Пропустити навігацію

ВИКРИВАЧАМ КОРУПЦІЇ

ВИКРИВАЧАМ КОРУПЦІЇ

Викривач – особа, яка повідомила про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції», вчинених іншою особою, якщо така інформація стала їй відома у зв’язку з її діяльністю, проходженням нею служби чи навчання.

Важливо! Викривач – це фізична особа (громадянин України, іноземець, особа без громадянства), яка має переконання, що інформація є достовірною;

повідомлення викривача має містити інформацію про факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції», тобто такі фактичні дані, що підтверджують можливе вчинення правопорушення та можуть бути перевірені (зокрема, це відомості про: обставини правопорушення, місце і час його вчинення, особу, яка його вчинила, тощо);

інформація стала відома викривачу у зв’язку з його трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням служби чи навчання, участю у передбачених законодавством процедурах, які є обов’язковими для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання.

Трудова діяльність – діяльність найманого працівника або фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, зокрема надає послуги чи виконує роботи на підставі цивільно-правових договорів.

Господарська діяльність – діяльність суб’єктів господарювання у сфері суспільного виробництва (наприклад, промисловість, сільське господарство, оптова торгівля, освіта, охорона здоров’я, тощо), спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

Громадська діяльність діяльність інститутів громадянського суспільства (наприклад, громадських організацій, професійних та творчих спілок, організацій роботодавців, благодійних і релігійних організацій, органів самоорганізації населення, тощо), їх посадових осіб, членів, представників, волонтерів щодо участі у державній (місцевій) політиці, реалізації статутних цілей та напрямів діяльності відповідних інститутів, яка пов’язана з їх офіційними відносинами із органами державної влади, місцевого самоврядування.

Наукова діяльність – інтелектуальна творча діяльність, спрямована на одержання нових знань та (або) пошук шляхів їх застосування, основними видами якої є фундаментальні та прикладні наукові дослідження.

Проходження служби – діяльність на державних політичних посадах, у державних колегіальних органах, професійна діяльність суддів, прокурорів, військова служба, альтернативна (невійськова) служба, інша державна служба, патронатна служба в державних органах, служба в органах влади автономної республіки Крим, органах місцевого самоврядування.

Також викривачем буде вважатися особа, якій стала відома інформація під час участі у передбачених законодавством процедурах, які є обов’язковими для початку такої діяльності, зокрема стажування, участь у конкурсі на зайняття посади/прийняття/відбір на роботу/ службу, обрання до членів громадської ради, вступ до навчального закладу тощо.

Навчання – цілеспрямована діяльність учасників навчального процесу в системі освіти, професійного зростання, спрямована на максимальне засвоєння та усвідомлення навчального матеріалу і подальшого застосування отриманих знань, умінь та навичок на практиці.

Усі працівники потребують доступних, надійних та безпечних каналів для повідомлення про правопорушення. Тому визначення відповідних шляхів для повідомлення на законодавчому рівні є ключовим елементом у системі захисту викривачів та загалом інституту викривання.

Національне агентство з питань запобігання корупції, Національне антикорупційне бюро України, інші спеціально уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції, державні органи, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, юридичні особи публічного права та юридичні особи, зазначені у частині другій статті 62 Закону України «Про запобігання корупції», зобов’язані створити захищені анонімні канали зв’язку (канали онлайн-зв’язку, анонімні гарячі лінії, електронні поштові скриньки та інше), через які викривач може здійснити повідомлення, гарантовано зберігаючи свою анонімність. Вимоги до захисту таких каналів зв’язку визначає Національне агентство з питань запобігання корупції (частина четверта статті 53 Закону України «Про запобігання корупції»).

ЩОДО КАНАЛІВ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО МОЖЛИВІ ФАКТИ КОРУПЦІЙНИХ АБО ПОВ’ЯЗАНИХ З КОРУПЦІЄЮ ПРАВОПОРУШЕНЬ, ІНШИХ ПОРУШЕНЬ ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО ЗАПОБІГАННЯ КОРУПЦІЇ» В УСТАНОВІ

Викривач самостійно визначає, які канали використовувати для повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону, Закону України «Про запобігання корупції» а саме: внутрішні, регулярні або зовнішні канали.

внутрішні канали повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції» – це способи захищеного та анонімного повідомлення інформації, яка повідомляється викривачем керівнику або уповноваженому підрозділу (особі) органу або юридичної особи, у яких викривач працює, проходить службу чи навчання або на замовлення яких виконує роботу;

регулярні канали повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції» – це шляхи захищеного та анонімного повідомлення інформації викривачем Національному агентству з питань запобігання корупції, іншому суб’єкту владних повноважень, до компетенції якого належить розгляд та прийняття рішень з питань, щодо яких розкривається відповідна інформація. Регулярні канали обов’язково створюються спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції, органами досудового розслідування, органами, відповідальними за здійснення контролю за дотриманням законів у відповідних сферах, іншими державними органами, установами, організаціями;

зовнішні канали повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції» – це шляхи повідомлення інформації викривачем через фізичних чи юридичних осіб, у тому числі через засоби масової інформації, журналістів, громадські об’єднання, професійні спілки тощо.

Відповідно до наказу Головного управління від 05.02.2024 року № 637 Про перелік внутрішніх каналів повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України “Про запобігання корупції”” здійснити повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції» працівниками Головного управління можна через наступні внутрішні канали:

– спеціальну телефонну лінію: +380 (48) 725-02-47

графік роботи телефонної лінії:

понеділок – четвер: з 8-00 до 17-00,

п’ятниця: з 8-00 до 15-45

(із щоденною перервою з 12-00 до 12-45)

–  Єдиний портал повідомлень викривачів 

На порталі натисніть кнопку «Подати повідомлення про корупцію», введіть таку інформацію та оберіть такі дії:

  • оберіть організацію, про корупцію в якій ви хочете повідомити;
  • вкажіть, хто вчинив правопорушення;
  • напишіть свої особисті дані (у разі подання повідомлення із зазначенням відомостей про себе), у разі якщо ви хочете повідомити анонімно, для зручності залиште електронну пошту, на яку надійде ідентифікатор;
  • із переліку виберіть, про яке правопорушення ви бажаєте повідомити;
  • зазначте джерело отримання інформації;
  • напишіть обставини правопорушення та прикріпіть підтверджуючі матеріали;
  • поставте відмітку про ознайомлення з правилами порталу.

Після завершення всіх дій ви отримаєте унікальний ідентифікатор, за допомогою якого зможете перевіряти статус повідомлення, набуття вами статусу викривача та користуватися правами і гарантіями викривача у разі набуття вами такого статусу.

З Роз’ясненням Національного агентства з питань запобігання корупції щодо роботи Єдиного порталу повідомлень викривачів можете ознайомитись ТУТ

Також повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції» працівниками Головного управління можна направити іншими способами:

на електронну пошту anticorup@od.pfu.gov.ua

Електронне звернення” на інформаційній сторінці вебпорталу Пенсійного фонду України

Особистий прийом громадян, який проводиться керівництвом та керівниками структурних підрозділів Головного управління

на загальну поштову адресу: Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області, вул. Канатна, 83, м. Одеса 65012

на загальну електронну пошту upr@od.pfu.gov.ua.

Отримані цими каналами повідомлення, у разі відповідності їх змісту вимогам ст. 53-2 Закону України “Про запобігання корупцій” будуть зареєстровані відділом з питань запобігання та виявлення корупції через Єдиний портал повідомлень викривачів.

Розгляд повідомлень Головним управлінням та Пенсійним фондом України здійснюється відповідно Закону України “Про запобігання корупції” та Порядку організації роботи в Пенсійному фонді України та його органах з повідомленнями про корупцію, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 05.07.2021 №7-1.

Викривач може самостійно обрати, через які канали подати повідомлення: внутрішні, регулярні чи зовнішні.

Важливо:

викривач може подати повідомлення як із зазначенням авторства, так і анонімно;

повідомлення підлягає розгляду, якщо воно містить фактичні дані, які можуть бути перевірені;

якщо наведена у повідомленні інформація стосується керівника установи, таке повідомлення у 3-денний строк надсилається суб’єкту, уповноваженому розглядати або розслідувати факти, викладені у повідомленні, про що інформується заявник;

якщо наведена у повідомленні інформація стосується уповноваженої особи установи, порядок розгляду такого повідомлення визначається керівником установи.

ЩОДО РОЗГЛЯДУ ПОВІДОМЛЕНЬ ПРО МОЖЛИВІ ФАКТИ КОРУПЦІЙНИХ АБО ПОВ’ЯЗАНИХ З КОРУПЦІЄЮ ПРАВОПОРУШЕНЬ, ІНШИХ ПОРУШЕНЬ ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО ЗАПОБІГАННЯ КОРУПЦІЇ»

Викривач подав повідомлення:

якщо розгляд повідомлення не належить до компетенції органу або юридичної особи – про це орган або юридична особа інформує викривача у 3-денний строк

якщо повідомлення містить факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень – орган або юридична особа упродовж 24 годин письмово повідомляє спецсуб’єкта (прокуратуру, НПУ, НАЗК, НАБУ) або ДБР

Попередній розгляд повідомлення через зовнішні або внутрішні канали повідомлень

Повідомлення підлягає попередньому розгляду у строк не більше ніж десяти робочих днів з дня внесення інформації до Єдиного порталу повідомлень викривачів

Якщо під час попереднього розгляду повідомлення буде встановлено, що воно не відповідає вимогам Закону України «Про запобігання корупції» (не містить фактичних даних про можливе вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції», які можуть бути перевірені), його розглядатимуть відповідно до Закону України «Про звернення громадян».

Якщо під час попереднього розгляду повідомлення буде встановлено, що його розгляд не належить до компетенції установи, до якої воно надійшло, подальший розгляд припиняється, а заявник інформується про це з роз’ясненням, куди можна звернутися;

У разі підтвердження за результатами попереднього розгляду викладеної у повідомленні інформації винні особи притягаються до дисциплінарної відповідальності. Дисциплінарне провадження триває 30 (45) днів з дня завершення попереднього розгляду.

Якщо під час попереднього розгляду виявлено ознаки корупційного правопорушення чи правопорушення, пов’язаного з корупцією, матеріали передаються спеціально уповноваженому суб’єкту у сфері протидії корупції або Державному бюро розслідування.

ЩОДО ПРАВОВОГО СТАТУСУ, ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ ЗАХИСТУ ВИКРИВАЧА

Заявнику надається детальна інформація про результати попереднього розгляду та дисциплінарного провадження у 3-денний строк з дня завершення розгляду повідомлення, закриття дисциплінарного провадження.

Викривач має такі права:

– бути повідомленим про його права та обов’язки;

– на отримання інформації про стан та результати розгляду;

– подавати докази, давати пояснення, свідчення або відмовитися їх давати;

– на безоплатну правничу допомогу у зв’язку із захистом прав викривача;

– на відшкодування витрат у зв’язку із захистом прав викривачів, витрат на адвоката та судовий збір;

– на конфіденційність та анонімність;

– на забезпечення безпеки щодо себе та близьких осіб, майна та житла у разі загрози життю і здоров’ю або на відмову від таких заходів

– на винагороду;

– на отримання психологічної допомоги;

– на звільнення від юридичної відповідальності у визначених випадках.

Викривач має такі гарантії:

– захист трудових прав викривача (заборона звільнення чи примушення до звільнення, притягнення до дисциплінарної відповідальності, інших негативних заходів впливу (переведення, атестація, зміна умов праці, відмова у призначенні на вищу посаду, зменшення заробітної плати тощо) або загрозі таких заходів впливу у зв’язку з повідомленням про корупцію

– виплати заробітку за час вимушеного прогулу та грошових компенсацій за порушення його трудових прав.

Викривач може звернутися за захистом своїх прав до:

– уповноваженого підрозділу (уповноваженої особи) з питань запобігання та виявлення корупції в установі (для забезпечення захисту від застосування негативних заходів впливу з боку керівника або роботодавця);

– Національного агентства з питань запобігання корупції (для забезпечення правового та іншого захисту, перевірки дотримання законодавства з питань захисту викривачів, внесення приписів з вимогою про усунення порушень трудових та інших прав викривача і притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні їхніх прав, у зв’язку з такими повідомленнями);

– правоохоронних органів (для захисту життя, житла, здоров’я та майна);

– центрів безоплатної правничої допомоги (для отримання безоплатної вторинної правничої допомоги);

– суду (для захисту своїх прав і свобод).

ЩОДО ПОРЯДКУ ОТРИМАННЯ ВИКРИВАЧЕМ БЕЗОПЛАТНОЇ ВТОРИННОЇ ПРАВНИЧОЇ ДОПОМОГИ

Викривач має право на безоплатну вторинну правничу допомогу у зв’язку із захистом його прав.

Безоплатна вторинна правнича допомога включає такі види правничих послуг:

1) захист від обвинувачення;

2) здійснення представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

3) складення документів процесуального характеру.

Звернення про надання одного з вказаних видів правничих послуг подається викривачем до Центру з надання безоплатної вторинної правничої допомоги за місцем фактичного його проживання.

Південний міжрегіональний центр з надання безоплатної правничої допомоги
ЧАС РОБОТИ

Понеділок – п’ятниця09:00 – 18:00

Обідня перерва13:00 – 13:45

Субота-неділя Вихідний

вул. Льва Толстого, 6, м. Одеса, 65023, Україна

Телефон: Поштова скринька для постанов і ухвал про залучення захисника: order@legalaid.od.ua

Телефон / факс: (048) 726-22-23

Email: office.odesa@legalaid.od.ua

Одеський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

ЧАС РОБОТИ

Понеділок – п’ятниця 9:00 – 18:00

Обідня перерва Без перерви на обід

Субота, неділя Вихідні дні

вул. Коблевська, 40, м. Одеса, Україна, 65023

Телефон: (048) 726-14-45

Телефон: (048) 726-14-44

Email: odesa.local@legalaid.od.ua

Бюро правничої допомоги Одеський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги розташовані за адресами:

м. Одеса вул. Розумовська, 37

E-mail: pershe.odesa@legalaid.od.ua

Тел.: (048) 705 32 01

м. Одеса вул. Отамана Головатого, 1

E-mail: druhe.odesa@legalaid.od.ua

Тел.: (048) 705 32 36

м. Одеса

вул. Заболотного, 6

E-mail: tretie.odesa@legalaid.od.ua

Тел.: (048) 758-05-13

   
м. Одеса

вул. Коблевська, 40

E-mail: odesa.local@legalaid.od.ua

Тел.: (048) 726-14-45, (048) 726-14-44

м. Біляївка

вул. Кіпенка, 6

E-mail: biliaivske@legalaid.od.ua

Тел.: (04852) 2-12-22

м. Білгород-Дністровський

вул. Грецька, 24

E-mail: bilhorod-dnistrovske@legalaid.od.ua

Тел.: (04849) 6-35-25

   
смт Доброслав

вул. Центральна, 75

E-mail: dobroslavske@legalaid.od.ua

Тел.: (04855) 9-16-16

смт Овідіополь

вул. Тараса Шевченка, 169

E-mail: ovidiopolske@legalaid.od.ua

Тел.: (04851) 4-05-11

м. Березівка

вул. М.Грушевського, 10/1

E-mail: berezivske@legalaid.od.ua

Тел.: (04856) 2-12-91

   

Арцизький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

ЧАС РОБОТИ

Понеділок – п’ятниця 9:00 – 18:00

Обідня перерва Без перерви на обід

Субота, неділя Вихідні дні

вул. Будівельників, 15-Б, м. Арциз, Одеська область, Україна, 68400

Телефон: (04845) 3-14-34

Email: artsyz.odesa@legalaid.od.ua

Бюро правничої допомоги Арцизький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги розташовані за адресами:

м. Арциз

вул. Будівельників,15 Б

E-mail: artsyz.odesa@legalaid.od.ua

Тел.: (048 45) 3-14-34

смт Сарата

вул. Чкалова, 2

E-mail: saratske@legalaid.od.ua

Тел.: (04848) 2-31-50

   
Смт Тарутине

вул. Центральна, 124

E-mail: tarutynske@legalaid.od.ua

Тел.: (04747) 4-04-47

м. Татарбунари

вул. Горького,1

E-mail: tatarbunarske@legalaid.od.ua

Тел.: (04844) 3-18-46

   

 

Роздільнянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

ЧАС РОБОТИ

Понеділок – п’ятниця 9:00 – 18:00

Обідня перерва Без перерви на обід

Субота, неділя Вихідні дні

вул. Незалежності, 2, м. Роздільна, Одеська область, Україна, 67400

Телефон: (04853) 50 443

Телефон: (04853) 50 366

Email: rozdilna.odesa@legalaid.od.ua

Бюро правничої допомоги Роздільнянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги розташовані за адресами:

м. Роздільна

вул. Незалежності, 2

E-mail: rozdilna.odesa@legalaid.od.ua

Тел.: (04853) 50 443; (04853) 50 366

смт Велика Михайлівка

вул. Пушкіна, 2-б

E-mail: velykomykhailivske@legalaid.od.ua

Тел.: (04859) 40 300; (04853) 50 443; (04853) 50 366

   
смт Іванівка

вул. Центральна, 93

E-mail: ivanivske@legalaid.od.ua

Тел.: (04854) 200 55; (04853) 50 443; (04853) 50 366;

смт Захарівка

вул. 1-го Травня, 49

E-mail: zakharivske@legalaid.od.ua

Тел.: (04860) 944 30; (04853) 50 443; (04853) 50 366

   

Ізмаїльський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

ЧАС РОБОТИ

Понеділок – п’ятниця 9:00 – 18:00

Обідня перерва Без перерви на обід

Субота, неділя Вихідні дні

вул. Незалежності, 2, м. Роздільна, Одеська область, Україна, 67400

Телефон: (04853) 50 443

Телефон: (04853) 50 366

Email: rozdilna.odesa@legalaid.od.ua

Бюро правничої допомоги Ізмаїльський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги розташовані за адресами:

м. Ізмаїл

пр-т Миру, 23,

E-mail: izmayil.odesa@legalaid.od.ua

Тел.: (04841) 5 95 05

м. Рені

вул. 28 Червня, 125

E-mail: reniiske@legalaid.od.ua

Тел.: (04840) 40 271

   
м. Кілія

вул. Миру, 77

E-mail: kiliiske@legalaid.od.ua

Тел.: (04843) 44 088

м. Болград

вул. Інзовська, 170

E-mail: bolhradske@legalaid.od.ua

Тел.: (04846) 40 426

   

Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

ЧАС РОБОТИ

Понеділок – п’ятниця 9:00 – 18:00

Обідня перерва Без перерви на обід

Субота, неділя Вихідні дні

вул. Соборна 194-а, м. Подільск, Одеська область, 66304

Телефон: (04862)3-07-34

Телефон: (04862)3-06-56

Email: kotovsk.odesa@legalaid.od.ua

Бюро правничої допомоги Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги розташовані за адресами:

м. Поділськ

проспект Шевченка, 16

E-mail: podilske@legalaid.od.ua

Тел.: (04862)2-05-30

м. Ананьїв

вул. Незалежності, 20, каб. 6

E-mail: ananivske@legalaid.od.ua

Тел.: (04863) 2-22-26

м. Балта

вул. 30 років Перемоги, 24

E-mail: baltske@legalaid.od.ua

Тел.: (04866)2-20-02

   
м. Кодима

вул Соборна, 88, каб.27

E-mail: kodymske@legalaid.od.ua

Тел.: (04867)2-15-12

смт Любашівка

вул. Софіївська, 47, каб.1, 2

E-mail: liubashivske@legalaid.od.ua

Тел.: (04864)2-22-02

смт Миколаївка

вул. Незалежності, 71а, каб. 7

E-mail: mykolaivske@legalaid.od.ua

Тел.: (04857)2-20-0

   
смт Окни

вул. Соборна, 6

E-mail: oknianske@legalaid.od.ua

Тел.: (04861) 2-20-20

смт Саврань

вул. Соборна, 9, каб.15

E-mail: savranske@legalaid.od.ua

Тел.: (04865) 3-31-03

смт Ширяєве

вул. Соборна, 158

E-mail: shyriaivske@legalaid.od.ua

Тел.: (04858) 2-22-22

   

Разом із зверненням про надання безоплатної вторинної правничої допомоги викривач повинен подати документи, що підтверджують здійснення ним повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції».

Такими документами можуть бути, зокрема:

1) відповідь органу, юридичної особи публічного права, юридичної особи, зазначеної в ч. 2 ст. 62 Закону на повідомлення (заяву, скаргу тощо) викривача;

2) лист органу, юридичної особи публічного права, (юридичної особи, зазначеної в ч. 2 ст. 62 Закону) про результати попередньої перевірки повідомлення;

3) повідомлення слідчого органу досудового розслідування Національному агентству про початок досудового розслідування за участю викривача (відповідно до вимог ч. 9 ст. 214 КПК); 4) повідомлення Національної поліції України Національному агентству про участь викривача у справі про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією (відповідно до вимог ч. 5 ст. 257 КУпАП);

5) унікальний ідентифікатор повідомлення, отриманий викривачем після повідомлення про корупцію через Портал;

6) інші документи, видані уповноваженими органами, які підтверджують, що особа є викривачем у зв’язку із повідомленням нею інформації про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції»

ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ У РАЗІ ЗАГРОЗИ ЖИТТЮ, МАЙНУ ТА ЖИТЛУ ВИКРИВАЧА

Право на забезпечення безпеки відповідно до Закону України «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві» мають виключно викривачі, які повідомили про кримінальне корупційне правопорушення та набули процесуального статусу заявника, а також близькі особи викривачів, які повідомили про кримінальне корупційне правопорушення.

Підстава для вжиття заходів безпеки

ч. 1 ст. 20 Закону України «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві»

дані, що свідчать про наявність реальної загрози життю, здоров’ю, житлу і майну викривача (наявність усних чи письмових погроз, виявлення в ході проведення негласних слідчих (розшукових) дій чи оперативно-розшукових заходів інформації про підготовку посягання на викривача тощо).

Привід для вжиття заходів безпеки:

ч. 2 ст. 20 Закону України «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві»

заява викривача або його близької особи;

звернення керівника відповідного державного органу;

отримання оперативної та іншої інформації про наявність загрози життю, здоров’ю, житлу та майну зазначених осіб.

До організаційно-технічних заходів належать:

особиста охорона, охорона житла і майна;

видача спеціальних засобів індивідуального захисту і сповіщення про небезпеку;

використання технічних засобів контролю і прослуховування телефонних та інших переговорів, візуальне спостереження;

заміна документів та зміна зовнішності;

переселення в інше місце проживання;

поміщення до дошкільної виховної установи або установи органів соціального захисту населення зміна місця роботи або навчання з компенсацією різниці у зарплаті відповідно до законодавства.

До правових заходів належать:

забезпечення конфіденційності відомостей про особу y закритий судовий розгляд;

зарплаті відповідно до законодавства.

ВАЖЛИВІ РЕКОМЕНДАЦІЇ, КОТРІ НЕОБХІДНО ВРАХУВАТИ ВИКРИВАЧ

Зверніться за правовою допомогою якомога раніше. Перед здійсненням повідомлення про корупцію – зверніться за правовою допомогою до адвоката (бажано такого, що має практичний досвід захисту викривачів) або громадської організації, яка займається захистом викривачів. Це допоможе отримати адекватну правову оцінку ситуації та прийняти правильні рішення з ключових питань.

Обговоріть намір здійснити повідомлення про корупцію із близькими та рідними. Здійснення повідомлення про корупцію може виявитися одним із самих складних рішень у професійній кар’єрі та мати довгостроковий вплив на рівень доходів, соціальний статус та зв’язки, ставлення оточуючих не тільки до викривача, а й до його близьких осіб. Саме тому варто попередньо заручитися їхньою підтримкою.

Розробіть план викривання. Необхідно завчасно визначити мету повідомлення, кроки, які Ви плануєте здійснити, спробувати передбачити наслідки таких кроків, в т.ч. можливу реакцію роботодавця. Врахуйте норми законодавства, що регулюють порядок здійснення повідомлення про корупцію, встановлюють гарантії захисту викривача від негативних заходів впливу з боку роботодавця чи окремих працівників організації.

Прийміть рішення щодо здійснення повідомлення із зазначенням авторства чи анонімно (без зазначення авторства) та каналів здійснення повідомлення. Кожен із способів має свої переваги і недоліки. Наприклад, здійснення повідомлення про корупцію без зазначення авторства дозволяє мінімізувати ризики розкриття особи викривача, але ускладнює зворотній зв’язок із викривачем, перевірку інформації викладеної у повідомленні про корупцію, отримання специфічної інформації. Також здійснення анонімного повідомлення ускладнюють доказування того, що негативні заходи впливу застосовані до викривача саме у зв’язку із здійсненим повідомленням. Потрібно також мати на увазі, що специфічна інформація повідомлена викривачем із певною ймовірністю дозволяє його ідентифікувати роботодавцем чи особою, стосовно якої здійснено повідомлення.

З іншого боку використання зовнішніх каналів повідомлення про корупцію, таких як засоби масової інформації може спричинити професійну та соціальну ізоляцію викривача, осуд чи навіть загрозу його безпеці, але збільшує імовірність успішного застосування визначених законом механізмів захисту його прав.

Працюйте у звичному режимі. Це дозволить уникнути зайвих підозр, мати доступ і збирати докази, що мають істотне значення для справи

Будьте максимально об’єктивними. Повідомляйте факти та суттєву для справи інформацію, не зловживайте власною оцінкою обставин. Пам’ятайте, що основу повідомлення про корупцію мають становити факти, що можуть бути перевірені. Добре, коли такі факти підтверджені відповідними доказами. Пам’ятайте: перебільшення, необґрунтована оцінка фактів викликає сумнів у їх достовірності та підриває довіру до Вас як викривача.

Документуйте процес викриття. Записуйте хронологію та послідовність вжитих заходів їх зміст. Ця інформація стане в пригоді.

Подбайте про докази. Збирайте та зберігайте докази до моменту написання повідомлення про корупцію. Цей процес має бути здійснений максимально приховано та в такий спосіб, щоб доступ до доказів був у викривача незалежно від волевиявлення роботодавця чи інших осіб. Не зберігайте докази на робочому ПК або корпоративній пошті.

Вживайте заходи, пов’язані із викриванням, максимально самостійно. Це означає використання для цього неробочого часу та власних засобів (комп’ютер, телефон, електронна поштова скринька, засоби копіювання, тощо), що перебувають поза контролем роботодавця чи інших зацікавлених осіб.

Спробуйте знайти союзників серед колег. Союзники значно спростять процес викривання, оскільки їх наявність свідчить про достовірність повідомленої Вами інформації та значно знижує ймовірність застосування заходів негативного вплив з боку керівництва. Пошук союзників потрібно здійснювати обережно, для того щоб у випадку невдачі мінімізувати ймовірність розкриття особи викривача.

Пам’ятайте про себе. Стрес, пов’язаний із процесом викривання, може негативно відобразитися на Вашому здоров’ї, про яке важливо дбати. Пам’ятайте: від Вашого здоров’я та емоційного стану також залежить досягнення поставленої мети

Роз’яснення компетентних суб’єктів

 

  1. Роз’яснення від 12.06.23 №2 «Щодо правового статусу викривача» (pdf)
  2. Роз’яснення № 8 від 01.06.2022 Щодо гарантій захисту трудових прав викривача (pdf)
  3. Роз’яснення від 18.06.21 №6” Щодо забезпечення права викривача на отримання інформації” (pdf)
  4. Роз’ясненя від 24.02.21 №3 “Щодо механізмів заохочення та формування культури повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції»” (pdf)
  5. Роз’яснення від 24.02.21 №4 “Щодо забезпечення права викривача на конфіденційність та анонімність” (pdf)
  6. Роз’яснення від 09.07.2020 № 6 “Щодо надання викривачам безоплатної вторинної правової допомоги” (pdf)
  7. Роз’яснення №3 від 31.08.2023 “Щодо отримання та розгляду повідомлень про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції»” (pdf)
background Layer 1