Брайля для людей з порушенням зору. zobrazhennya viber 2020 11 09 10 54 40 300x300 - Тридцятиріччя Пенсійного фонду УкраїниЗбережено принцип відкритості та прозорості – сервісні центри розділено на дві зони (зону очікування і зону обслуговування), де створено комфортні умови для отримання послуг. Для цього немало зусиль доклали Наталія Вєчканова, Сергій Шендрик, керівники сервісних центрів Валентина Ковбасюк, Наталія Ксенжук, Вікторія Пивоварова та інші. Всі вони пройшли непростий шлях від спеціалістів до керівників та своєю щоденною працею набули знання, досвід та повагу.

        За усіма зазначеними змінами стоїть кропітка робота як досвідчених фахівців, так і молодих спеціалістів. При цьому є розуміння, що умова безперервного розвитку – це спадкоємність поколінь. Znimok ekrana 2021 01 05 163937 300x188 - Тридцятиріччя Пенсійного фонду УкраїниЯк колись передавали свої опит Юрій Сисьмій, Олександр Фомін, Альбіна Тихомирова, Валерія Хомиця, Володимир Таранік, Галина Копилова так і зараз передають знання молодим спеціалістам Олена Аброскіна, Наталія Ціповяз, Ірина Чернявська, Тетяна Омелькова, Ірина Березівська, Оксана Габатель.

     zobrazhennya viber 2020 11 10 11 30 41 300x300 - Тридцятиріччя Пенсійного фонду України  Багатий колектив працівників Фонду Одещини і на талановитих людей, які займаються спортом, танцями, вишивають, малюють картини, захоплюються музикою. Поєднання особистого і громадського, творчого і професійного дозволяє кожному реалізувати свою особистість та жити повноцінним, осмисленим життям.

       Тридцятирічна історія Пенсійного фонду — це ще одне підтвердження, що важливі справи значною мірою залежать від людей, які їх втілюють у життя.

background Layer 1