Пропустити навігацію

Оформлення пенсійних виплат внутрішньо переміщеним особам

pensiya20vpo 300x189 - Оформлення пенсійних виплат внутрішньо переміщеним особам

        На 1 січня 2021 року в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Одеській області обліковується близько 8,5 тисяч внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської областей та АР Крим.

     По приїзду на нове місце проживання таким особам необхідно отримати “Довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи”. Підставою для постановки на облік є проживання на тимчасово окупованій території або в районі проведення антитерористичної операції.

     Для отримання довідки повнолітня або неповнолітня внутрішньо переміщена особа звертається особисто, а малолітня дитина, недієздатна особа або особа, дієздатність якої обмежена, – через законного представника із заявою про взяття на облік до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад.

     Для продовження виплати пенсії на підконтрольній українській владі території необхідно особисто звернутися до управління Пенсійного фонду України в районі (місті, районі у місті), де пенсіонер зареєстрований як внутрішньо переміщена особа та фактично перебуває (проживає), та надати:

  • заяву про запит пенсійної справи;

  • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, видану структурним підрозділом з питань соціального захисту населення;

  • копії документів, що посвідчують особу пенсіонера (паспорта, пенсійного посвідчення);

  • копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера (за наявності);

  • заяву про перерахування пенсії на рахунок в АТ “Ощадбанк”;

  • письмову заяву про перерахування пенсії через ПАТ “Укрпошта” (для осіб з інвалідністю I групи та осіб, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги).

     Специфіка внутрішньо переміщених осіб полягає в тому, що будучи громадянами держави і залишаючись на її території, вони знаходяться під захистом своєї країни.

background Layer 1