Пропустити навігацію

Виплата пенсій в період карантину внутрішньо переміщеним особам

    12 березня 2020 року було оголошено карантин (поширення коронавірусної інфекції COVID-19), у зв’язку з чим відбулися деякі зміни при виплаті пенсій внутрішньо переміщеним особам, ці норми діють і сегодні.

   Скасування обов’язкової верифікації є найпомітнішим заходом допомоги для внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО). Йдеться про комплекс змін, передбачений Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)», та Постановою Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2020 р. № 266 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», якою були внесені зміни до наступних постанов Кабінету Міністрів України:

від 1 жовтня 2014 року № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб»;

від 5 листопада 2014 року № 637 «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» з метою виконання підпунктів 1-3 пункту 3 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

   Зазначені зміни передбачили:

1. Якщо закінчення поточного шестимісячного строку виплати грошової допомоги відбулося в період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни, призначення грошової допомоги на наступний шестимісячний строк здійснюється без подання відповідної заяви та документів, які були передбачені раніше, у такому ж розмірі, в якому вона виплачується в поточному шестимісячному строку.

2. Визначені вказаними вище постановами строки не зараховуються у період перебування на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим і м. Севастополь.

3. На період карантину забороняється прийняття рішення про скасування дії довідки ВПО.

4. АТ «Ощадбанк» припинив блокування видаткових операцій по карткових рахунках внутрішньо переміщених осіб, які мали пройти фізичну ідентифікацію, на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 60 днів із дня його відміни.

   Слід зазначити, що на обліку в Одеській області перебуває 8405 внутрішньо переміщених осіб, які своєчасно та в повному обсязі отримують свої пенсійні виплати.

background Layer 1