Пропустити навігацію

Щодо виплати недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера

Aktualna stattya 19 300x169 - Щодо виплати недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера

 

Відповідно до статті 52 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», сума пенсії, яка належала пенсіонерові та залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, виплачується – по місяць смерті включно членам його сім’ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім’ї, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи не проживали.

Вищезазначені члени сім’ї, повинні звернутися за виплатою суми пенсії померлого пенсіонера протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. При зверненні кількох членів сім’ї, які мають право на отримання недоотриманої суми пенсії за померлого, належна їм сума пенсії ділиться між ними порівну. У разі відсутності членів сім’ї або у разі не звернення ними за виплатою вказаної суми протягом шести місяців, сума пенсії, що належала пенсіонерові та залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, входить до складу спадщини.

Для виплати недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера до органу, що призначає пенсію, в якому перебував на обліку померлий пенсіонер, надається свідоцтво про смерть, документи, які підтверджують родинні стосунки, документ, що посвідчує особу заявника. Непрацездатними членами сім’ї, подаються документи, які засвідчують, що вони перебували на утриманні померлого пенсіонера.

Для виплати недоотриманої пенсії, яка ввійшла до складу спадщини, надається документ, що посвідчує особу заявника, свідоцтво про смерть, свідоцтво про право на спадщину.

У випадку звернення за недоотриманою пенсією за померлого, членами сім’ї які мають статус внутрішньо переміщеної особи, до вищезазначених документів додається довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи за місцем власної реєстрації/проживання.

Виплата недоотриманої пенсії проводиться органами Пенсійного фонду шляхом зарахування на поточний рахунок одержувача (особи, яка має право на отримання виплат у зв’язку із його смертю) в уповноваженому банку. У разі відсутності в одержувача поточного рахунка такі виплати можуть проводитися органами Пенсійного фонду шляхом переказу коштів одержувачу без відкриття рахунка через банк, який є уповноваженим на провадження розрахунково-касових операцій з коштами Пенсійного фонду України.

Звертаємо увагу, що з урахуванням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 05.11.2014 № 637 “Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам”, для виплати недоотриманої пенсії за померлого пенсіонера внутрішньо переміщеним особам, банком отримувачем може бути тільки АТ “Державний Ощадний банк України”.

background Layer 1