Пропустити навігацію

Інформація про заходи спрямовані на формування культури повідомлення, вжиті в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Одеській області у 2023 році

У відповідності до Положення про впровадження у Пенсійному фонді України, його територіальних органах та державному підприємстві, що належить до сфери управління Пенсійного фонду України, механізмів заохочення викривачів та формування культури повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України “Про запобігання корупції””, затвердженого Постановою правління Пенсійного фонду України 05 травня 2022 року № 5-1 (далі – Положення) відділом з питань запобігання та виявлення корупції здійснено моніторинг впровадження заходів, спрямованих на формування культури повідомлення.

При проведенні моніторингу успішності заохочення та формування культури повідомлення застосовуються індикатори визначені Положенням.

У 2023 році до Головному управління не надходило:

повідомлень від викривачів;

звернень щодо порушення прав викривачів через здійснене повідомлення;

приписів Національного агентства з питань запобігання корупції щодо порушення прав викривачів.

До працівників Головного управління не застосовувалось заохочень у зв’язку з повідомленням.

У 2023 році у Головному управлінні забезпечено функціонування регулярних та внутрішніх каналів повідомлення про корупцію. Наказом Головного управління № 5295 16.11.2021 “Про перелік каналів повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України “Про запобігання корупції” затверджено перелік основних комунікаційних каналів Головного управління для надання повідомлення про корупцію. Розгляд повідомлень Головним управлінням здійснюється відповідно Порядку організації роботи в Пенсійному фонді України та його органах з повідомленнями про корупцію, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 05.07.2021 №7-1.

Інформацію про діючі регулярні канали розміщено на офіційній сторінці Головного управління та на офіційних стінках Головного управління у соціальних мережах.

За 2023 рік відділом з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління надано 249 консультації структурним підрозділам та їх працівникам з питань додержання законодавства щодо запобігання корупції, проведено 22 навчання (тренінг) за результатами яких здійснено контроль знань слухачів шляхом тестування 7 з них стосувалась захисту прав викривачів корупції та порядку повідомлення про корупцію.

Проведено 7 інших просвітницьких заходів (виробничі наради, вебінари, просвітницькі лекції у центрі зайнятості, тощо) з питань що стосуються правового статусу викривача та порядку повідомлення про корупцію.

Розроблено та доведено до відома працівників 13 роз’яснювальних матеріалів з питань дотримання вимог антикорупційного законодавства та законодавчих змін, з них 3 стосувалась захисту прав викривачів корупції та порядку повідомлення про корупцію.

З метою забезпечення здійснення ефективної антикорупційної інформаційно-роз’яснювальної роботи, відділом з питань запобігання та виявлення корупції забезпечується її облік.

За 2023 рік 4080 працівників (один працівник може бути слухачем декількох заходів) пройшли внутрішні навчання/тренінги антикорупційного спрямування за тематиками: заходи фінансового контролю (932), захист прав викривачів корупції та канали повідомлення про корупцію (1576), запобігання та врегулювання конфлікту інтересів (595), етика поведінки державного службовця (694), вимоги, обмеження та заборони передбачені Законом “Про запобігання корупції” (272), “Аналіз потенційних та наявних контрагентів” (11).

За звітний період Головним управлінням здійснено 29 публікацій у ЗМІ, мережі Інтернет, офіційній сторінці управління на вебпорталі на теми формування світогляду неприйняття корупції, 16 з них стосувалися захисту прав викривачів корупції та порядку повідомлення про корупцію.

В Головному управлінні забезпечено виконання Плану заходів з проведення просвітницької діяльності у сфері захисту викривачів Пенсійного фонду України та його органів у 2021-2023 роках запровадженого Антикорупційною програмою Пенсійного фонду України та його органів на 2021-2023 роки, затвердженою наказом Пенсійного фонду України від 30 вересня 2021 року № 140 (зі змінами).

Відділом здійснюється постійний аналіз звернень до Головного управління, які носять ознаки повідомлення про корупцію щодо наявності в них фактичних даних про порушення вимог Закону України “Про запобігання корупції”, зокрема відповідно до доповідної записки від 26.12.2022 № 103/13-16 протягом 2023 року Відділ було долучено до розгляду 107 звернень.

Спеціалісти Відділу прийняти участь у розгляді 18 повідомлень про можливі факти не доброчесної поведінки правників Головного управління, але в результаті попередньої ідентифікації повідомлення не відповідали вимогам Закону та були розглянуті в рамках ЗУ “Про звернення громадян”. Про невідповідність змісту повідомлень вимогам Закону заявників було повідомлено.

Відділом з питань запобігання корупції розроблено та доведено до працівників пам’ятку щодо правового статусу викривача та канали повідомлення про корупцію в якій працівникам надано інформацію про порядок надання повідомлень про корупцію, дій викривачів та гарантій захисту їх прав, порядку отримання викривачем безоплатної вторинної правової допомоги порядку розгляду повідомлень.

Крім того зазначена пам’ятка надається для ознайомлення під час прийняття на роботу новопризначеним працівникам.

background Layer 1