Пропустити навігацію

Про пенсійне забезпечення учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Верховною Радою України 29 червня 2021 року ухвалено Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій20191213163021 300x218 - Про пенсійне забезпечення учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС осіб” .

Цим Законом внесено ряд змін в положення Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (далі Закон № 796-ХІІ) щодо пенсійного забезпечення осіб з інвалідністю, пов’язаною з наслідками аварії на ЧАЕС .

Закон передбачає два етапи його реалізації: з 01 липня 2021 року та з 01 січня 2022 року.

Зокрема з 01 липня 2021 збільшено мінімальні розміри пенсій усіх осіб, що належать до 1 категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Це як особи з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, так і з числа потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС.

Також з липня змінено розміри щомісячної державної адресної допомоги особам з інвалідності з числа учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, що передбачена пунктом 2 Прикінцевих положень Закону № 796-ХІІ.

Мінімальний розмір пенсійних виплат у осіб з інвалідністю з числа учасників ліквідації аварії на ЧАЕС

 

Мінімальні розміри пенсій учасникам ліквідації, інших ядерних випробувань

 

 

Мінімальний розмір пенсійних виплат з урахуванням щомісячної державної адресної допомоги у осіб з інвалідністю з числа учасників ліквідації аварії на ЧАЕС

1 група

6000 грн

10340,35 грн (100 % середньої заробітної сплати, що враховується для обчислення пенсії , за 2020 рік)

2 група

4800 грн

8272,28 грн (80 % середньої заробітної сплати, що враховується для обчислення пенсії , за 2020 рік)

3 група

3700 грн

6204,21 грн (60 % середньої заробітної сплати, що враховується для обчислення пенсії , за 2020 рік)

З 01 січня 2022 року набувають чинності зміни внесені, зокрема до статті 57 Закону № 796-ХІІ . Згідно з якими у разі обчислення пенсії171 - Про пенсійне забезпечення учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС відповідно до частини другої статті 27 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” за бажанням особи, яка звернулася за пенсією, заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії може визначатися за будь-які 12 місяців підряд роботи на територіях радіоактивного забруднення.

Якщо особа, яка звернулася за пенсією, пропрацювала на територіях радіоактивного забруднення:

  •  менше 12 місяців, – заробітна плата (дохід) визначається шляхом поділу загальної суми заробітної плати (доходу) за календарні місяці роботи на кількість зазначених місяців;
  •  не менше 30 календарних днів у двох місяцях, – заробітна плата (дохід) визначається за будь-які фактично відпрацьовані 30 календарних днів роботи;
  •  менше місяця, – заробітна плата (дохід) визначається за відповідний календарний місяць з додаванням до заробітної плати (доходу) на основній роботі.

Для обчислення пенсії по інвалідності відповідно до статті 54 Закону 796-ХІІ особам із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, визначених статтею 10 цього Закону, стосовно яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, особам, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, внаслідок чого стали особами з інвалідністю, а також пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи за осіб з їх числа за бажанням особи, яка звернулася за пенсією, заробітна плата (дохід) визначається виходячи з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

Порядок визначення заробітної плати (доходу), у тому числі заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Зокрема постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1210 затверджено Порядком обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (зі змінами) .

Цей порядок передбачає як механізм обчислення пенсії із заробітної плати, одержуваної за роботу у зоні відчуження, так із урахуванням заробітна плати (доходу), визначеного виходячи з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, що розраховується за відповідною формулою. А саме:

 

П = Зс х Кзс х Кв / 100 %

де П – розмір пенсії;

Зс – осучаснена середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, визначається як середній показник за 2014, 2015 та 2016 роки;

Кзс – середньомісячний коефіцієнт заробітної плати, який враховується під час обчислення пенсії;

Кв – розмір відшкодування фактичних збитків (у відсотках).

Водночас середньомісячний коефіцієнт заробітної плати, який враховується під час обчислення пенсії (Кзс), визначається як співвідношення п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, та середня заробітна плата (дохід) в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески за рік, що передує відповідному року.

Розмір відшкодування фактичних збитків (Кв) визначається як відсоток втрати працездатності, визначений органами медико-соціальної експертизи.

Призначення та перерахунок пенсій проводиться відповідно до законодавства, чинного на час звернення особи за призначенням пенсії чи на час проведення перерахунку.

 

Управління пенсійного забезпечення

Головного управління Пенсійного фонду України

в Одеській області

5fd35f347bdd8822729725 300x153 - Про пенсійне забезпечення учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

background Layer 1