Пропустити навігацію

Актуальні запитання-відповіді, які виникають найчастіше при призначенні пенсії

660475514 300x197 - Актуальні запитання-відповіді, які виникають найчастіше при призначенні  пенсії

 

Запитання – відповіді

– Які особи мають право на призначення пенсії у 2021 році?

– Відповідно до вимог статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» у 2021 році право на призначення пенсії за віком мають особи, яким виповнилось 60 років та за умови наявності 28 років страхового стажу.

– Якщо особі виповнилось 60 років у 2020 році або раніше, а звертається вона у 2021 році, за якої умови Вона буде мати право на призначення пенсії?

Право на призначення пенсії за віком визначається на дату набуття відповідного віку та наявності страхового стажу, який передбачений ст. 26 Закону. Водночас, пенсію буде призначено з урахуванням вимог ст. 45, тобто пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку.

Якщо особа досягла пенсійного віку у 2019 році, то їй для призначення пенсії необхідно мати 26 років страхового стажу, але пенсію буде призначено з дати подання заяви (з 2021 року).

Отже, страховий стаж, який дає право на призначення пенсії за віком, визначається на дату досягнення особою відповідного віку і не залежить від наявності стажу на дату звернення за призначенням пенсії.

Чи отримують у 2021 році право на призначення пенсії за віком особи, які не мають необхідних 28 років стажу?

Ті особи, які в 60 років не мали необхідного страхового стажу для призначення пенсії за віком набудуть право на призначення пенсії за віком у 63 роки за умови наявності страхового стажу з 18 по 28 років та у віці 65 років за умови наявності страхового стажу від 15 до 18 років.

Якщо необхідний стаж для призначення пенсії відсутній?

У разі відсутності необхідного страхового стажу особі можна порекомендувати офіційно працевлаштуватись та доробити потрібний стаж або “докупити” необхідний страховий стаж.

На сьогодні існують наступні способи придбання страхового стажу:

Непрацюючі особи мають можливість укласти договір добровільного страхування, який може передбачати одноразову сплату єдиного внеску за попередні періоди, коли особа не перебувала в трудових відносинах з роботодавцем та не підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. Для укладення такого договору необхідно звертатись із заявою до податкової служби.

Також особи, які офіційно працювали у 2004-2010 роках, мають право самостійно доплатити за ті місяці, в яких сума сплаченого страхового внеску на пенсійне страхування була меншою за мінімальний страховий внесок. Для оформлення такої доплати особою надається заява до органу Пенсійного фонду України. Слід звернути увагу, що доплата не здійснюється за ті місяці, в яких взагалі відсутні нарахування страхових внесків.

– Якщо укладати договір добровільного страхування з податковою службою, то скільки потрібно сплатити коштів?

– Сума єдиного внеску, яку потрібно сплатити за кожний місяць, не повинна бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, а при одноразовій сплаті за попередні періоди вона помножується на коефіцієнт 2. Таким чином, вартість одного місяця страхового стажу на даний час розраховується як 22 % від мінімальної заробітної плати 6000,00 грн та складає 1320 грн, а при одноразовій сплаті за минулі періоди потрібно сплатити не менше 2640,00 грн за місяць.

Якщо у особи понад 35 років страхового стажу — вона матиме право на дострокове призначення пенсії?

– Статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» така норма передбачена з 1 січня 2028 року. У разі наявності у особи 40 і більше календарних років страхового стажу, пенсія за віком призначатиметься незалежно від віку.

background Layer 1