Пропустити навігацію

ЯК НЕ СПЛАТИТИ ЗАЙВЕ ПРИ ОФОРМЛЕННІ АВТО

При оформленні легкового автомобіля у багатьох щасливих власників омріяного авто виникає чимало запитань коли доходить справа до сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування. Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області надає роз’яснення на цю тему.

Умови сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій (далі – збір) регулюються Законом України “Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування” від 26.06.1997 № 400 (далі – Закон) та Порядком сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 03.11.1998 № 1740.

Так, Законом визначено, що платниками збору є підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, фізичні особи, які набувають право власності на легкові автомобілі, що підлягають першій державній реєстрації в Україні територіальними органами Міністерства внутрішніх справ України, крім випадків забезпечення легковими автомобілями осіб з інвалідністю згідно із законодавством та успадкування легкових автомобілів відповідно до законодавства.

При цьому об’єктом оподаткування для таких платників є вартість легкового автомобіля.

Оскільки Законом України “Про систему оподаткування” збір на обов’язкове державне пенсійне страхування віднесено до загальнодержавних податків і зборів (обов’язкових платежів), то відповідно до Закону України “Про податок на додану вартість” цей збір включається до бази оподаткування податком на додану вартість. Тому збір з вартості легкового автомобіля сплачується без врахування податку на додану вартість.

Таким чином, необхідно запам’ятати, що збір сплачується:

  • по перше, при купівлі легкового автомобіля (при купівлі вантажного автомобіля збір не сплачується);

  • по друге, якщо авто підлягає першій реєстрації в Україні;

  • втретє, збір нараховується на вартість автомобіля без податку на додану вартість.

background Layer 1