Пропустити навігацію

Виконання вимог антикорупційного законодавства в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Одеській області за 2022 рік

ВИКОНАННЯ ВИМОГ АНТИКОРУПЦІЙНОГО ЗАКОНОДАВСТВА
В ГОЛОВНОМУ УПРАВЛІННІ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ
В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ за 2022 рік

З метою забезпечення реалізації державної антикорупційної політики в Головному управлінні забезпечено системне здійснення заходів щодо запобігання корупції та забезпечено контроль за дотриманням  працівниками Головного управління обмежень, передбачених Законом України “Про запобігання корупції” (далі – Закон).

За період з 01.01.2022 по 24.02.2022 здійснено перевірку 167 з 1188 декларацій, зокрема, 16 декларацій (100%), термін подачі яких сплив до 24.02.2022. Випадки неподання або несвоєчасного подання декларацій суб’єктами декларування відсутні, у зв’язку з чим відсутні підстави для надсилання повідомлень до Національного агентства з питань запобігання корупції.

Здійснювати моніторинг стану подачі декларацій неможливо, оскільки у зв’язку з військовими діями починаючи з 24.02.2022 та станом на 31.12.2022 публічна частина Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування не доступна для перегляду.

За 2022 рік у Головному управлінні припинили виконання функцій держави 85 осіб, на зайняття посад, пов’язаних з виконанням функцій держави претендували 116 осіб. Відділом забезпечується облік осіб, що є суб’єктами декларування.

Нормами Закону України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» від 03 березня 2022 року № 2115-ІХ подовжено термін подання документів, подання яких вимагається відповідно до норм чинного законодавства в документальній та/або в електронній формі, протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період неподання звітності чи обов’язку подати документи.

Таким чином, здійснення перевірок факту подання суб’єктами декларування Головного управління декларацій відповідно до Закону України “Про запобігання корупції” та повідомлення Національного агентства з питань запобігання корупції про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій буде здійснено після припинення чи скасування воєнного стану та відновлення доступу до публічної частини Реєстру декларацій.

Здійснюється постійний контроль дотримання вимог законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів.

При прийомі на роботу кандидати на посади, що передбачають виконання функцій держави проходять інструктаж, щодо обов’язків обмежень та заборон, встановлених Законом, надають письмове повідомлення про близьких осіб які працюють в органах Пенсійного фонду України. Ведеться облік близьких осіб, що працюють в Головному управлінні.

Протягом року здійснювався постійний моніторинг рішень про пенсійне забезпечення працівників Головного управління та членів їх сімей, у тому числі на виконання судових рішень з метою контролю за дотриманням вимог антикорупційного законодавства. За результатами перевірки 57 пенсійних справ, в тому числі на виконання судових рішень випадків виникнення конфлікту інтересів у працівників Головного управління не виявлено.

З метою виявлення причин, що призводять чи можуть призвести до вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, зокрема виникнення реального або потенційного конфлікту інтересів, при візуванні здійснено аналіз проєктів наказів з основної діяльності (6017), адміністративно-господарських питань (43), а також наказів з кадрових питань (1999).

У звітному періоді надійшло 10 повідомлень від працівників про наявність конфлікту інтересів, 5 з яких врегульовано відповідно до частини другої статті 35 Закону (особи, що входить до складу колегіального органу), 5 – відповідно до статті 30 цього Закону шляхом усунення особи від виконання завдання, вчинення дій, прийняття рішення чи участі в його прийнятті.

Забезпечується облік конфліктів інтересів, що виникають у працівників Головного управління.

Випадків порушення законодавчо визначеної процедури врегулювання реального, потенційного конфлікту інтересів або вчинення працівниками дій прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів не виявлено.

З метою запобігання проявам корупції, недопущення подальшого перебування на державній службі осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, у Головному управлінні забезпечено облік працівників, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень.

Відділом з питань запобігання та виявлення корупції забезпечено своєчасне та у повному обсязі виконання заходів Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області щодо реалізації Антикорупційної програми Пенсійного фонду України та його органів на 2021–2023 роки, затверджених наказом Головного управління від 23.12.2021 № 6053 (зі змінами) (далі — Антикорупційні заходи).

Відділом забезпечено проведення:

аналізу організації та проведення спеціальних перевірок стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища у Головному управлінні;

моніторингу за розглядом повторних звернень та скарг на дії/бездіяльність посадових осіб Головного управління, з метою виявлення випадків прийняття рішення в умовах реального конфлікту інтересів у зв’язку з розглядом повторних звернень, якими оскаржується діяльність посадових осіб Головного управління;

здійснено вибірковий моніторинг законності підстав та обґрунтувань для списання матеріальних цінностей з метою встановлення випадків прийняття необґрунтованого рішення про списання матеріальних ресурсів;

здійснено вибірковий моніторинг результатів аудиторської діяльності, здійсненого членами аудиторської групи Головного управління, зокрема, при плануванні та здійсненні аудиторського дослідження, з метою виявлення протиправного впливу з боку третіх осіб на результати аудиторського дослідження;

вибірковий моніторинг прийнятих судових рішень за участю Головного управління та його органів у справах, щодо виявлення особистої заінтересованості представників Головного управління у результатах розгляду таких справ;

вибірковий моніторинг протоколів засідання робочої групи з питань доцільності сплати судового збору за подання процесуальних документів до суду щодо виявлення особистої заінтересованості членів Робочої групи у результатах голосування з питань порядку денного.

В результаті проведених досліджень випадків порушення антикорупційного законодавства не встановлено.

Одним з пріоритетних напрямом роботи Головного управління є проведення роз’яснювальної роботи серед державних службовців щодо основних положень антикорупційного законодавства та попередження можливих правопорушень, запобігання виникненню конфлікту інтересів та його врегулювання.

За 2022 рік відділом з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління надано 132 консультації структурним підрозділам та їх працівникам з питань додержання законодавства щодо запобігання корупції, проведено 21 навчання (тренінг) за результатами яких здійснено контроль знань слухачів шляхом тестування, розроблено та доведено до відома працівників 9 роз’яснювальних матеріалів з питань дотримання вимог антикорупційного законодавства та законодавчих змін. З метою забезпечення здійснення ефективної антикорупційної інформаційно-роз’яснювальної роботи, відділом з питань запобігання та виявлення корупції забезпечується її облік.

За звітний період:

– 135 працівників пройшли дистанційне навчання та одержали сертифікати навчальних онлайн-курсів з питань, що стосуються антикорупційного законодавства, зокрема “Просто про е-декларування” (12), “Зрозуміло про конфлікт інтересів”(31) “Боротьба з корупцією” (92) та “Дослідження корупції: як це працює”(8) “Викривач у законі”(3);

1744 працівника пройшли внутрішні навчання та тренінги антикорупційного спрямування за тематиками: заходи фінансового контролю (863), захист прав викривачів корупції (118), запобігання та врегулювання конфлікту інтересів (165), Доброчесність та етика поведінки державних службовців в умовах воєнного стану (616).

Всього навчання відвідали 1897 слухачів (один працівник може бути слухачем декількох навчальних заходів).

Забезпечено функціонування регулярних та внутрішніх каналів повідомлення про корупцію. Наказом Головного управління № 5295 16.11.2021 “Про перелік каналів повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України “Про запобігання корупції” (до цього наказ Головного управління №272 від 20.01.2021 “Про організацію роботи з повідомленнями про корупцію”) затверджено перелік основних комунікаційних каналів Головного управління для надання повідомлення про корупцію. Розгляд повідомлень Головним управлінням здійснюється відповідно Порядку організації роботи в Пенсійному фонді України та його органах з повідомленнями про корупцію, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 05.07.2021 №7-1. Інформацію про діючі регулярні канали розміщено на офіційній сторінці Головного управління.

Крім того, здійснюється постійний аналіз звернень до Головного управління, які носять ознаки повідомлення про корупцію щодо наявності в них фактичних даних про порушення вимог Закону. Спеціалісти Відділу долучались до розгляду 6 повідомлень про можливі факти не доброчесної поведінки правників Головного управління, але в результаті попередньої ідентифікації зазначені повідомлення не відповідали вимогам Закону та були розглянуті в рамках ЗУ “Про звернення громадян”.

З метою заохочення та формування культури повідомлення про корупцію в Головному управлінні затверджено План заходів з впровадження механізмів заохочення та формування культури повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України “Про запобігання корупції”.

Відділом з питань запобігання корупції розроблено та доведено до працівників пам’ятку щодо правового статусу викривача та канали повідомлення про корупцію в якій працівникам надано інформацію про порядок надання повідомлень про корупцію, дій викривачів та гарантій захисту їх прав. Крім того зазначена пам’ятка надається для ознайомлення під час прийому на роботу новопризначеним працівникам.

За звітний період Головним управлінням здійснено 14 публікацій у ЗМІ, мережі Інтернет, офіційній сторінці управління на вебпорталі на теми формування світогляду неприйняття корупції. Проведено 2 прямих телефонних гарячих ліній за темою “Шляхи інформування про корупцію та вимоги щодо оформлення повідомлень про корупцію”.

background Layer 1