Пропустити навігацію

Гідна пенсія — наслідок легальної заробітної плати

  Сучасне життя створює такі умови сьогодення, що кожний працездатний громадянин має бути зацікавлений у власному матеріальному забезпеченні після досягнення пенсійного віку, коли основним джерелом доходів стають пенсійні виплати. Важливо пам’ятати, що від суми сплачених соціальних внесків буде залежати розмір пенсії, а від кількості років страхового стажу – вік виходу на пенсію, або взагалі – право на призначення пенсії в майбутньому.

  Дуже важливо, щоб кожний працюючий усвідомив, що згода отримувати зарплату в „конвертах” позбавляє його соціального захисту. Громадяни, які працюють нелегально, позбавляють себе лікарняного, допомоги у разі отримання травми на виробництві, трудового стажу, пенсії, втрачають оплачувану відпустку.

      На жаль, сьогодні виплата заробітної плати в «конверті» і нелегальна робота стали нормою життя та є тягарем, який тягне за собою багато негараздів як для країни, так і для кожного з нас. Нелегальна заробітна плата послаблює соціальний захист працівників, зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів. Основним джерелом, за рахунок якого фінансуються освіта, медицина, культура, пенсії та інші соціальні виплати, а також формуються місцеві бюджети та бюджет Пенсійного фонду є утримання та нарахування на фонд оплати праці, який формується із заробітної плати кожного працюючого.

    Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області закликає працюючих громадян турбуватися про свій страховий стаж та з’ясовувати, як роботодавець розраховується з Пенсійним фондом.

       Перевірити наявність та тривалість свого страхового стажу застраховані особи можуть двома способами: особисто звернутись до органів Пенсійного фонду України та одержати інформацію щодо нарахованої заробітної плати, щомісячного розміру сплачених внесків та страхового стажу, або не виходячи з дому скористатись електронним сервісом — вебпорталом Пенсійного фонду України portal.pfu.gov.ua.

    Отже, найнадійнішим методом у боротьбі із таким явищем як зарплата «у конвертах», насамперед може бути прагнення самих найманих працівників змусити роботодавців платити заробітну плату та соціальний внесок із дотриманням вимог чинного законодавства, чим забезпечити собі гідну пенсію в майбутньому.

background Layer 1