Пропустити навігацію

Актуальні питання в пенсійному забезпеченні медичних працівників

Традиційно, в третю неділю червня, в Україні на державному рівні відзначається професійне свято працівників закладів охорони здоров’я.

З нагоди свята на актуальні питання медичних працівників щодо їх пенсійного забезпечення відповідає заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області Тетяна ЯВОРСЬКА.

Тетяно Павлівно, перше питання – це чи збережено на сьогодні медичним працівникам право дострокового виходу на пенсію? І чи є якісь обмеження щодо призначення такої пенсії?

Dobavyt podzagolovok 2 300x240 - Актуальні питання в пенсійному забезпеченні медичних працівниківВідповідно до пункту “е” статті 55 Закону України “Про пенсійне забезпечення”, чинній в частині визначення права на пенсію, медичні працівники мають право на призначення пенсії за вислугу років незалежно від віку, але скористатися цим правом можуть працівники, які мають стаж роботи за спеціальністю станом на 01.04.2015 не менше 25 років, або на 01.01.2016 — не менше 25 років 6 місяців чи на 11.10.2017 — не менше 26 років 6 місяців. При цьому пенсію за вислугу років буде призначено лише при звільненні з посади, що дає право на таку пенсію.

Тобто, якщо людина після призначення пенсії працевлаштується знову на посаду, то виплату пенсії буде припинено?

Так, з дня працевлаштування на посаду виплату пенсії буде припинено і в подальшому поновлено з дня наступного за днем звільнення. І для застереження від небажаних переплат, які потім необхідно буде повернути на рахунок Пенсійного фонду, хочу наголосити на необхідності своєчасно повідомляти про працевлаштування, звільнення, зміну місця проживання та інші обставини, які впливають на виплату та розмір пенсії.

Основним критерієм у визначенні права на пенсію є наявність необхідного стажу роботи за спеціальністю. На підставі яких документів він розраховуються ? Достатньо трудової книжки чи потрібно надати ще додаткові довідки?

Стаж роботи, що визначає право на пенсію за вислугу років, обчислюється за записами у трудовій книжці. Але бувають випадки, коли запис не містить повної інформації щодо займаної посади чи установи. Наприклад, в трудовій книжці зазначено, що особа прийнята на роботу в обласну лікарю, а посада не вказана. В такому випадку окрім трудової книжки необхідно буде надати архівні довідки.

Якщо працівника зараховано лікарем на неповну ставку. Як буде рахуватися його спеціальний стаж, в пропорційному відношенні?

Ні, стаж буде рахуватися за записом у трудовій книжці незалежно від того на повну ставку людина працює чи на 0,25 ставки. Це не має значення, головне щоб і посада і заклад, де вона працює відповідали Переліку.

Тут, напевно, доречно пояснити, що при визначенні права на пенсію за вислугу років, зокрема працівника закладу охорони здоров’я, спеціальний стаж роботи визначається у відповідності із Переліком закладів і установ, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 № 909. Тобто певний період роботи може бути зараховано до спеціального стажу тільки у разі, якщо і посада і заклад значаться в цьому Переліку.

Чи має значення форма власності закладу? Якщо лікар працює в приватному медичному центрі чи буде йому зараховано період такої роботи до стажу роботи за спеціальністю?

Форма власності закладу та його відомча належність не мають значення при визначенні права на зарахування до стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугу років.

На сьогодні багато медичних працівників працюють за сумісництвом. Чи буде зараховано до спеціального стажу якщо, наприклад, за основним місцем особа працює в закладі, робота в якому не дає права на зарахування до спеціального стажу, а за сумісництвом медичною сестрою у поліклініці?

Робота за сумісництвом не зараховується до спеціального стажу. Такий стаж рахується виключно за основним місцем роботи. І в наведеному прикладі особа не буде мати права на призначення пенсії за вислугу років.

 

Якщо після призначення пенсії за вислугу років людина працює понад 2 роки не за спеціальністю, тобто на іншій посаді. Чи буде проведено перерахунок її пенсії ?

Буде, але лише після того як вона досягне пенсійного віку. Законодавчо визначено, що особам, яким призначено пенсію за вислугу років, та які не досягли пенсійного віку, перерахунок пенсії по стажу чи по стажу і заробітку, набутих після призначення пенсії не провадиться.

 

Чи обов’язково отримувачу пенсії за вислугу років після досягнення пенсійного віку переходити на пенсію за віком.

Пенсія за вислугу років призначається довічно. Тому після досягнення пенсійного віку за людиною залишається право самостійного вибору: чи отримувати пенсії за вислугу років чи за віком. Винятком є лише випадок, коли особа хоче повернутися на роботу за спеціальністю і у зв’язку з цим втрачає право на отримання пенсії за вислугу років.

А чи є різниця в розрахунку та розмірі пенсій за віком і за вислугу років?

Алгоритм розрахунку пенсії за вислугу років такий же як і за віком. Пенсія розраховується з урахуванням основних ключових показників: тривалості страхового стажу, середньомісячного заробітку, з якого сплачено страхові внески (єдиний внесок), а також показника середньої заробітної плати по Україні.

 

Чи виплачується медичним працівникам грошова допомога і в якому розмірі?

Працівникам закладів здоров’я, які не скористаються правом на дострокове призначення пенсії за вислугу років і які на час досягнення пенсійного віку працюють в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, що дають право на призначення пенсії за вислугу років, мають страховий стаж роботи на таких посадах чоловіки – 35 років, а жінки – 30 років, під час призначення пенсії за віком буде виплачено грошову допомогу в розмірі 10 місячних пенсій, розрахованих на день її призначення.

3 3 1 1 300x169 - Актуальні питання в пенсійному забезпеченні медичних працівників

background Layer 1