Пропустити навігацію

Електронні трудові книжки — механізм оцифрування

 Вже набув чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі” № 1217-ІХ від 05.02.2021.

   Відомості про трудову діяльність вносяться до електронного реєстру через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України:

 – роботодавцем;

 – самостійно особою.

   Після внесення відомостей про трудову діяльність роботодавець зобов’язаний видати оригінал паперової трудової книжки працівникові на руки під підпис.

  Звертаємо увагу, що у разі виявлення бажання працівника щодо продовження ведення його трудової книжки, його роботодавець повинен буде паралельно з електронним обліком трудової діяльності також вносити до паперової трудової книжки записи про прийняття на роботу, переведення або звільнення.

 Завдяки оцифрованим трудовим книжкам та іншим документам про стаж, у осіб які досягають пенсійного віку буде можливість автоматичного призначення пенсії без особистого звернення до органів Пенсійного фонду України.

  Оцифровані трудові книжки та інші документи про стаж зберігаються в Реєстрі застрахованих осіб та мають відповідний кіберзахист, який не дає можливості скористатися іншим особам оцифрованими відомостями.

  Як це робити:

1. Отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП) (в органі Державної фіскальної служби (ДФС) або у банківській установі);

2. Зайти на вебпортал Пенсійного фонду України за допомогою КЕП;

3. Обрати меню “Комунікації з ПФУ”, далі обрати вкладку “Відомості про трудові відносини”, відсканувати та долучити сканкопію документів про стаж у кольоровому зображенні.

background Layer 1