Пропустити навігацію

Дотримання роботодавцями норм законодавства про працю – основа соціальної захищеності працівників

Aktualna stattya 13 300x169 - Дотримання роботодавцями норм законодавства про працю – основа соціальної захищеності працівниківБільшість працездатних громадян розуміють, що при досягненні пенсійного віку, основною умовою для призначення пенсії є наявність страхового стажу – періоду, протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не менше мінімального розміру.

Обов’язок сплачувати єдиний соціальний внесок, до складу якого з 2011 року входять страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, покладено на роботодавців. Сплачується єдиний внесок в розмірі 22 відсотків, нарахованих на фонд оплати праці кожного працівника за місяць.

Держава гарантує працюючим громадянам – найманим працівникам, отримання заробітної плати у розмірі не нижче мінімальної, яка згідно з законом України “Про Державний бюджет України на 2021 рік”, з 1 грудня 2021 року становила 6500 грн на місяць (або 39,12 грн за годину у погодинному розмірі).

Роботодавець зобов’язаний за кожний повний відпрацьований місяць нараховувати працівнику заробітну плату не менше, ніж у встановленому законодавством розмірі, яка може складатися з окладу, премій, надбавок та інших доплат. Жодному працівнику, у тому числі у бюджетній сфері, не може нараховуватись заробітна плата за відпрацьований повний місяць менше ніж 6500 грн. Виконання зазначеної норми обов’язкове як для юридичних, так і для фізичних осіб — роботодавців.

У разі недотримання вищезазначених вимог законодавства про працю роботодавці несуть фінансову та адміністративну відповідальність.

Однак, попри великі штрафи чимало роботодавців з метою мінімізувати витрати та збільшити власний дохід змушують найманих робітників працювати за невелику зарплатню, а часом зовсім не декларують оплату праці та видають заробітну плату в «конвертах». У цьому випадку мова йде про «тіньові» заробітки, з яких не сплачуються податки та страхові внески, чим порушується ціла низка законів про працю та соціальне страхування, що призводить до великих втрат економікою країни та працівниками особисто. І багато хто з таких працівників, в недалекому майбутньому дізнається, що розмір їх пенсії набагато менше, ніж розраховували, а де в кого взагалі не вистачає страхового стажу для набуття права на призначення пенсії.

То ж шановні роботодавці, подбайте про соціальну захищеність ваших працівників і пам’ятайте, що бізнес повинен бути не тільки законослухняним, але й соціально-відповідальним!

background Layer 1