Пропустити навігацію

Актуально про збільшення пенсій з липня

   Про зміни в пенсійному забезпеченні розповідає начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області Олександр БУРЯЧЕНКО.

   Традиційно друге півріччя розпочинається з планового підвищення пенсій. Це пов’язано з тим, що у відповідності із Законом України “Про Державний бюджет України на 2021 рік” з 1 липня збільшено прожитковий мінімум для непрацездатних осіб з 1769 грн до 1854 грн. Відповідно проведено перерахунок складових пенсій, величина яких залежить від зазначеного мінімуму. Так, перераховані мінімальні розміри пенсій та розміри доплат за понаднормативний стаж непрацюючим пенсіонерам. Доречно зауважити, що розмір збільшення таких виплат в кожному випадку розраховується індивідуально, в залежності від наявного страхового стажу, і відповідно, для кожного пенсіонера сума збільшення його пенсії різна.

   Окрім того, збільшено розміри надбавок до пенсій за особливі заслуги перед Україною, доплат відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань», щомісячної адресної допомоги інвалідам війни та учасникам бойових дій, державної соціальної допомоги на догляд інвалідам війни, мінімальних розмірів пенсій та державної адресної допомоги особам з інвалідністю, пов’язаною з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС.

   В цілому по Одеській області такий перерахунок проведено понад 450 тис. пенсіонерів.

  Також, з 1 липня на виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 22.02.2021 № 127 “Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році” понад 10 тис. пенсіонерів Одещини встановлено підвищення до пенсій в розмірі 100 грн. Це громадяни, яким призначено пенсію у 2019-2020 роках і в подальшому розмір пенсії не переглядався (не проводилась індексація заробітку та пенсія не перераховувалась у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму).

   Зазначені перерахунки проведено автоматично без необхідності особистого звернення пенсіонерів до органів Пенсійного фонду. В липні, в установлені для кожного дні виплати, пенсіонери отримають належні їм збільшені розміри пенсій.

   Особливо хочу зауважити, що з 1 липня буде проведено ще один перерахунок пенсій. Так Верховною Радою України 29 червня 2021 року ухвалено Закон України № 1854-ІХ “Про внесення змін до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб” .

   Цим Законом внесено низку змін до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” щодо пенсійного забезпечення осіб з інвалідністю, пов’язаною з наслідками аварії на ЧАЕС.

   Насамперед, з 01 липня 2021 збільшуються мінімальні розміри пенсій у осіб, що належать до 1 категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Це як особи з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, так і з числа потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС.

   Зокрема Закон передбачає, що розмір пенсії не може бути нижчим у осіб з інвалідністю 1 групи — 6000 грн, у ІІ групи — 4800 грн, у ІІІ групи та дітей з інвалідністю — 3700 грн.

   Також збільшуються розміри щомісячної державної адресної допомоги особам з інвалідностю внаслідок Чорнобильської катастрофи з числа учасників ліквідації аварії на ЧАЕС. Так, державна адресна допомога встановлюється, якщо загальний розмір пенсійних виплат (з урахуванням підвищень і доплат, окрім встановлених підвищень за особливі заслуги перед Батьківщиною) не досягає: у осіб з інвалідністю І групи — 100 % середньої заробітної плати, що враховується для обчислення пенсії, за попередній рік; у осіб з інвалідністю ІІ групи — 80 % такої середньої заробітної плати; у осіб з інвалідністю ІІІ групи — 80 % цієї ж середньої заробітної плати.

   Доречно зазначити, що щомісячна державна адресна допомога названій категорії громадян встановлюється незалежно від виду отримуваної пенсії та закону, у відповідності із яким її призначено.

   Наразі опрацьовується програмне забезпечення для можливості автоматичного збільшення пенсій на виконання ухваленого Урядом Закону. І найближчим часом буде вирішено питання періоду виплати пенсій у нових розмірах : чи буде проведено виплату додатковими відомостями у липні чи вже серпні в плановий виплатний період.

background Layer 1