Пропустити навігацію

Первинне призначення пенсії в умовах сьогодення

Pensii05 300x200 - Первинне призначення пенсії в умовах сьогодення

 

Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” громадяни мають право на призначання пенсії за віком, по інвалідності та у разі втрати годувальника.

Документи про призначення пенсії можна подати:

– у сервісному центрі Пенсійного фонду України особисто або через офіційного представника за довіреністю (заява може бути подана заявником не раніше ніж за місяць до досягнення ним пенсійного віку);

– при наявності кваліфікованого електронного підпису через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України через функцію “Щодо пенсійного забезпечення”, “Заява на призначення пенсії”;

– при наявності кваліфікованого електронного підпису через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України через функцію “Щодо пенсійного забезпечення”, “Заява на автоматичне призначення пенсії” (надано можливість подавати заяви на призначення пенсії за віком, коли особа ще не досягла пенсійного віку).

Серед основних документів на призначення пенсії, передбачених Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 22-1 (далі – порядок): паспорт громадянина України, картка платника податків ІПН (за наявності), диплом або довідки про навчання (денна форма навчання), військовий квиток, трудова книжка або довідки про стаж, заява з банківськими реквізитами та кольорова фотокартка розміром 2,5 х 3, тощо. Всі документи надаються в оригіналах у сервісному центрі Пенсійного фонду або долучаються у кольоровому вигляді до електронної заяви та підписуються кваліфікованим електронним ключем.

Слід зазначити, що для кожного виду пенсії є свій перелік документів, необхідних для її оформлення. Наприклад, якщо пенсія призначається по інвалідності, то додаються документи, що підтверджують інвалідність.

Якщо заява на призначення пенсії надана через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, то в ній застрахованій особі потрібно вказати свою електронну пошту та номер телефону для того, щоб потім відстежувати хід виконання своєї заяви. Важливо, що заявнику необхідно підготувати скановані копії всіх документів для призначення того чи іншого виду пенсії. Розмір кожного файлу з сканованим документом не повинен перевищувати 1 Мб. Звертаємо увагу, що скановані копії повинні бути у кольоровому зображенні. Якщо особа долучила до заяви документи в недоречному вигляді (нечитабельні, ксерокопії, поганої якості), то заява може бути переведена у статус “помилковий”, тому слід уважно долучати документи.

Після надходження заяви працівники органу Пенсійного фонду перевіряють документи та не пізніше 10 днів виносять рішення щодо призначення або відмови у призначенні пенсії.

Звертаємо увагу, що пенсія за віком призначається з дня, наступного за днем досягнення пенсійного віку (у разі звернення протягом трьох місяців з дати виникнення права), пенсія по інвалідності призначається з дня встановлення інвалідності (у разі звернення протягом трьох місяців з дня встановлення групи інвалідності) та пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається з дня, наступного за днем смерті годувальника (у разі звернення протягом року з дня смерті годувальника).

background Layer 1