Пропустити навігацію

Навчання державних службовців — шлях до підвищення якості надання послуг

         З метою виконання вимог Положення про систему професійного навчання державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.02.2019 № 106, Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області налагодило взаємодію з Одеським регіональним інститутом державного управління Національної академії державного управління при Президентові України (далі — ОРІДУ НАДУ), який з 2019 року запровадив нову форму надання освітніх послуг з підвищення кваліфікації за прямими договорами зі слухачами. У порядку та на умовах, визначених індивідуальним договором про надання освітніх послуг, ОРІДУ НАДУ надає послуги з підвищення кваліфікації у формі короткострокового семінару за очною та дистанційною формами навчання.
           За результатами підвищення кваліфікації слухачі семінару отримують відповідні сертифікати про навчання в обсязі 10 навчальних годин (0,33 кредиту ЄКТС).
Обов’язкові вимоги для слухача семінару — наявність електронної пошти GMAIL, участь у проведенні занять в онлайн — режимі за допомогою ресурсів Google. В лютому та березні 2020 року державні службовці Головного управління мали можливість пройти навчання за спеціальними короткостроковими програми за очною формою. Так, було проведено два семінари за темами “Формування позитивного іміджу органів державної влади: основні принципи етики посадовців” та “Актуальні питання державного управління”. В семінарах взяло участь 160
державних службовців. З квітня поточного року ОРІДУ НАДУ проводить семінари за дистанційною формою навчання, за розширеною тематикою: “Запобігання корупції в органах публічної влади”, “Психологічні основи ефективного управління в органах публічної влади”, “Актуальні питання державного управління” та “Діджиталізація (цифровізація). Держава в смартфоні”, в яких взяли участь ще 349 осіб.
           Також Одеським державним екологічним університетом, який провів навчання за темою “Новітні тенденції професіоналізації публічного управління” і видав сертифікати 63 державним службовцям. Обсяг навчання склав 1 кредит ЄКТС.
           Державні службовці Головного управління активно беруть участь у запропонованих онлайн навчаннях за загальними короткостроковими програмами Української школи урядування – закладу післядипломної освіти, що належить до сфери управління Національного агентства України з питань державної служби.
Програма “Організація роботи державних службовців за межами адміністративної будівлі державного органу” проходить за дистанційною формою навчання на навчальній платформі Moodle, обсягом 0,33 кредити ЄКТС.
Крім того, працівники Головного управління приділяють увагу безперервному вдосконаленню своїх знань й шляхом самоосвіти. Так, у поточному році усі державні службовці (1048) пройшли курси на платформі масових відкритих онлайн-курсів Prometheus.
           Станом на 30.06.2020 року в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Одеській області в цілому підвищило кваліфікацію 572 державних службовця, або 55,5 % визначеної потреби у такому виді навчання.
Наразі триває набір бажаючих взяти учать у семінарах ОРІДУ НАДУ за темами “Запобігання корупції в органах публічної влади”, “Психологічні основи ефективного управління в органах публічної влади”, “Актуальні питання державного управління” та “Діджиталізація (цифровізація). Держава в смартфоні”. Для самостійного пошуку підвищення кваліфікації державні службовці мають можливість використовувати дані офіційного сайту Національного агентства України з питань державної служби за посиланням nads.gov.ua на сторінці “Портал управління знаннями” за видами навчання “Загальна короткострокова програма” або “Загальна професійна (сертифікатна) програма”.

background Layer 1