Пропустити навігацію

Звіт про роботу головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області за 2017 рік

Робота органів Пенсійного фонду області впродовж 2017 року була спрямована на виконання пріоритетів та завдань, визначених Урядом та Пенсійним фондом України, а саме:

  • реалізацію конституційних прав громадян на пенсійне забезпечення;
  • забезпечення власних надходжень доходної частини Пенсійного фонду області;
  • забезпечення своєчасного фінансування та виплати пенсій;
  • роботи по відновленню фінансування пенсійних виплат громадянам населених пунктів на лінії зіткнення;
  • інформування населення з питань пенсійного забезпечення та діяльності фонду.

Про пенсійне забезпечення

Одним із пріоритетних завдань в роботі головного та територіальних управлінь області протягом 2017 року було забезпечення своєчасності і правильності призначення, перерахунків та виплати пенсій, в тому числі переміщеним особам.
Системна організація роботи органів Фонду області зумовила своєчасне нарахування та виплату пенсій пенсіонерам, загальна облікова чисельність яких станом на 1 січня 2018 року склала 1243,0 тис. осіб, з яких фактично отримують пенсійні виплати 853,9 тис. осіб.
Внаслідок переміщення на контрольовану територію в управління Пенсійного фонду України в Донецькій області станом на 01.01.2018 звернулось із заявами на поновлення виплати пенсій 715,4 тис. тимчасово переміщених осіб. Протягом 2017 року за поновленням пенсійних виплат звернулось 88,6 тис. переселенців, що на 12,5 тис. менше ніж у 2016 році (101,1 тис. осіб).
При цьому з 474,2 тис. внутрішньо переміщених осіб, які фактично перебувають на обліку на даний час пенсія нараховується 198,6 тис. осіб.
На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 13.09.2017 № 689 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», в управліннях Пенсійного фондуRozmir pensiyi - Звіт про роботу головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області за 2017 рік

України в Донецькій області розпочата робота щодо прийому заяв про переведення виплати пенсії з доставкою додому через відділення ПАТ «Укрпошта» від одержувачів пенсій з числа внутрішньо переміщених осіб з І групою інвалідності.
Починаючи з кінця вересня організовано виїзди спеціалістів управлінь за домашньою адресою пенсіонерів означеної категорії для прийому відповідних заяв.
Відповідно до підписаного Президентом України 03.10.2017 Закону України № 2148 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» управліннями Пенсійного фонду України в Донецькій області з 1 жовтня проведено осучаснення (перерахунок) раніше призначених пенсій із використанням показника середньої заробітної плати на рівні 3 764,40 грн. (середній розмір заробітної плати за 2014, 2015 та 2016 роки).
В середньому протягом 2017 року пенсія в області зросла з 2 092,31 грн. до 3 284,51 грн., тобто на 1 192,20 грн або на 57 %.

Zabezpechennya - Звіт про роботу головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області за 2017 рікЗа ініціативи Пенсійного фонду України при підтримці ПАТ «Укрпошта» управліннями області близько 550 тис. пенсіонерів  письмово повідомлено про новий розмір пенсійної виплати.
Протягом 2017 року призначено 18,8 тис. нових пенсій, проведено 50,0 тис. індивідуальних перерахунків.
Комісією при головному управлінні з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсій на пільгових умовах, прийнято 412 відповідних рішень. Винесено 201 рішення щодо встановлення пенсій за особливі заслуги.
Фахівцями головного управління отримано, перевірено та направлено до управління міжнародного співробітництва Пенсійного фонду України 137 формулярів та пенсійних справ для виплати пенсій за кордоном громадянам України.
З метою забезпечення посилення контролю за правильністю призначення та виплати пенсій в області вибудовується концепція всебічного контролю пенсійних виплат. Багатоступенева система контролю кожного етапу опрацювання пенсійної документації, починаючи з ідентифікації особи на прийомі до перевірки правильності призначеного розміру пенсії, дозволяє усувати порушення до проведення нарахування та виплати пенсій.
Одночасно головним управлінням здійснюється системний контроль за правильністю нарахованих сум. Протягом звітного періоду перевірено 16,3 тис. пенсійних справ різних категорій отримувачів пенсій, що на 14,2 тис. пенсійних справ більше ніж у 2016 році (2,1 тис. пенсійних справ). Утримуються кошти по виявленим в ході перевірок переплатам по 0,4 тис. пенсійним справам на загальну суму 8 332,4 тис. грн., проведено доплати по 0,2 тис. пенсійним справам на загальну суму 215,3 тис. грн.
Для забезпечення дотримання термінів призначення та перерахунку пенсій головним управлінням здійснюється щоденний моніторинг кожного етапу відпрацювання звернень громадян в розрізі управлінь області.
Для досягнення позитивних результатів запроваджено практику опанування практичних навичок начальниками (заступниками начальників) територіальних управлінь.  Це дозволило кожному, хто пройшов стажування  з іншого аналітичного погляду оцінити результати роботи управління.
В ході реалізації завдання щодо поліпшення якості обслуговування громадян через впровадження сучасних інформаційних технологій, визначеного Стратегією модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року, схваленою розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.09.2016 № 672,  в області завершується перехід до роботи в централізованій  системі призначення (перерахунку) та виплати пенсій (ППВП) на базі електронної пенсійної справи.
Для успішного здійснення переходу до роботи в новому форматі  та забезпечення якісної роботи системи протягом звітного періоду тривало паралельне опрацювання пенсійної документації в двох системах.
Для забезпечення можливості своєчасного проведення виконання робіт з міграції баз даних отримувачів пенсій відбулось завантаження, опрацювання та корегування 9,7 тис. записів завантажених обласних довідників поштових індексів, населених пунктів, доставочних дільниць, вулиць, банків, підприємств тощо.
За результатами проведення протягом травня – липня-листопада 6 тестових міграцій баз даних одержувачів пенсій опрацьовано 40,0 тис. розбіжностей даних з 1,2 млн. електронних  пенсійних справ.
Для реалізації можливості здійснювати прийом громадян в органах Пенсійного фонду незалежно від місця реєстрації та фактичного проживання впродовж 2017 року створено близько 20,0тис. електронних пенсійних справ.

PPVP - Звіт про роботу головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області за 2017 рік

З метою ефективної адаптації до робочого процесу спеціалістами управлінь напрацьовуються навики роботи в новій системі. Для запобігання порушень при опрацюванні пенсійних справ головним управлінням ретельно вивчається програмний продукт, здійснюється методологічне супроводження та проведення консультацій спеціалістів територіальних управлінь.
Водночас в умовах адміністративно – територіальної реформи та децентралізації влади в області триває робота по розширенню мережі надання пенсійних послуг на рівні територіальних громад (ОТГ), агентських пунктах тощо. Для забезпечення надання населенню комплексного переліку пенсійних послуг з використанням сучасних інформаційних технологій наприкінці 2017 року при підтримці органів місцевої влади відкрито 4 агентські пункти обслуговування громадян: в смт. Желанне  Ясинуватського району, с. Багатир Великоновосілківського району – у листопаді 2017, в смт. Ярова Краснолиманського району та в Світлодарській об’єднаній територіальній громаді Бахмутського району – у грудні 2017, функціонування яких виправдовує зростання кількості звернень протягом двох місяців  майже в 3 рази.
Не менш вдало працюють 49 інтерактивних робочих місць, по яких лише за останні 2 місяці близько 500 пенсіонерів отримали послуги консультативно-роз’яснювального характеру в режимі скап-зв’язку без необхідності  відвідування управлінь Фонду.
Високий інтерес населення області до створення на територіях районів нових пунктів надання повного спектру пенсійних послуг обумовлюють плани на 2018 рік. Відкриття тільки протягом 1 півріччя 9 агентських (дистанційних) та більше 20 інтерактивних робочих місць надасть змогу збільшити доступність до пенсійних послуг в області в рази.

 

Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян

Управління пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян реалізує функції по призначенню, перерахунку та виплаті пенсій колишнім військовослужбовцям, відповідно до норм Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»  від 09.04.1992 № 2262 ХІІ (далі – Закон).
Станом на 01.01.2018 року на обліку перебуває 21,3 тис. військовослужбовців, з яких отримують пенсію  21,0 тис. громадян.

Vijskovi - Звіт про роботу головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області за 2017 рікНа обліку перебуває 7815 внутрішньо переміщених осіб, з яких пенсію отримує 5017 осіб, які надали заяви про відновлення виплат на підконтрольній українській владі території.
Протягом 2017 року на розгляд Комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам  направлено – 4994 заяви, з яких прийнято рішення:
– про відновлення у виплаті пенсій – 1819 особам,
– про відмову у призначенні (відновленні) виплати – 1434 особам.
На виконання вимог Закону України від 03.10.2017 року № 2148 – 19 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій»,   з 01.10.2017 року:

  • проведено індивідуальний перерахунок 10940 військовим пенсіонерам;
  • відновлено виплату пенсій 46 особам, які обіймали посади в органах державної влади та виплата, яким не проводилась з 01.04.2015.

Протягом 2017 року у зв’язку з проведенням перерахунків пенсій їх середній розмір по області в порівнянні з січнем 2017 року збільшився на 185,22 грн та на 01.01.2018 рік складає 2623, 80 грн.

Vijskovi pensiyi - Звіт про роботу головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області за 2017 рікВиконуючи вимоги Закону та інших нормативних документів щодо пенсійного забезпечення військовослужбовців, за звітний період:
– призначено 687 нових призначень пенсій;
– проведено 2020 перерахунків пенсій;
– взято на облік 354 особи переміщені з інших областей України;
– проведено виплату допомоги на поховання, одноразової грошової допомоги, недоотриманих пенсій по 805 пенсійним справам, на загальну суму більш ніж 8,2 млн. грн.
На контролі в області своєчасність призначення пенсій учасникам антитерористичної операції та членам сім’ї загиблих осіб, які брали участь у захисті України під час проведення антитерористичної операції.
За звітний період призначено пенсій:
– по інвалідності, яка наступила в період виконання службових обов’язків в зоні АТО – 25 особам;
–  у разі втрати годувальника на 43 членів сімей загиблих військовослужбовців.
Із загального контингенту надбавку учасника АТО в управлінні отримують 553 особи.
Відповідно до Закону України «Про виконавче провадження» відпрацьовано 239 постанов про звернення стягнення на доходи боржників:
*  аліменти – 63 постанов;
*  штрафи – 176 постанов.
На виконання вимог постанови КМУ від 11.11.2015 року № 988 «Про грошове забезпечення поліцейських Національної поліції» для перерахунку пенсійного забезпечення особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ України, відповідно до грошового забезпечення установленого для поліцейських, підготовлено та передано списки до уповноваженого структурного підрозділу на 13314 осіб. На даний час отримано 10568 довідки. Vijskovi 3 - Звіт про роботу головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області за 2017 рік
Стосовно безпосереднього обслуговування громадян, управлінням:
– опрацьовано 1732 письмових звернень;
– прийнято на особистому прийомі 2707 пенсіонерів;
– оформлено 69 електронних пенсійних посвідчень;
–  зареєстровано на Веб-порталі 128 користувачів.

 

Виконання видаткової частини бюджету

Фактичне виконання видаткової частини бюджету за 2017 рік склало 25 429,5 млн. грн. (або 97,6 % до річного планового обсягу 26 060,1 млн. грн.). З них видатки на виплату пенсій за рахунок власних коштів склали 20 194,0 млн. грн. (або 100,3 % від річних призначень 20 134,18 млн. грн., що у порівнянні з минулим роком більше на 2 650,61 млн. грн. або на 15,1 %, у зв’язку з авансуванням I періоду січня 2018 року у грудні 2017 року) та за рахунок коштів Державного бюджету України – 5 005,6 млн. грн. (або 87,8 % від планових річних призначень 5 702,6 млн. грн.). 229,8 млн. грн. – склали інші видатки Фонду.Vykonannya byudzhetu - Звіт про роботу головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області за 2017 рік

У порівнянні з відповідним періодом 2016 року загальні видатки зросли на 3 597,2 млн. грн. в результаті підвищення, починаючи з 1 травня 2017 року, розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (з 1 247 до 1 312 гривень) та проведеного перерахунку пенсій відповідно до Закону України від 03.10.2017 року № 2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» та виплати по особових рахунках, по яких не здійснювалась виплата пенсій в зв’язку з тим, що пенсіонери працюють на спец посадах.
В грудні 2017 року головним управлінням відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.12.2017 № 970 «Деякі питання виплати пенсій» було здійснено авансове фінансування пенсійних виплат січня 2018 року на загальну суму 976,1 млн. грн.
Забезпеченість власними коштами загальної потреби на виплату пенсій знизилась з 65,3 % (2014) / 44,3 % (2015) / 32,0 % (2016) до 24,1 % (2017) (власні надходження з урахуванням частини єдиного внеску, розподіленого на загальнообов’язкове державне пенсійне забезпечення, складають 6 081,9 млн. грн.) В той же час, потребу на виплату пенсій за рахунок власних надходжень забезпечено власними коштами на 30,1 %.
Потреба на виплату пенсій у грудні 2017 року склала 2 745,3 млн. грн. В порівнянні з початком року вона збільшилась на 866,6 млн. грн. або на 46,1 % за рахунок проведення перерахунку пенсій.
На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 року № 365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» за додатковими відомостями профінансовані пенсії внутрішньо переміщеним особам, яким була призупинена виплата пенсії та по яким надані виписки з протоколів засідання тимчасової районної комісії з питань призначення (поновлення) соціальних виплат ВПО на загальну суму 89,1 млн. грн.
В таких умовах дії управлінь були спрямовані на якісне адміністрування бюджетного процесу від формування потреби на виплату пенсій до отримання виплати безпосередньо пенсіонерами з урахуванням моніторингу безпекових питань.Vyplaty - Звіт про роботу головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області за 2017 рік
З метою оперативного регулювання процесу фінансування пенсійних виплат головним управлінням запроваджено складання щомісячних графіків виплати пенсій через поштові та банківські установи окремо по 63 населених пунктах, розташованих на «лінії зіткнення». Загальна чисельність отримувачів пенсій в зазначених населених пунктах становить 60,8 тис. осіб на суму 222,8 млн. грн.
В структурі контингенту питома вага пенсіонерів, які отримують пенсії відповідно до законів України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та від 05.11.1991 № 1788-XII  «Про пенсійне забезпечення», є найбільшою і становить 91,5 % до загальної кількості одержувачів.
На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.1999 № 1596 «Про заходи щодо виконання ст. 3 Указу Президента України від 04.07.1998 № 734» (зі змінами) виплата пенсій та грошової допомоги здійснюється через 16 банківських установ.
Чисельність пенсіонерів, які отримують пенсії через установи банків, складає 545,8 тис. осіб, тобто 63,9 % від загальної кількості пенсіонерів.  Всього через установи уповноважених банків виплачено пенсій на суму 19 893,0 млн. грн., що з урахуванням середнього тарифу поштового збору (в середньому 1,07 %) дозволило скоротити витрати на доставку пенсій на 212,9 млн. грн.
Видатки на виплату пенсій 105 іноземним пенсіонерам, які проживають на території України, склали 4,1 млн. грн., в тому числі:
–                     громадянам Литовської Республіки – 225,3 тис. грн.;
–                     громадянам Естонської Республіки – 1 051,6 тис. грн.;
–                     громадянам Латвійської Республіки – 749,9 тис. грн.;
–                     громадянам Республіки Білорусь – 20,7 тис. грн.;
–                     громадянам Російської Федерації – 2 041,7 тис. грн.;
–                     громадянам Болгарії – 57,7 тис. грн.

 

Виконання доходної частини бюджету

Фактичне виконання доходної частини бюджету за 2017 рік забезпечено на рівні 6 081,8 млн. грн. або 97,5 % від планових показників, в т.ч.:
– єдиного соціального внеску, який адмініструє Фіскальна служба – 5 413,9 млн. грн., що на 8,2 % перевищує плановий показник;
– коштів, що адмініструє Пенсійний фонд – 667,9 млн. грн. або 54,1 % від запланованих обсягів, в т.ч. 601,9 млн. грн. сплачено страхувальниками в добровільному порядку.Struktura byudzhetu - Звіт про роботу головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області за 2017 рік

Порівняно з 2016 роком власні доходи Пенсійного фонду зменшились на 351,9 млн. грн. або 6,1 %, що обумовлено переведенням великих платників області на обслуговування в Спеціалізовані державні податкові інспекції по роботі з великими платниками інших областей України з 14.09.2016.
Водночас, без врахування надходжень великих платників, сума власних надходжень в порівнянні з минулим роком збільшилась на 1,4 млрд. грн. або на 35,7 %.

Nadhodzhennya - Звіт про роботу головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області за 2017 рік

Одними з основних об’єктивних причин зниження надходжень коштів, адміністрування яких здійснюють органи Пенсійного фонду, є

несплата поточних зобов’язань:

•  вугільними підприємствами, які підпорядковані Міненерговугілля України та мають борг перед бюджетом Фонду області в сумі 1 795,3 млн. грн., а також зупинення виконавчих проваджень та заходів примусового виконання рішень відповідно до Закону України від 13.04.2017 №2021 «Про відновлення платоспроможності державних вугледобувних підприємств»;
•  страхувальниками, що перереєструвались на підконтрольну територію, але фактично здійснюють діяльність на непідконтрольній території та мають борг в сумі 299,6 млн. грн.
Виконання планових показників за 2017 рік по надходженню збору з окремих видів господарських операцій забезпечено на рівні 85,5 млн. грн. або 121,8 %.
У 2018 році надходження власних коштів буде забезпечено на рівні 6 562,4 млн. грн., в т. ч. за джерелами надходжень:
–          єдиний соціальний внесок в частині Пенсійного фонду – 5 913,2 млн. грн.;
–         кошти, які адмініструють органи Фонду – 649,2 млн. грн.

 

Заборгованість із платежів до бюджету Пенсійного фонду

Заборгованість з обов’язкових платежів до бюджету Пенсійного фонду України в Донецькій області по платниках підконтрольної території області зросла з початку 2017 року на 374,8 млн. грн. або 18,3 % та станом на 01.01.2018 складає 2 426,7 млн. грн.
При цьому заборгованість економічно активних підприємств становить 2 052,6 млн. грн. або 84,6 % від загальної суми боргу.Struktura zaborgovanosti - Звіт про роботу головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області за 2017 рік

Найбільші суми заборгованості зі сплати обов’язкових платежів до бюджету Фонду області обліковуються за підприємствами, що належать до сфери управління Міненерговугілля України – 1 857,3 млн. грн. або 76,5 %.
Органи Фонду області вживають передбачених чинним законодавством заходів щодо зменшення заборгованості по обов’язкових платежах. Заходами стягнення охоплено 100 % заборгованості, в тому числі знаходиться на розгляді в судових органах 448,6 млн. грн. Із заборгованості 2 218,8 млн. грн., що підлягала примусовому стягненню, борг в сумі 1 694,7 млн. грн. знаходиться на виконанні в ДВС, 57,9 млн. грн. – є поточною заборгованістю, а 17,6 млн.  грн. – заявлено ліквідаторам по підприємствах, які ліквідуються без правонаступників.
Органами Фонду області протягом 2017 року забезпечено організацію роботи зі стягнення заборгованості, а саме:
– передано матеріалів до суду на суму 1 025,1 млн. грн.;
– здійснено 2,3 тис. ознайомлень зі станом виконавчого провадження;
– ініційовано 5,7 тис. дій державного виконавця;
– прийнято участь у роботі 291 комісії з питань погашення заборгованості,
– оскаржено 49 фактів дій або бездіяльності державних виконавців.
Від примусових дій органів ДВС забезпечено надходження в рахунок погашення боргу в сумі 21,8 млн. грн. або 2,6 % від суми боргу на виконанні.
З початку року підвідомчими управліннями області укладено 239 графіків погашення заборгованості на суму 25,2 млн. грн., що складає 37,9 % від кількості економічно – активних боржників. Від укладених графіків надійшло до бюджету Фонду 14,6 млн. грн. або 58,2 % від доведеного завдання.Zmenshennya borzhnykiv - Звіт про роботу головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області за 2017 рік
Управліннями Фонду прийнято участь в 291 засіданні Комісії з питань погашення заборгованості, на яких заслухано 390 керівників підприємств-боржників або 61,9 % від загальної кількості економічно-активних боржників. Як результат – надходження в рахунок погашення заборгованості 20,9 млн. грн.
Завдяки вжиттю заходів по кожному боржнику, щодо з’ясування їх  фінансової спроможності, дозволило повністю розрахуватись з бюджетом Фонду 293 страхувальникам або 25,9 % загальної кількості боржників, в тому числі зменшено кількість боржників фізичних осіб – підприємців на 41,2 % або 239 осіб.
Станом на 01.01.2018 по 113 підприємствах, які перебувають на різних стадіях банкрутства, обліковується заборгованість в сумі 212,7 млн. грн., що на 46,0 млн. грн. або 17,8 % менше ніж на початок року.
Завершено процедуру банкрутства 12 підприємств області.

 

Детінізація заробітної плати та легалізації зайнятості

Питання детінізація заробітної плати та легалізація зайнятості населення – це один із резервів наповнення бюджету Фонду. На виконання Плану заходів щодо координації спільних дій по виявленню фактів використання праці неоформлених працівників органами Фонду області вжиті відповідні заходи:
– проведено моніторинг інформаційних відомостей з Реєстру застрахованих осіб по 926,5 тис. застрахованих осіб, які отримують заробітну плату на рівні або менше мінімальної;
– за матеріалами моніторингу надано інформацію до органів Державної фіскальної служби, Державної служби з питань праці, органів місцевого самоврядування по 7,1 тис. страхувальниках;
– прийнята участь у 335 засіданнях Комісій (Робочих груп) при органах місцевого самоврядування, на яких заслухано 2116 керівників підприємств;
– ініційовано та проведено 591 зустріч з трудовими колективами;
– проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення, зокрема: 308 виступів на радіо і телеканалах, надруковано 67 статей в місцевій пресі, розміщено 434 інформації на Веб-сайтах та 296 на інформаційних стендах.
За результатами проведеної роботи виконано завдання визначене Стратегією розвитку модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року, рівень зменшення кількості застрахованих осіб, яким страхувальники виплачують заробітну плату врозмірі, меншому від установленого законодавством мінімуму складає 60,3%.Detinizatsiya - Звіт про роботу головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області за 2017 рік

На виконання окремого доручення від  26.07.2017 року № 23-ОД за результатами спільної селекторної наради Пенсійного фонду України та Державної служби України з питань праці підвищена якість проведення моніторингу інформаційних відомостей з реєстру застрахованих осіб.
Як слідство органами Держпраці області виявлені порушення у 105 платників по 60,5 тис. застрахованих особах. Складено 23 протоколи щодо застосування адміністративних штрафів на суму 1,8 млн. грн. та винесено 96 постанов щодо накладення штрафних санкцій на суму 55,2 млн.грн.
Завдяки взаємодії з органами Державної фіскальної служби області:
–  легалізовано 12,3 тис. робочих місць;
–  збільшено розмір заробітної плати 7,2 тис. застрахованим особам;
–  додатково надійшло єдиного внеску в сумі 15,1 млн.грн, в т.ч. від збільшення розміру заробітної плати 3,8 млн. грн. та від легалізації робочих місць 11,3 млн. грн.
Розмір фонду оплати праці в 2017 році склав 27 780,4 млн.грн., що на 3 082,4 млн. грн. або 10% менше ніж у 2016 році, що Zastrahovani - Звіт про роботу головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області за 2017 рікпов’язано із зменшенням кількості застрахованих осіб.
На зменшення чисельності працюючих протягом 2017 року вплинули наступні фактори:
1. Переведення на обслуговування до інших областей великих платників області, через що на 131,5 тис. осіб зменшилась кількість застрахованих осіб.
2.     Скорочення чисельності працюючих на 26,6 тис. осіб по страхувальниках, які фактично здійснюють діяльність на непідконтрольній території та за наявною інформацією «націоналізовані».
3. Зміна реєстрації платників за межі області, через що на 18,5 тис. осіб зменшено кількість застрахованих осіб.

 

Інформаційно-аналітичні системи та електронні реєстри

Протягом 2017 року для забезпечення актуальності інформації в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – РЗО) органами фонду області забезпечено взаємодію між органами Пенсійного фонду України та Державною Фіскальною службою України. Станом на 01 січня 2018 року органами Державної фіскальної служби України прийнято 216 тис. місячних звітів та 45,2 тис. річних звітів по 461 тис. застрахованих осіб (щомісячно). В результаті проведеної інформаційно – роз’яснювальної роботи органів Пенсійного фонду зі страхувальниками, кількість помилкових звітів по області станом на 01.01.2018 року складає 282 звітів або 0,13 % від загальної кількості наданих звітів.
Для забезпечення достовірності реєстру застрахованих осіб Пенсійним фондом України проведено повторне вивантаження відомостей по застрахованих особах за 2000-2009 рр., по яких на Центральному сховищі наявна актуальна інформація по різних масках співпадання в загальній кількості 5 тис. розбіжностей. Обґрунтоване не виправлення складає 2,3 тис. розбіжностей, потребує відпрацювання 2,6 тис. розбіжностей, відпрацьовано 0,8 тис. подвоєних відомостей наданих страхувальниками за певний звітній період.
Отримано 318 виправлених відомості за періоди до 2011 року на 293 застрахованих осіб. Відомості про застрахованих осіб за період до 01 січня 2011 року з типом форми коригуюча або скасовуюча подаються та вносяться до Реєстру застрахованих осіб лише за результатами перевірки, здійсненої за заявою платника.
В межах контролю коригуючих (скасовуючих) відомостей на 1 січня 2018 року територіальними управліннями складено 380 приписів про усунення порушень по 2,0 тис. застрахованих осіб.
Для забезпечення захисту прав застрахованих осіб продовж 2017 року органами фонду області для приведення у відповідність стану сплати внесків в картках страхувальників на виконання наказу Пенсійного фонду України від 16 листопада 2015 року № 184 «Про проведення перевірки даних підсистеми обліку сплати страхових внесків, відібраних за результатами співставлення з наявними даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування» управлінням інформаційних систем та електронних реєстрів головного управління у Донецькій області забезпечено внесення інформації по 647 страхувальникам, у зв’язку з чим застрахованим особам зараховано 1911 періодів страхового стажу.
Модернізовано та розширено функціональні можливості веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду. Відтепер пенсіонери та застраховані особи з використанням електронного цифрового під­пису можуть дистанційно через веб-портал переглянути інформацію про сплату внесків до Пенсійного фонду, свою електронну пенсійну справу, звернутись до органів Фонду з заявою про перерахунок пенсії, переглянути свої звернення та стан їх обробки.
Станом 01.01.2018 на веб-порталі пенсійного фонду зареєстровані 119,4 тис. користувачів. З них 1 тис. юридичних осіб та 118,4 тис. фізичних осіб. З реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування видано 189 тис. індивідуальних відомостей за формами ОК-2, ОК-5, ОК-7, в тому числі: за електронною формою 10 – 104 тис.; на запити відділів пенсійного забезпечення – 13 тис. за особистою заявою громадян – 72 тис. Крім того, виконано 690 запитів правоохоронних органів, зокрема головним управлінням – 189.
Подовжується спільно з публіч­ним акціонерним товариством «Державний ощадний банк Укра­їни» емісія Електронних пенсійних посвідчень, які є одночасно платіжними картками та містять електронний цифровий підпис власника. Станом на 01.01.2018  органами Фонду області:
– прийнято 140 тис. заяв громадян, які звернулись за виготовленням ЕПП;
– введено до підсистеми 140 тис. звернень;
– передано до виконання 16,2 тис. комплектів документів;
– видано 120 тис. ЕПП.
Відсоток залучення громадян для оформлення ЕПП складає лише 76 %  від загальної кількості пенсіонерів, які отримують пенсійні виплати – 191 тис.
Розпочато впровадження технології електронного документообігу з банками, з використання засобів криптографічного захисту інформації, за допомогою якої здійснюється обмін списками на зарахування пенсій та грошової допомоги на поточні банківські рахунки пенсіонерів, що дозволяє відмовитись від паперових відомостей та забезпечити надійний захист персональних даних. Такий електронний документообіг вже здійснюється з публічним акціонерним товариством «Державний ощадний банк України» щодо виплати пенсій військовослужбовцям.
Побудовано на всіх рівнях органів фонду області комплексну атестовану систему захисту інформації в усіх інформаційно-телекомунікаційних системах та на Веб-порталі Фонду.
Впроваджено систему «Профіль автоматизованого робочого місця» з метою  диференціації прав користувачів програмно-технічними комплексами.
Налаштовано та запроваджено програмний комплекс щотижневого сканування по всіх робочих місцях головного управління щодо наявності уражених  вірусами файлів.
Станом на 01 січня 2018 року управлінням інформаційних систем та електронних реєстрів з метою узагальнення та аналізу технічного стану комп’ютерної та іншої техніки, яка використовується в роботі територіальних управлінь Пенсійного фонду України в Донецькій області  систематично  здійснювався моніторинг технічного стану комп’ютерної техніки та наявності ліній зв’язку:
–  підключення до Веб-систем мають всі територіальні управління;
– доступ до електронної пошти через сервер 192.168.212.3 наявний у  22 територіального управління;
–  доступ до ФТП – серверу наявний у 21 територіального управління;
– доступ до центральної бази даних одержувачів пенсії наявний у 21 управління;
–  доступ до АЦСК (ЕЦП) наявний у всіх територіальних управлінь.
Оновлено на 10% парк комп’ютерної техніки для впровадження нових функцій інформаційних технологій. Зокрема, у територіальних органах встановлено 322 шт. комп’ютерів, 85 шт. багатофункціо¬нальних пристроїв, 46 шт. сканерів та інше обладнання. Забезпеченість комп’ютерами територіальних управлінь становить 106 % (2098 на 1691 штатну особу), проте 48,9% комп’ютерів є застарілими (дата випуска яких до 2008 року).
Забезпеченість лазерними друкуючими пристроями територіальних управлінь становить 73% (1122 лазерних  з 1536).
Забезпеченість територіальних управлінь БФП та сканерами становить 29%.
Станом на 01 січня 2018 року всі територіальні управління області  мають наявне підключення до мережи Internet на швидкостях від 5 Мбіт за секунду до 100 Мбіт за секунду. Підтримується система захисту інформації, у тому числі від можливих кібератак.
Tehnologiyi - Звіт про роботу головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області за 2017 рікПротягом 2017 року управлінням  забезпечено оновлення 53 аналітичних комплексів Access; розроблено власноруч 68 програмних файлів для оптимізації збору та узагальнення аналітичної інформації; забезпечено програмно – технічний супровід реєстрації та надання звітності у Е-Даті. Проведено аналіз існуючих прав доступів користувачів ІТС. Заблоковано 76 користувача, які вже не працюють в органах фонду. Перевірені права адміністраторів територіальних управлінь щодо їх відповідності. Зареєстровано та надано права доступів відповідно до службових записок 178 користувачам ВЕБ – систем. Проведено підготовку та надання пакетів документів для отримання електронних цифрових підписів для надання щомісячної звітності ЕСВ та квартальної 1ДФ. Проведено збір та обробку документів для електронного декларування державних службовців головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області у кількості 120 пакетів документів.
Забезпечено власними силами монтування та налагодження мережі головного управління. Працює мережевий зв’язок за ftp – протоколом між головним  та територіальними управліннями фонду області. Для оптимізації збору та обробки звітності, що надходить від підвідомчих управлінь самостійно розроблено 43 програмних файлів та відновлено роботу тих, які були запроваджені раніше. Відновлено  роботу програмного комплексу збору та  обробки аналітичної звітності в  системі Access. Забезпечено програмно-технічну підтримку проведення 22 селекторних нарад з територіальними управліннями в режимі «аудіоконференцій». Забезпечено програмно-технічну підтримку проведення 8 вебінарів.
У 2017 році подвжувались роботи з подальшого наповнення картки застрахованої особи, взаємодії РЗО з іншими державними реєстрами, автоматизації функціональних процесів в органах Фонду, розширення функцій Веб-порталу, впровадження систем аудіо- та відеофіксації прийому громадян та інші, які будуть продовжені у 2018 році.

 

Правова робота

Правова робота в головному управлінні здійснювалась за всіма основними напрямками, у тому числі забезпечувався захист інтересів Пенсійного фонду в судах та інших органах під час розгляду правових питань і спорів, що стосуються інтересів Пенсійного фонду.
Одним із пріоритетних направлень правової роботи в органах Пенсійного фонду області є захист інтересів держави в судових органах у справах про призначення (перерахунок) і виплати пенсій та стягнення заборгованості в судовому порядку.
В умовах переходу до сучасних стандартів надання послуг, запровадження нових форм та методів обслуговування громадян сьогодні потребує іншого підходу і правова робота, яка спрямовує ведення діяльності органів Фонду в області в межах законодавчого поля.
Pozovy - Звіт про роботу головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області за 2017 рікВпродовж 2017 року охоплено позовною роботою 100 % заборгованості яка підлягає стягненню в судовому порядку, з метою стягнення означеної заборгованості органами Фонду області подано 1 791 позовів про стягнення коштів на загальну суму 1 025 млн. грн., в тому числі 47 позовів на суму 0,9 млн. щодо відшкодування наукових пенсій.
З урахуванням залишку справ, які залишались нерозглянутими на початок 2017 року на теперішній час судовими органами на користь органів Фонду області задоволено 1 339 позовних заяв на суму 793 млн. грн.
Результатом проведеної позовної роботи є надходження на рахунки територіальних управлінь 30,5 млн. грн., що на 11,3 % більше показників попереднього року. Найкращі показники по стягненню заборгованості забезпечили управління: в місті Краматорську (7,2 млн. грн.) та  Центральному районі м. Маріуполя (4,3 млн. грн.).
За результатами розгляду позовів з урахуванням рішень суду попередніх періодів до органів виконавчої служби для примусового стягнення направлено 1163 виконавчих документів на загальну суму 788,1 млн. грн.
Styagnennya - Звіт про роботу головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області за 2017 рік

Категорії справ, що найчастіше розглядаються на судах:
–   поновлення виплати пенсії внутрішньо переміщенним особам (45,3 %);
– призначення та перерахунок пенсій на пільгових умовах (12,2 %);
– призначення (перерахунок) та виплата пенсій за Законом № 1058 (8,4 %);
– перерахунок пенсій колишнім працівникам ОВС відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.11.2015 № 988 «Про грошове забезпечення поліцейських Національної поліції» (4,8 %).
Причинами задоволення позовів пенсіонерів є неузгодженість діючого законодавства (виплата пенсії громадянам, які мешкають на непідконтрольній території, перерахунок пенсій колишнім працівникам ОВС та ін.).
Наразі, 100 % охоплення заборгованості в судовому порядку та оскарження всіх рішень суду, які прийнято не на користь Фонду – є першочерговим завданням правової роботи управлінь Фонду області в четвертому кварталі у зв’язку із скасуванням пільг щодо сплати судового збору. Так, з метою захисту інтересів до суду в грудні 2017 рок (до вступу в дію Закону України “Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів”) було подано позовні заяви про стягнення заборгованості до бюджету Фонду на загальну суму 151,7 млн. грн. та 831 апеляційна  скарга на рішення суду, що були винесені не на користь органів Фонду.

 

Аудит

Audyt - Звіт про роботу головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області за 2017 рікРобота по проведенню внутрішнього аудиту була спрямована на реалізацію Концепції розвитку державного фінансового контролю та забезпечення ефективного функціонування системи внутрішнього контролю у діяльності головного та підвідомчих управлінь.
Головним управлінням налагоджено контроль за діяльністю підвідомчих управлінь, спрямований на підвищення ефективності управління ресурсами Пенсійного фонду України, запобігання фактам незаконного використання пенсійних коштів, виникненню помилок у практичній діяльності.
Проведено 7 аудитів, за результатами яких виявлені порушення на загальну суму 421,2 тис. грн., що складає 60,2 тис. грн. в розрахунку на 1 аудиторське дослідження та 14 інших контрольних заходів по напрямках роботи органів Фонду.
Найбільшу питому вагу серед порушень, виявлених в ході збору аудиторських доказів (377,5 тис. грн. або 89,6 %), становлять порушення при призначенні (перерахунку), виплаті пенсій та цільовому використанні пенсійних коштів. Порушення фінансової дисципліни при веденні бухгалтерського обліку по використанню коштів на утримання апарату підвідомчих управлінь становлять 39,8 тис. грн. або 9,4 %.
З метою виявлення найбільш ризикоорієнтовних напрямків роботи Фонду та упередження виникнення порушень відновлено систему управління риками по напрямкам роботи в головному та територіальних управліннях.
Ведеться системний і послідовний моніторинг встановлених в підвідомчих управліннях порушень, який включає аналіз одержаної від управлінь інформації про виконання заходів по усуненню порушень та попередженню їх виникнення та проведення перевірок.

 

Контрольно-перевірочна робота

У 2017 році проведено централізацію функції контрольно-перевірочної роботи: створені відділ організації та координації контрольно-перевірочної роботи та 7 віддалених відділів контрольно-перевірочної роботи, діяльність яких охоплює всю підконтрольну територію Донецької області.
Perevirky - Звіт про роботу головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області за 2017 рікПротягом 2017 року проведено 3986 перевірок з питань дотримання пенсійного законодавства, з яких:
–   598 – документальні перевірки страхувальників;
–  565 – перевірки цільового використання коштів (банки, підприємства поштового зв’язку, установи, де особи перебувають на повному державному утриманні);
–    2823 – достовірності документів, поданих для призначення (перерахунку) пенсії.
Порушення страхувальниками вимог чинного законодавства виявлені в ході 411 позапланових перевірок, що складає 68,7 % від їх загальної кількості. Донараховано до сплати коштів на загальну суму 1,5 тис. грн., застосовано фінансових санкцій на загальну суму 28,5 тис. грн. Притягнуто до адміністративної відповідальності 2 посадові особи на суму 1,0 тис. грн.
Перевірками банківських установ та підприємств поштового зв’язку встановлено 1606 порушень. До підприємств поштового зв’язку застосовано штрафні санкції у сумі 0,3 тис. грн., які сплачені. До адміністративної відповідальності притягнуто 6 посадових осіб на суму 3,1 тис. грн. Залишок несплачених коштів банківськими установами складає 17,8 тис. грн.
За результатами перевірок цільового використання коштів в закладах, де особи перебувають на повному державному утриманні, встановлено 54 порушення, до бюджету Фонду з початку поточного року повернуто 89,3 тис. грн.
Перевірками достовірності документів для призначення (перерахунку) пенсій встановлено 501 порушення, з них 9 призвели до переплат пенсій в сумі 9,1 тис. грн. та 7 – до недоплат пенсій на суму 3,0 тис. грн.
Шляхом щомісячної звірки проведено 58 перевірок територіальних сервісних центрів регіонального сервісного центру Міністерства внутрішніх справ у Донецькій області щодо повноти та своєчасності сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій з відчуження легкових автомобілів, порушень не встановлено.

 

Запобігання та протидія корупції в органах Фонду області

Головним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області та підвідомчими управліннями впродовж 12 місяців 2017 року вживались організаційні заходи та приймались відповідні управлінські рішення, спрямовані на підвищення якості контролю за виконанням функцій та попередження корупційних правопорушень, мінімізації причин та умов, які сприяють їх виникненню відповідно до вимог законів України «Про запобігання корупції», «Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014-2017 роки».
Для забезпечення відкритості та прозорості діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави, перевірено своєчасність подання 2388 декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2016 рік та декларацій осіб, які припинили діяльність або претендують на зайняття посад за 2017 рік.
До спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції направлено 96 повідомлень про факти порушення антикорупційного законодавства, з яких 88 випадки – неподання та несвоєчасне подання електронної декларації, 1 випадок – за зверненням на антикорупційну скриньку, 1 випадок – за результатами проведеного службового розслідування, 6 випадків – за результатами самоперевірок.
Для з’ясування причин можливих правопорушень з початку звітного періоду в 5 підвідомчих управліннях проведено 7 службових розслідування, в тому числі 4 – за фактом несвоєчасності подання електронних декларацій; 3 – щодо правомірності дій посадових осіб та правомірності пенсійних виплат. За результатами проведених розслідувань по 5 управліннях порушень не встановлено, по 2 іншим проводяться досудові розслідування.
За 2017 рік в засобах масової інформації (радіо, преса, інтернет) оприлюднений 101 матеріал з формування світогляду неприйняття корупції та стан виконання заходів з протидії та  виявлення корупції.
З початку поточного року в головному та підвідомчих управліннях проводилась інформаційна робота з державними службовцями з метою підвищення рівня знань антикорупційного законодавства. Зокрема було проведено 245 технавчань, 53 семінарів, нарад, лекцій, 35 тестувань з питань реалізації антикорупційної політики. З метою підвищення ефективності виявлення, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, дотримання встановлених заборон та обмежень державні службовці головного та підвідомчих управлінь в кількості 1130 осіб прослухали навчальний онлайн курс «Конфлікт інтересів: треба знати!» на веб-сайті «Прометеус».
Протягом 2017 року пройшли навчання 372 державних службовців головного та підвідомчих управлінь з питань запобігання та виявлення корупції в тому числі 140 осіб, які одержали сертифікати Департаменту моніторингу дотримання законодавства про конфлікт інтересів Національного агентства з питань запобігання корупції.

 

Інформаційно-роз’яснювальна робота

На виконання Плану заходів з реалізації Стратегії розвитку комунікацій Пенсійного фонду України, затвердженого наказом Пенсійного фонду України від 18.05.2016 № 53, органами Фонду Донецької області:
– визначено перелік засобів комунікації з урахуванням можливостей їх використання для досягнення намічених цілей, оновлено медіа-карту регіону;
– за результатами проведеної роботи співпрацею охоплено 90 % теле- та радіоканалів, 75 % друкованих видань медійного простору області (Донецька обласна телерадіокомпанія «До ТеБе», ТРК «СКІФ», ТОВ «Телерадіокомпанія «СКЕТ», ТРК «Сигма», «МТВ», «ТВ-7», газети «Вісті Донбасу», «Маріупольський портовик», «Краматорська правда», «Приазовський робочий», інші);
– забезпечено планування інформаційно-консультативних заходів з урахуванням потреб різних цільових аудиторій громадян.
Головним управлінням:
– продовжується співпраця з обласним телеканалом «До ТеБе», на якому виходить в ефір передача «Пенсійна панорама». З початку року відбулось 46 випусків за актуальними темами. Популяризація телепередачі здійснюється органами місцевої влади в електронному просторі;
– запроваджено щотижневу рубрику «Усе про пенсійне забезпечення» в газеті Донецької обласної адміністрації «Вісті Донбасу».
В результаті:Info - Звіт про роботу головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області за 2017 рік
– в межах взаємодії із засобами масової інформації відбулось близько 1,1 тис. виступів;
– проведено 480 прес-конференцій, брифінгів, засідань «круглого столу»;
– на сайті головного управління, 83 веб-ресурсах місцевих органів влади, періодичних видань опубліковано понад 5,2 тис. статей, що в 1,7 рази перевищує показник 2016 року. Кількість відвідувачів  сайту головного управління склала 303,0 тис. осіб.
З метою додаткового інформування населення про роботу органів Пенсійного фонду та зміни в законодавстві виготовлено та розповсюджено 89,2 тис. буклетів та листівок
В ході співпраці з громадськістю проведено 3,3 тис. заходів. Якісна організація проведення заходів дозволила охопити роз’яснювальною роботою близько 65,8 тис. громадян, що в 1,5 рази більше в порівнянні з 2016 роком.
Слід зазначити, що робота з громадськістю характеризується організацією широкого кола заходів для різних вікових категорій громадян таких як зустрічі за місцем проживання, у трудових колективах, ветеранських та громадських організаціях, заняття школи майбутнього пенсіонера для громадян передпенсійного віку, лекції для тимчасово не зайнятих осіб, «Дні Пенсійного фонду». Співпраця з учбовими закладами ведеться за планами, погодженими з місцевими органами освіти, в ході реалізації яких молодь залучалась до проведення днів відкритих дверей в управліннях Фонду, конкурсів, квест-ігор, флеш-мобів, фахівці управлінь Пенсійного фонду проводили лекції та зустрічі в учбових закладах.

 

Звернення громадян

Стратегією модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року (далі-Стратегія) визначені основні приорітети діяльності Пенсійного фонду України. Головна мета Стратегії – вдосконалення органами Пенсійного фонду України (далі-Фонд) роботи з обслуговування громадян, створення умов для реалізації ними своїх прав у максимально короткий час та спрощення одержання послуг.
На виконання вимог «Положення про організацію прийому громадян», затвердженого постановою правління ПФУ №13-1 від 30.07.2017 року (далі-Постанова 13-1) за 2017 рік до управлінь Донецької області звернулося     778,2 тис. громадян та спеціалістами фронт-офісів надано 825,9 тис. послуг з питань пенсійного забезпечення за принципом «єдиного вікна», що на 11 % більше ніж в минулому році.Zvernennya - Звіт про роботу головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області за 2017 рік
До органів Фонду на особистий прийом звернулося 12,0 тис. осіб.
В терміни, визначені Законом України «Про звернення громадян» підготовлено 6,7 тис. письмових відповідей на звернення громадян.
Керівництвом Фонду проведено 0,9 тис. виїзних прийомів за місцем мешкання чи роботи громадян, на які звернулося 5,9 тис. осіб.
Окрім цього, представниками органів Пенсійного фонду України в Донецької області здійснено 0,4 тис. виїздів у складі “мобільних соціальних офісів”, створених при райдержадміністраціях в ході, яких надано послуг 1,8 тис. осіб.
Фахівцями Фонду області здійснено 0,8 тис. виїзних прийоми до громадян з обмеженими фізичними можливостями, інвалідів по зору та осіб, яким виповнилося 80 і більше років.
В усіх управліннях області для надання консультацій з питань пенсійного забезпечення діють телефони «Гарячих» та «Прямих» ліній, на які протягом звітного періоду звернулося 55,0 тис. громадян.
З метою надання можливості вирішувати питання пенсійного забезпечення, ознайомлення з матеріалами пенсійної справи або перегляду даних про страховий стаж в дистанційному форматі незалежно від місця реєстрації використовується веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України. Користувачами даного електронного ресурсу вже є 124,7 тис. громадян.
Крім того, для скорочення часу обслуговування громадян, упорядкування, мінімізації черг, в управліннях області проводиться прийом за попереднім записом через веб-портал Пенсійного фонду України. Означеним сервісом вже скористалося  18,7 тис. осіб.
Органами фонду розглянуто 1,5 тис. звернень та запитів, які надійшли через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України з питань пенсійного забезпечення.
Забезпечено оперативне реагування на звернення, що надходять через державну установу “Урядовий контактний центр”, яких надійшло за 2017 рік 9,9 тис., що на 20 % більше ніж в 2016 році.
Актуальним залишається питання розширення мереж точок доступу до одержання пенсійних послуг, які будуть максимально наближені до місць проживання громадян з використанням сучасних інформаційних технологій, що дасть змогу скоротити час прийому громадян та покращити якість надання послуг. Пріоритетним є створення дистанційних робочих місць в новоутворених територіальних громадах або Центрах надання адміністративних (соціальних) послуг.

 

Кадри

В області діє 22 територіальних управління та головне управління. Штатна чисельність органів Пенсійного фонду області складає 1691 одиниця. Фактично працює 1 443 особи, з яких 1 373 державних службовця. Управління укомплектовані на 85,3 %, в т.ч. головне управління – на 69,2 %.
Повну вищу освіту мають 89,7 % державних службовців, в т.ч. в головному управлінні – 92,8 %.
Прийнято – 204 особи, в т.ч. в головному управлінні – 80, з них:
– за конкурсом – 142, або 69,6 % від загальної чисельності призначених осіб (в т. ч. в головному управлінні – 67 осіб, або 83,8 %);
– за переведенням – 25 (12,3 %).Kadry - Звіт про роботу головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області за 2017 рік
Звільнено 376 осіб, в т. ч. в головному управлінні – 40. Звільнення відбувалось здебільшого за ініціативою державного службовця (195 осіб, або 51,9 %) та за переведенням до інших державних органів (150 державних службовців, або 39,9  %).
Плинність кадрів в органах Фонду області склала 26,1 %, в тому числі в головному управлінні – 21,2 %.
В органах Фонду області організована робота щодо підвищення професійного рівня працівників:
–    420 осіб, за професійними програмами;
–    44 особи, за тематичними, постійно діючими семінарами;
–    14 осіб, участь у щорічному Всеукраїнському конкурсі «Кращий державний службовець»;
–    66 осіб, опанування практичних навичок працівниками управлінь Фонду області на базі головного управління;
–    44 особи, стажування.
–    516 осіб, технавчання в презентаційному форматі.

 

Про очищення влади

В головному та підвідомчих управліннях Фонду області організовано проведення перевірок (в тому числі планових), передбачених Законом України «Про очищення влади» по 1 990 особам, в тому числі по працівниках головного управління – 192.

За результатами проведених перевірок відносно 1923 працівників Фонду області складено довідки, в тому числі по 169 працівникам головного управління.

Висновків від органів «люстраційної» перевірки щодо наявності заборон, передбачених Законом України «Про очищення влади» стосовно працівників Пенсійного фонду не надходило. Поряд з цим, 5 державних службовців звільнено з посад у зв’язку з неподанням заяви про згоду на проведення перевірки (п. 7 ст. 36 КЗпП України).

 

background Layer 1