Пропустити навігацію

Пенсійне забезпечення осіб з інвалідністю

Aktualna stattya 12 300x169 - Пенсійне забезпечення осіб з інвалідністюЩороку починаючи з 1992 року в Україні нарівні зі світовою спільнотою 3 грудня відзначається Міжнародний день людей з обмеженими можливостями. Втім увага суспільства до людей з інвалідністю не обмежується цим днем, а є постійною. Це показано і в тих нормативних актах, які прийняті державою на законодавчому рівні.

Зокрема питання пенсійного забезпечення осіб з інвалідністю регулюється Законами України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”.

Так статтями 30-34 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” визначено, що пенсія по інвалідності призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності за наявності необхідного страхового стажу, визначеного на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією, в залежності від встановленої групи інвалідності.

Необхідний страховий стаж для призначення пенсії по інвалідності

Для осіб з інвалідністю I групи:

до досягнення особою 25 років включно – 1 рік;

від 26 років до досягнення особою 28 років включно – 2 роки;

від 29 років до досягнення особою 31 року включно – 3 роки;

від 32 років до досягнення особою 34 років включно – 4 роки;

від 35 років до досягнення особою 37 років включно – 5 років;

від 38 років до досягнення особою 40 років включно – 6 років;

від 41 року до досягнення особою 43 років включно – 7 років;

від 44 років до досягнення особою 48 років включно – 8 років;

від 49 років до досягнення особою 53 років включно – 9 років;

від 54 років до досягнення особою 59 років включно – 10 років;

Для осіб з інвалідністю II та III груп.

до досягнення особою 23 років включно – 1 рік;

від 24 років до досягнення особою 26 років включно – 2 роки;

від 27 років до досягнення особою 28 років включно – 3 роки;

від 29 років до досягнення особою 31 року включно – 4 роки;

від 32 років до досягнення особою 33 років включно – 5 років;

від 34 років до досягнення особою 35 років включно – 6 років;

від 36 років до досягнення особою 37 років включно – 7 років;

від 38 років до досягнення особою 39 років включно – 8 років;

від 40 років до досягнення особою 42 років включно – 9 років;

від 43 років до досягнення особою 45 років включно – 10 років;

від 46 років до досягнення особою 48 років включно – 11 років;

від 49 років до досягнення особою 51 року включно – 12 років;

від 52 років до досягнення особою 55 років включно – 13 років;

від 56 років до досягнення особою 59 років включно – 14 років.

Незалежно від наявності страхового стажу

Пенсія по інвалідності незалежно від наявності страхового стажу призначається якщо інвалідність настала в період проходження строкової військової служби або внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (Революції Гідності), в особи, яка звернулася за медичною допомогою у період з 21 листопада 2013 року по 30 квітня 2014 року, то пенсія по інвалідності призначається особі незалежно від наявності страхового стажу.

Розміри пенсій

Пенсія по інвалідності залежно від групи інвалідності призначається в розмірах: особам з інвалідністю I групи – 100 відсотків пенсії за віком; особам з інвалідністю II групи – 90 відсотків пенсії за віком; особам з інвалідністю III групи – 50 відсотків пенсії за віком, обчисленої в залежності від наявного в особи страхового стажу та отримуваної заробітної плати.

В усіх випадках розмір пенсії по інвалідності не може бути менше за розмір прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Згідно з Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» з 1 грудня вказаний мінімуму становить 1934,00 грн.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.02.2021 № 127 “Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році” у разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації в разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), в осіб з інвалідністю 1 групи не досягає 2200 гривень, таким особам надається щомісячна доплата до пенсії в суму, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсій.

При цьому слід зазначити, що при обчисленні розміру пенсії до наявного стажу особи зараховується також період з дня встановлення інвалідності до досягнення такою особою пенсійного віку.

Особи з інвалідністю І – ІII груп, що не працюють, за їх вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, обчисленої із наявного страхового стажу та заробітної плати, за наявності необхідного для цього страхового стажу.

Терміни призначення пенсій

Пенсія призначається з дати встановлення групи інвалідності якщо звернення за пенсією відбулося в 3-х місячний термін з дня встановлення інвалідності. В іншому випадку з дня звернення особи до органу Пенсійного фонду.

Пенсія призначається на весь строк встановлення інвалідності. Особам, яким встановлена інвалідність після досягнення пенсійного віку пенсія призначається довічно.

У разі зміни групи інвалідності пенсія в новому розмірі виплачується з дня зміни інвалідності.

Якщо надалі особі встановлено нижчу групу інвалідності пенсія виплачується за попередньою групою до кінця місяця, по який встановлено інвалідність.

background Layer 1