Пропустити навігацію

Актуально про підвищення пенсій з 1 грудня.

З 1 грудня 2018 року буде проведено чергове підвищення пенсій у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян, який відповідно до Закону України “Про Державний бюджет України на 2018 рік” з 01.12.2018 становитиме 1497 грн.

В результаті, збільшиться мінімальний розмір пенсії з 1435,00 грн до 1497,00 грн, а також підвищаться складові пенсії непрацюючим пенсіонерам (доплати до пенсій за понаднормативний стаж, розраховані виходячи з розміру прожиткового мінімуму, доплата до мінімального розміру пенсії за віком при наявності необхідного страхового стажу).

Крім того, це стосується і надбавок, підвищень, розмір яких розраховується виходячи з прожиткового мінімуму.

Збільшаться і пенсії за особливі заслуги, які згідно із Законом України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” встановлюються в розмірі від  20 до 40% прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність.

Це також стосується розміру мінімальної пенсійної виплати інвалідам війни та інвалідам — учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, у відношенні до яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою. Мінімальна пенсія (без врахування пенсії за особливі заслуги перед Україною)  інвалідам війни та інвалідам — учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, у відношенні до яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, складає 285, 255 та 225% прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, для інвалідів І, ІІ та ІІІ груп відповідно, що в грошовому виразі з 1 грудня буде складати: I групи — 4266,45 грн, II групи — 3817,35 грн, III групи — 3368,25 грн.

Зростуть і мінімальні розміри пенсій по інвалідності всіх груп, і пенсій у зв’язку з втратою годувальника. Для пенсій по інвалідності і у зв’язку з втратою годувальника на одного утриманця з 1 грудня 2018 року це 1497,00 грн, мінімальна пенсія  у зв’язку з втратою годувальника на двох утриманців — 120% названого прожиткового мінімуму( 1796,40 грн), на трьох і більше —  150% (2245,50 грн).

Мінімальна пенсія для непрацюючих пенсіонерів-шахтарів, на яких розповсюджується дія Закону України “Про підвищення престижності шахтарської праці” також стала вагомою: три прожиткові мінімуми для осіб, що втратили працездатність (4491,00 грн).

Варто підкреслити, що в Одеській області з 1 грудня перерахунку підлягатимуть більше 400 тисяч пенсійних справ. Різниця в мінімальній пенсійній виплаті до 1 грудня та після цієї дати складатиме 62 гривні, однак підвищення у кожного пенсіонера буде індивідуальне, у когось менше цієї цифри, у когось — більше, все залежить від конкретних складових пенсійної виплати.

Перерахунок пенсій буде проведено автоматично і вже починаючи з 4 грудня пенсіонери області отримають свої пенсії у новому розмірі.

background Layer 1