Пропустити навігацію

Щодо отримання пенсії

Vystavka rabot 8 300x169 - Щодо отримання пенсіїВідповідно до ст. 47 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” пенсія виплачується щомісяця, у строк не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія, виключно в грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України організаціями, що здійснюють виплату і доставку пенсій через відділення поштового зв’язку, або через установи банків у порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів України.

Згідно з пунктом 8 постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 №1279 “Деякі питання організації виплати пенсій та грошової допомоги”, заява про виплату пенсії, грошової допомоги за місцем фактичного проживання через уповноважену організацію подається особисто одержувачем або його законним представником до уповноваженого органу за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання одержувача в межах України. Заява приймається за умови пред’явлення паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу, та реєструється в установленому порядку, у разі подання заяви через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України – за умови ідентифікації пенсіонера за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

Така заява може не подаватися одержувачем, якщо під час оформлення документів для призначення пенсії, грошової допомоги інформацію про спосіб виплати було зазначено у заяві про призначення відповідної виплати. Заява про виплату пенсії, грошової допомоги за місцем фактичного проживання через уповноважену організацію може надсилатися поштою. Одержувач може вибрати інший спосіб виплати пенсії, грошової допомоги після її призначення у будь-який час шляхом подання відповідної заяви до уповноваженого органу.

Виплата пенсій через банківські установи регулюється Порядком виплати пенсій та грошової допомоги за згодою пенсіонерів та одержувачів допомоги через їхні поточні рахунки в банках, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.1999 № 1596 (зі змінами).

Заява про виплату пенсії з відкриттям рахунка подається одержувачем особисто до органу Пенсійного фонду України за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання одержувача в населеному пункті в межах України.

Заява приймається за умови пред’явлення паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу та підтверджує її вік, і визначеного законодавством документа, необхідного для з’ясування місця її проживання, та реєструється в установленому порядку.

Заява про виплату пенсії може прийматися органом Пенсійного фонду України через установи уповноваженого банку.

background Layer 1